avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 287 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... plata concediu medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

plata concediu medical

Cum se plateste indemnizatia de sarcina si lauzie unei salariate care, in afara de locul de munca de baza mai are si un contract cu timp partial pe o alta firma ?
Se calculeaza concediul medical si la firma unde are contract partial sau nu ?
Recuperarea de la Casa de sanatate se face de catre firma unde are part-time ?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:55, 7 Februarie 2013
Eu stiu ca se calculeaza concediul medical si se recupereaza sumele de la CASMB pe ambele firme. Practic amandoua platesc 0.85%, iar concediul pt sarcina si lauzie este suportat integral din FNUASS.
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 33. - Pentru persoana asiguratã care se aflã în douã sau mai multe situaţii prevãzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B şi care desfãşoarã activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asiguratã conform prezentei ordonanţe de urgenţã, indemnizaţiile se calculeazã şi se plãtesc, dupã caz, de fiecare angajator.

2. Din Normele de aplicare a OUG 158/2005:

Art. 72.
(1) Pentru persoana care se aflã în douã sau mai multe situaţii dintre cele prevãzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 399/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi care desfãşoarã activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asiguratã conform acestei ordonanţe de urgenţã, indemnizaţiile se calculeazã şi se plãtesc, dupã caz, de fiecare angajator. În aceastã situaţie primele douã exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezintã spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celãlalt/ceilalţi angajator/angajatori se prezintã cele douã exemplare în copii certificate de cãtre medicul prescriptor.

(2) Pe copiile certificate se va înscrie «Conform cu originalul» şi se va aplica ştampila unitãţii, parafa şi semnãtura medicului prescriptor, precum şi, dupã caz, parafa şi semnãtura medicului şef de secţie, în cazul concediului medical acordat la externare pentru o perioada mai mare de 7 zile.
...

3. Fiecare firma isi recupreaza separat, in totalitate, indemnizatia pentru concediu de maternitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal Icleanu Icleanu buna ziua, doresc sa intru in concediu prenatal si vreau sa stiu ce beneficii am daca sunt administratorul unei firme, cum se calculeaza indemnizatia si daca ... (vezi toată discuția)
Concediu maternitate de la 2 locuri de munca InaBucur InaBucur Am contract de munca de 8 ore la o institutie si contract cu 2 ore la alta institutie. Cum trebuie procedat pentru a mi se lua in calcul si al doilea venit la ... (vezi toată discuția)
Concediu de sarcina si lauzie alexandrautu alexandrautu Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o problema: sunt angajata pe o firma cu 6 ore pe perioada nedeterminata si pe alta firma cu 2 ore tot pe perioada ... (vezi toată discuția)