avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 506 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie de somaj in urma incetarii CIM cu timp ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie de somaj in urma incetarii CIM cu timp partial

Buna ziua

Am fost angajat pe 22 februarie 2012 cu CIM pe perioada nedeterminata, 8h/zi. Dupa o luna firma și-a schimbat denumirea si astfel mi s-a inchis CIM si mi s-a deschis alt CIM pe noua firma, la care am avut contract cu 8h/zi pana in august, cand acesta a fost redus la 4h/zi. Acum s-a inchis punctul de lucru unde lucram. Intrebarea mea este: Conform legilor am dreptul la indemnizatie de somaj (as putea sa cer sefului CO pe care mentionez ca nu l-am efectuat pana in acest moment)
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:15, 9 Februarie 2013
De fapt intrebarea cea mai importanta este daca lucrezi o luna cu CIM 1/2 norma se considera luna de cotizare sau 2 luni lucrate cu CIM se considera o luna de cotizare la fondul asigurarilor? Raspunsul la aceasta intrebare m-ar lamuri daca beneficiezi sau nu de somaj in conditiile prezentate de mine anterior
1. Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie:
- sa va inceteze CIM din motive neimputabile dvs.;
- in cele 24 de luni premergatoare inregistrarii la Agentia de Somaj sa aveti 12 luni stagiu de cotizare la somaj.

2. - Cele 12 luni de stagiud e cotizare la somaj trebuie sa fie cu program normald e 8 ore pe zi.
- Lunile lucrate cu 4 ore pe zi se iau in calcul proportional cu timpul normal adica doua luni cu 4 ore pe zi = 1 luna de stagiud e cotizare la somaj.

3. Din situatia prezentata de dvs. reiese ca indeplini conditia de stagiu de cotizare la somaj.
tudorvaleriu a scris:

3. Din situatia prezentata de dvs. reiese ca indeplini conditia de stagiu de cotizare la somaj.


Este o greseala de tehnoredactare aici?

Din cate am inteles eu, calculele ar fi cam asa:
- februarie 2012 - august 2012 = 7 luni cu 8h/zi ==> 7 luni de cotizare
- august 2012 - februarie 2013 = 6 luni cu 4h/zi ==> 3 luni de cotizare

sa spunem ca solicit concediu de odihna acum, deci inca (21 zile / 12luni) * 11 luni lucrate complet in acest moment = 19 zile lucratoare CO ==> posibila finalizare CMI pe data de 7 martie 2013 deci nu ar mai fi o luna in plus fata de cele de mai sus.

Deci dupa calculele mele ar fi doar 10 luni de cotizare.

Ar mai fi un contract plata cu ora in invatamant in perioada 15 sept 2011 - 20 iunie 2012 (3 ore pe saptamana in perioada cursurilor scolare), dar eu inteleg din legislatie ca avand contract in perioada februarie 2012-august 2012 cu timp normal de lucru, cele 2 cotizatii nu s-ar cumula.
Ultima modificare: Vineri, 8 Februarie 2013
pds810930, utilizator
1. Dvs. ati facut socoteala numai pe 12 luni dar eu am spus ca se face pe ultimele 24 de luni si trebuie sa rezulte 12 luni de stagiu de cotizare la somaj.

2. Daca la contractele cu plata cu ora ati platit contributie la somaj se vor lua si ele in calcul daca se suprapun cu celelalte CIM.
vechimea in munca este doar cea specificata. nu mai este nimic altceva. inainte de anjajare e scoala.

Alte discuții în legătură

Am dreptul la somaj ? mobanu mobanu Buna ziua, intrebarea mea este daca am dreptul la indemnizatia de somaj in urmatoarea situatie: am lucrat incepand din august 2011 timp de 4 luni part time ... (vezi toată discuția)
Cum pot obtine ajutor de somaj? cabincrew cabincrew Buna ziua, As dori sa stiu daca in cazul unui CIM pe perioada determinata, in cazul concedierii pe motiv de restructurare, as putea beneficia de ajutor de ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de indemnizatie de somaj? lumifatu lumifatu Buna ziua, in perioada 18 septembrie 2009-05 octombrie 2011, am fost angajata intr-o firma dar in aceasta perioada am avut 6 luni concediu medical dupa cum ... (vezi toată discuția)