avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 757 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Creditare firma - temei legal
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Creditare firma - temei legal

Am o situatie delicata. Raspund de contabilitatea unei firme care are un sold mare in contul 4551. Am cerut patronului contrctul in baza caruia s-a facut crediatrea si mi-a spus ca nu trebuie contract pentru ca banii cu care s-a creditat firma nu sunt cu dobanda. I-am spus ca pe viitor as dori sa existe un astfel de contract si mi-a cerut paragraful din lege care il obliga. Imi poate transmite cineva paragraful din legea care il obliga pe patron la incheierea acestui contract?
Sau mai exact care obliga firma sa detina acest contract pentru a fi in regula creditare?
#-o Multumesc mult
Cel mai recent răspuns: roxana adriana , utilizator 12:15, 25 Martie 2009
Patronul meu nu vrea explicatii, cere paragraful din legea care oblliga firma care a luat imprumut bani de la patron (creditare firma) sa aiba contract de imprumut cu patronul respectiv.
Astept concret raspuns de la cei care stapanesc bine problema. Daca Nici o lege nu obliga firma la asa ceva, inseamna ca cei de la garda dau amenzi fara un temei legal.
Nu ar fi prima oara cand o firma castiga in instanta.
Chitantele sunt facute. Dar la baza acestor chitante nu ar trebui sa existe un document juridic?#-o
Bun,patronul nu pricepe...Dar macar faptul ca nu are voie sa detina bunuri si valori fara acte, pricepe?Care ar fi dupa el, actul care i-ar da permisiunea sa ridice banii pe care i-a imprumutat.O simpla chitanta care sa justifice intrarea i casierie a sumei de bani nu este de ajuns.Care ar fi, dupa el, actul prin care dovedeste ca nu a donat acesti bani societatii.Si pentru ca trebuie sa existe un act, se face acest contract.Iar legea societatilor comerciale spune la Art. 15 Contractele intre societatea cu raspundere limitata si persoana fizica sau persoana juridica, asociat unic al celei dintai, se incheie in forma scrisa, sub sanctiunea nulitatii absolute.Exista prevederi despre imprumuturi si in Codul Civil si in cel Comercial, nici nu cred ca e cazul sa punem la indoiala necesitatea contractului.Ganditi-va ca va duceti la o banca sa luati un imprumut si banca va cere doar o chitanta semnata ca ati ridicat banii.Cam asa ar fi.
Daca tot nu doreste sa faca acest contract, nu are decat sa se judece cu organele de control.

lumi71 a scris:

Patronul meu nu vrea explicatii, cere paragraful din legea care oblliga firma care a luat imprumut bani de la patron (creditare firma) sa aiba contract de imprumut cu patronul respectiv.
Astept concret raspuns de la cei care stapanesc bine problema. Daca Nici o lege nu obliga firma la asa ceva, inseamna ca cei de la garda dau amenzi fara un temei legal.
Nu ar fi prima oara cand o firma castiga in instanta.

Doamna, poate ca nu am fost suficient de clara!
Conform art. 1.191 Cod civil, prevederi cu caracter general in domeniu contractelor, dovada existentei contractului de imprumut, daca are o valoare mai mare de 250 lei, se face fie prin act autentic (contractul este incheiat la un birou notarial), fie prin inscris sub semnatura privata (contractul este incheiat intre cel ce imprumuta si cel care primeste imprumutul).
In topicul de mai sus colega a precizat si ce scrie in art. 15 din Legea societatilor comerciale.
Acestea sunt articolele din legile in vigoare.
Daca intr-o problema aτaτ de evidenta ca aceasta cu creditarea este refractar, imi imaginez cum intelege altele mai complicate cum ar fi: tva-ul de plata sau cheltuielile nedeductibile de ce sunt nedeductibile si multe altele...

Alte discuții în legătură

Ff pe firma achitata cu card apartinand unei pers fizice ContSters22096 ContSters22096 as dori sa stiu daca este posibila si in regula urmatoarea situate: - o ff eliberata unei SC a fost achitata cu cardul unei pers fizice. este ok? (vezi toată discuția)
Societate com. Carela Carela As dori sa stiu daca o societate comerciala ( imprumutator)poate incheia cu un salariat ( imprumutat)un contract de imprumut de consumatie, fara ... (vezi toată discuția)
Solutie privind decontarea facturilor atunci cand nu sunt bani in casa MIHAELAJURGEA MIHAELAJURGEA Cat de gresita este inregistrarea platii facturilor prin inregistrarea 401 = 462 , avand in vedere ca societatea nu dispune de bani in (registrul) casa sau ... (vezi toată discuția)