avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... lucru sambata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

lucru sambata

Lucrez in cadrul unei societati cu contract de munca individual pe perioada nedeterminata. Contractul a fost incheiat pentru un program de lucru de 8 ore pe zi de la 8:00 la 16:00, de luni pana vineri. Insa in mod tacit, la initiativa angajatorului si acceptul meu am ajuns sa lucrez peste program pana la orele 17:00 - 17:30 zilnic (o jumatate de ora pauza de masa la amiaza) si in plus sambata 4 ore. Insa orele suplimentare cat si activitatea desfasurata in zilele de sambata nu sunt evidentiate in fisele de pontaj - cel putin eu nu am semnat nimic niciodata. Mai mult decat atat, nu am beneficiat de compensarea in zile libere orele suplimentare prestate.
Exista vreo sansa de recuperare a drepturilor in instanta? Cum as putea proba?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:32, 11 Februarie 2013
1. Angajatorul are obligaţia de a ţine evidenţa orelor de muncă prestate de fiecare salariat şi de a supune controlului inspecţiei muncii această evidenţă ori de câte ori este solicitat., conform art.119 C.mun.

În practică, evidenţa orelor de muncă prestate de fiecare salariat se ţine de căre angajator prin intermediul foii colective de pontaj sau a condicii de prezenta.

2. Nerespectarea dispozițiilor privind munca suplimentara,privind acordarea repausului saptamanal poate fi sesizata ITM-ului, care poate aplica sanctiunea contraventionala a amenzii de la 1.500 lei la 3.000 lei.
sediul firmei este bine securizat, nimeni nu intra pe poarta firmei fara acordul conducerii si bineinteles, inspectorul ITM ar putea constata ca nu ii deschide nimeni. Mai mult decat atat, firma si-ar permite sa plateasca amenda. Insa pe mine ma preocupa recuperarea drepturilor decat amenda pe care o poate primi in cazul controlului. Pot sustine in istanta faptul ca angajatorul a refuzat tinerea pontajului si plata orelor suplimentare + sambetele lucrate?
Aceea este amenda pentru nerespectarea dispozițiilor privind munca suplimentara sau a celor privind acordarea repausului saptamanal ....

ART. 23 din Legea nr.108/1999 :
(1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei:
a) împiedicarea în orice mod a inspectorilor de munca sa exercite, total sau partial, controlul ori sa efectueze cercetarea evenimentelor potrivit prevederilor legale prin orice actiune sau inactiune a conducatorului unitatii, a reprezentantului legal, a unui angajat, prepus ori a altei persoane aflate în
locatiile supuse controlului, ........

In actiunea in instanta va trebui sa probati cele sustinute de dvs , asa cum si angajatorul va proba cele sutinute de el..... in litigiile de munca , el avand sarcina probei.
Este obligatoriu ca eu sa formulez adresa scrisa in prealabil la ITM ori ma pot adresa instantei direct? Faptul ca angajatorul nu a fost verificat si sanctionat constituie un temei in favoarea lui?
Puteti sa va adresati concomitent atat ITM-ului , cat si instantei de judecata.... actiunea in instanta nu este conditionata de sesizarea ITM-ului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore de noapte LambaCorina LambaCorina Buna seara, cum pot sa aflu daca firma pt. care lucrez prezinta la ITM pontajul corect: program saptamanal,ore lucrate in wekend-uri si program de ... (vezi toată discuția)
Munca suplimentare flori35 flori35 daca salariatii presteaza munca suplimentara in constructii este obligata firma sa declare la ITM munca suplimentara ? este suficienta evidentierea in pontaje ... (vezi toată discuția)
Program de lucru si plata ore suplimentare vatamatul vatamatul Un angajat lucreaza intro firma dupa urmatorul program: 5 zile cate 8 ore pe zi, sambata si duminica cate 12 ore, 5 zile cate 6 ore iar sambata si duminica ... (vezi toată discuția)