avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 748 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Anularea titlului de mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Anularea titlului de mostenitor

In urma cu cativa ani respectiv prin 1992 dupa ce a decedat bunica ,unchiul meu a facut succesiunea de pe defuncta si in fata unui notar le-a solicitat fratilor sa ii cedeze curtea si gradina parinteasca . Frati au facut acest lucru si sa inceiet un cerificat de mostenitor unde se specifica ceva in genul . Unic mostenitor pe unul din alineate iar mai jos scrie suprafata de x curti constructii mai multe amanunte despre materialele din care sunt alcatuite {casa} si dupa aceasta mentiune ei au semnat . Mentionez ca acest certificat de mostenitor nu este inregistrat la primarie drept urmare s-au eliberat 2 titluri de proprietate in 1998 titlu pe numele bunici decedate [bunica fiind mostenitoarea strabunici mele ,respectiv mamai sale ] si unul in anul 2003 tot pe numele bunici dar de data aceasta mostenitoare a sotului sau [bunicul meu ] ,mentionez ca titlurile sunt emise de 2 primarii diferite si ca nu sa facut succesiunea de pe urma bunicului {bunic ce a decedat inaintea bunici } Am avut in proces pe rol in care noi respectiv mama solicita reintregirea masei partajabila, sa facut in acord la mediator ,in care fiecare frate primea cota parte din aceste 2 titluri neluindu-se in calcul ceea ce era mentionat in certif de moastenitor .Insa aceasta actiune ne-e fost anulata de catre instanta ,precizand ca mama nu are calitatea de mostenitor .Va reamintesc ca acest certif a fost emis inaitea titlurilor de proprietete . Am facut recurs si as vrea sa stiu ce pot sa fac pentru a solicita anularea certificatului de { unic mostenitor } avand in vedere ca este specificata si suprafata pt care frati si mama au cedat in favoare unuia din farti[unchiul ] . Ce sanse de castig am ? Daca fratele in favoarea caruia au cedat acea suparafata a semnat acordul in fata mediatorului ma ajuta cu ceva pt a obtine anularea acestui certif sau recunoasterea lui doar pe acea suprafata mentionat ? Nu ma inereseaza suprafata mentionata in acel cerificat . Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: alinaduta , utilizator 15:30, 8 Februarie 2013
Trebuie sa promovati o actiune separata de cea pe care o aveti pentru anularea certificatului de moștenitor, până la soluționarea acestei actiuni suspendati cealaltă acțiune. Luați legatura cu un avocat, pentru ca este o chestiune delicată, trebuie invocat un motiv de nulitate absolută, întrucât termenul pentru nulități relative a trecut.
Dacă mediatorul avea studii juridice cu siguranță v-ar fi adus la cunoștiință că mama dv-stră nu are calitatea de moștenitor.
O altă variantă preferabilă pentru dv.stră așa spune eu, ar fi ca unchiul, dacă tot a fost de acord cu împărțirea terenului extravilan, să îi vândă mamei tale suprafața de teren convenită. O vânzare cumpărare v-ar costa aproximativ la fel ca acțiunea în anularea titlului de moștenitor, sau daca nu mai puțin, și ar dura mult mai puțin și nu ar fi nevoie să ajungeți la instanța de judecată, este suficient un notar.
Da dar este vorba mai ales in cazul mamei si de o casa in afara de terenuri ,ar mai fi vorba si de ceilalti frati care urma sa primeasac suprafetele pt care au semnat acordul de mediere . Am contatcta un avocat inca de la inceput si a vazut acel acta dar se pare ca nu a fost chiar in tema cu acest fel de proces din moment ce l-am pierdut tocmai din cauza sa ca a depus la dosar certificatul de mostenitor .Plus ca am vb si cu notari care au mentionat ca tr facuta succesiunea de pe urma bunicului tr pus in posesie unchiul p toata suprafata si daca refuza dupa sa semneze actul de vanzare cumparare mai ales ca nu vrea sa plateasca nimic . Ce as putea sa fac din punct de vedere legel sa obtin anularea certif pe calea instante pt ca asa mi se pare mai in siguranta . Desi domnul avocat acum ar cam vrea sa dea inapoi se pare sustine ca e un proces foarte greu .Va rog sa ma ajutati cu un art lege ceva care sa ma ajute obtin o anulare a certif . Nu se poate lege in nici un fel de acel acord dau de venirea titlurilor dupa emiterea certificatului ?? multumesc .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anularea titlului de mostenitor alinaduta alinaduta Da dar este vorba mai ales in cazul mamei si de o casa in afara de terenuri ,ar mai fi vorba si de ceilalti frati care urma sa primeasac suprafetele pt care au ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire - cum intram in posesia documentelor necesare? moisa simona moisa simona Va rog ajutatima ,tatal meu a decedat acum 1an si4 luni ,in familie mai sunt o mama un frate si doua surori( cu mine 2), toti majori ,intrebarea este cum se ... (vezi toată discuția)
Mostenire claububu claububu Bunica din partea tatalui a avut un apartament impreuna cu fratele tatalui meu, deci erau co-proprietari. Ea a decedat in urma cu 3 ani. Recent am aflat ca vor ... (vezi toată discuția)