avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract colectiv de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract colectiv de munca

Buna ziua, as dori sa stiu daca o companie multinationala este obligata sa aiba contract colectiv de munca sau nu?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:28, 6 Iulie 2015
Art.229 C.mun.
....
(2) Negocierea colectiva la nivel de unitate este obligatorie, cu exceptia cazului in care angajatorul are incadrati mai putin de 21 de salariati.
...

Art.129 din Legea nr.62/2011
(1) Negocierea colectivă este obligatorie numai la nivel de unitate, cu excepţia cazului în care unitatea are mai puţin de 21 de angajaţi.
...

Asadar, legea prevede ca doar negocierea colectiva este obligatiorie , nu si incheierea c.c.m.

In acest sens, partile pot incheia un proces-verbal din care sa reiasa ca nu au ajuns la un comun acord referitor la incheierea c.c.m.-ului.
1. Conform Legii dialogului social, nr. 62/2011, nici un angajator nu este obligat sa aiba contract colectiv de munca (CCM).

2. - Singura obligatie este ca angajatorii care au un numar de cel putin 21 de salariati si sa decid sa incheie un CCM sa initieze negocierea unui astfel de CCM.
- Initiativa negocierii apartine angajatorului organizatiei sindicale reprezentative sau a reprezentantilor angajatilor, la cererea scrisa a acestora.

3. Din Legea 62/2011:

Art. 129
(1) Negocierea colectiva este obligatorie numai la nivel de unitate, cu exceptia cazului in care unitatea are mai putin de 21 de angajati.
(2) Initiativa negocierii apartine angajatorului sau organizatiei patronale.
(3) Angajatorul sau organizatia patronala initiaza negocierea colectiva cu cel putin 45 de zile calendaristice inaintea expirarii contractelor colective de munca sau a expirarii perioadei de aplicabilitate a clauzelor stipulate in actele aditionale la contractele colective de munca.
(4) In cazul in care angajatorul sau organizatia patronala nu initiaza negocierea, aceasta va incepe la cererea scrisa a organizatiei sindicale reprezentative sau a reprezentantilor angajatilor, in termen de cel mult 10 zile calendaristice de la comunicarea solicitarii.
(5) Durata negocierii colective nu poate depasi 60 de zile calendaristice decat prin acordul partilor.
(6) Contractele colective de munca pot sa prevada renegocierea periodica a oricaror clauze convenite intre parti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rugaminte manze manze lucrez la o societate care este in faliment. am o intrebare in legatura cu contractul colectiv de munca la nivel de societate. ccm nostru a expirat de 1 luna ... (vezi toată discuția)
C.c.m inregistrare itm madalinafatu madalinafatu Buna ziua, Exista un termen limita de inregistrare a CCM la ITM, din momentul in care firma are 22 de angajati? (La 21 de angajati nu s-a facut negocierea pt ... (vezi toată discuția)
Contract colectiv de munca mopy mopy daca am 20 angajati cu CIM pe nedeterminata si trei cu CIM pe determinata trebuie sa fac CCM? (vezi toată discuția)