Media Intră în comunitate
avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 567 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: Opțiuni juridice și fiscale privind recuperarea creanțelor. Lectori: Schoenherr și Asociații. Joi, 28 Octombrie, ora 11:00. Rezervă loc și participă → 

Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cum pot obtine ajutor de somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cum pot obtine ajutor de somaj?

Buna ziua,

As dori sa stiu daca in cazul unui CIM pe perioada determinata, in cazul concedierii pe motiv de restructurare, as putea beneficia de ajutor de somaj? In cazul afirmativ, pentru ce perioada se acorda somaj?
Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: cabincrew , utilizator 14:32, 18 Martie 2014
1. Chiar daca aveti un CIM pe perioada determinata puteti fi concediata datorita desfiintarii postului (art.65 din Codul muncii).

2. - In acest caz puteti beneficia de indemnizatie de somaj daca in cele 24 de luni premergatoare inregistrarii la Agentia de Somaj aveti 12 luni stagiu de cotizare la somaj.
- Cele 12 luni nu trebuie sa fie neaparat consecutive si nici neaparat la acelasi angajator.

3. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 39.
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordã şomerilor prevãzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:

a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
...
Va multumesc foarte mult pentru raspuns! Am omis un amanunt important . CIM-ul meu actual este de part time. Si in acest caz se acorda ajutor de somaj? Firma la care lucrez mi-a propus intreruperea contractului cu acordul ambelor parti. In acest caz stiu ca nu voi mai avea niciun drept de somaj. Ideea e eu lucrez la aceasta firma din iunie anul trecut, iar CIM va expira in iunie anul curent. Din decembrie 2012 pana in iunie 2012 nu am avut niciun contract de munca cu o alta firma. Exista deci o intrerupere de 6 luni. Pana IN DECEMBRIE 2012 am avut CIM pe perioada nedeterminata timp de 18 ani. Va rog sa-mi precizati daca pot aplica pentru ajutorul de somaj avand in vedere ca in perioada ianuarie 2013 - iunie 2013 nu am avut serviciu. Va multumesc!
1. Cele 12 luni de stagiu de cotizare la somaj trebuie sa fie in echivalent cu ziua de lucru de 8 ore.

2. - Daca ati lucrat cu 4 ore pe zi, 2 luni lucrate = 1 luna de stagiu de cotizare.
- Daca ati lucrat cu 2 ore pe zi, 4 luni lucrate = 1 luna de stagiu de cotizare.
- s.a.m.d.

3. Daca incetati CIM cu acordul partilor sau demisionati nu mai puteti beneficia de indemnziatie de somaj.

4. Spuneti cate ore pe zi sunt prevazute in CIM si cu ce data veti fi concediat ca sa va spun daca puteti sau nu beneficia de indemnizatie de somaj.

4 ore pe zi/ incetare CIM cu 31 martie a.c.
1. Cele 24 de luni din care se aleg cele 12 luni de stagiu de cotizare la somaj sunt aprilie 2012 - martie 2014.

2. In aceasta perioada ati avut urmatoarele stagii de cotizare la somaj:
- aprilie 2012 - noiembrie 2012 ati lucrat cu 8 ore pe zi = 8 luni stagiu de cotizare la somaj;
- iunie 2013 - martie 2014 ati lucrat 10 luni cu 4 ore pe zi = 5 luni de stagiu de cotizare la somaj.

3. Asadar in cele 24 de luni premergatoare incetarii contractului individual de munca aveti 13 luni de stagiu de cotizare la somaj deci puteti beneficia de indemnizatie de somaj.

4. Ca sa puteti beneficia de indemnizatie de somaj de la data de 1 aprilie trebuie sa va inregistrati la Agentia de Somaj pana la data de 9 aprilie.

Alte discuții în legătură

Indemnizatie somaj radustroe radustroe in 2013 am avut un contract de munca din 15 iunie pana in 31 decembrie.in 2014 in perioada ianuarie martie inclusiv am stat acasa fara nici un contract de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de somaj in urma incetarii cim cu timp partial pds810930 pds810930 Buna ziua Am fost angajat pe 22 februarie 2012 cu CIM pe perioada nedeterminata, 8h/zi. Dupa o luna firma și-a schimbat denumirea si astfel mi s-a ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie somaj aniko85 aniko85 Buna ziua! Va rog sa-mi ajuta cineva cu un raspuns! Sunt in urmatoarea situatie: Sunt angajata din 7iunie 2010 pana la 30iunie 2012 cu timp partial (4 ore pe ... (vezi toată discuția)