avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 255 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concurenta neloiala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concurenta neloiala

Buna ziua! Sunt angajata la o firma unde ma ocup de cautare clienti si in acelasi timp sunt si asociata la o firma care are acelasi activitate. Asta reprezinta concurenta neloiala?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:27, 10 Februarie 2013
Cred ca da
As dorii un raspuns mai exact si daca se poate si cu legea unde este tratat acest aspect.
Multumesc!
Legea 11/1991:
"Art. 4. - Constituie contravenţii următoarele fapte, dacă nu sunt săvârşite în astfel de condiţii încât să fie considerate, potrivit legii penale, infracţiuni:
a) oferirea serviciilor de către salariatul exclusiv al unui comerciant unui concurent ori acceptarea unei asemenea oferte;
b) divulgarea, achiziţionarea sau folosirea unui secret comercial de către un comerciant sau un salariat al acestuia, fără consimţământul deţinătorului legitim al respectivului secret comercial şi într-un mod contrar uzanţelor comerciale cinstite;
c) încheierea de contracte prin care un comerciant asigură predarea unei mărfi sau executarea unor prestaţii în mod avantajos, cu condiţia aducerii de către client a altor cumpărători cu care comerciantul ar urma să încheie contracte asemănătoare;
d) comunicarea sau răspândirea în public de către un comerciant de afirmaţii asupra întreprinderii sale sau activităţii acesteia, menite să inducă în eroare şi să îi creeze o situaţie de favoare în dauna unor concurenţi;
e) comunicarea, chiar făcută confidenţial, sau răspândirea de către un comerciant de afirmaţii mincinoase asupra unui concurent sau asupra mărfurilor/serviciilor sale, afirmaţii de natură să dăuneze bunului mers al întreprinderii concurente;
f) oferirea, promiterea sau acordarea - mijlocit sau nemijlocit - de daruri ori alte avantaje salariatului unui comerciant sau reprezentantilor acestuia, pentru ca prin purtare neloiala sa poata afla procedeele sale industriale, pentru a cunoaste sau a folosi clientela sa ori pentru a obtine alt folos pentru sine ori pentru alta persoana în dauna unui concurent;
g) deturnarea clientelei unui comerciant prin folosirea legăturilor stabilite cu această clientelă în cadrul funcţiei deţinute anterior la acel comerciant;
h) concedierea sau atragerea unor salariaţi ai unui comerciant în scopul înfiinţării unei societăţi concurente care să capteze clienţii acelui comerciant sau angajarea salariaţilor unui comerciant în scopul dezorganizării activităţii sale.
Contravenţiile prevăzute la lit. a)-c) se sancţionează cu amendă de la 10.000.000 lei la 100.000.000 lei, iar cele prevăzute la lit. d)-h), cu amendă de la 15.000.000 lei la 150.000.000 lei. Actualizarea cuantumului amenzilor se face prin hotărâre a Guvernului, în funcţie de rata inflaţiei. "

Daca va folositi de calitatea de salariat pentru a va face clientela in calitatea de asigurat al altei societati decat cea care reprezinta angajatorul, probabil ca fapta dvs poate fi considerata concurenta neloiala; daca insa, in contractul dvs de munca nu exista nici o clauza referitoare la concurenta neloiala, nu cred ca este vreo problema.
1. Prin definitie, „concurenta neloiala consta in orice act sau fapt contrar uzantelor cinstite în activitatea industriala si de comercializare a produselor, de executie a lucrarilor, precum si de efectuare a prestarilor de servicii (art. 2 din Legea nr. 11 din 1991 privind combaterea concurentei neloiale).

2. În practica, Înalta Curte de Casaţie si Justiţie a hotărât că nu numai utilizarea în mod neloial a secretelor comerciale ale unui comerciant constituie un act de concurenţă neloială, ci şi orice alte acte sau fapte contrare uzanţelor cinstite în activitatea comercială.

3. In timpul executarii CIM in privinta oricarui salariat opereaza obligatia legala de fidelitate. Astfel potrivit art. 39 alin. (2) lit. d) din Codul muncii , republicat, printre alte obligatii ale salariatului, acestuia ii revine si obligatia de fidelitate fata de angajator in executarea atributiilor de serviciu.
Potrivit doctrinei, obligatia de fidelitate, inteleasa ca obligatie de a nu face, cuprinde neconcurenta (obligatia salariatului de a nu-l concura pe angajatorul sau pe parcursul executarii CIM) si confidentialitatea (obligatia salariatului de a nu face publice datele secrete ale angajatorului).

4. Pe cale de consecinta, potrivit dispozitiilor legale, atata vreme cat s-a incalcat de catre salariat o norma legala, respectiv art. 39 alin. (2) lit. d) din Codul muncii , republicat, care stabileste obligatia de fidelitate in favoarea angajatorului, atunci teoretic s-ar putea atrage raspunderea salariatului care se face vinovat de desfasurarea unei activitati identice cu cea a societatii in care lucreaza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concurenta neloiala? Considerati un act de concurenta neloiala faptul ca un angajator - firma IT - incearca sa convinga un angajat al unei alte firme IT, propunind salariu mult mai ... (vezi toată discuția)
Fixarea preturilor de vanzare adrian199 adrian199 Buna ziua, Am urmatoarea situatie: comerciantul C1 discuta cu furnizorul F care sunt preturile de vanzare la raft la comerciantul C2, pentru produsele livrate ... (vezi toată discuția)
Clauza de neconcurenta intre soc. com. lenu_ro lenu_ro Buna. Soc. mea a avut un contract de distributie produse cu o soc. com.; dupa incheierea acelui contract de distrib , respectiva soc. s-a apucat sa produca ... (vezi toată discuția)