avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... jurisprudenta-pensie de intretinere, acordata in ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

jurisprudenta-pensie de intretinere, acordata in natura & bani

Buna ziua,

Poate cineva face referire la un caz din jurisprudenta noastra, in care instanta a incuviintat unui parinte achitarea combinata (in natura si in bani) a pensiei de intretinere pentru minor?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 13:05, 13 Februarie 2013
Modalitatile de executare Art. 530 NCC
(1) Obligatia de intretinere se executa in natura, prin asigurarea celor necesare traiului si, dupa caz, a cheltuielilor pentru educare, invatatura si pregatire profesionala.
(2) Daca obligatia de intretinere nu se executa de bunavoie, in natura, instanta de tutela dispune executarea ei prin plata unei pensii de intretinere, stabilita in bani.
(3) Pensia de intretinere se poate stabili sub forma unei sume fixe sau intr-o cota procentuala din venitul net lunar al celui care datoreaza intretinere. Dispozitiile art. 529 alin. (2) si (3) raman aplicabile.


Incercati si cereti, daca nu este inca o practica, faceti-o dvs. sa fie!
Succes!
Cautati argumente si le prezentati instantei.
Nu stiu niciun caz dar nici nu intereseaza pe avocati asa ceva.
Tatii sunt interesati.
Depinde de situatia concreta. Conform Codului civil, in natura se plateste benevol, in bani se dispune de instanta. O combinare intre cele doua nu isi gaseste excplicatie legala, iar pe cea de fapt nu o stim. Poate detaliati ce anume urmariti, sa intelegem si noi pe unde bateti.
Imi amintesc ca am vazut mai demult o astfel de hotarare data de o instanta, prin care s-a stabilit pensie intretinere partial in bani combinata cu plata in natura. Nu mai retin insa unde am citit acea hotarare...
Pe de alta parte, asa cum spune si AVLIL, o astfel de hotarare nu-si prea gaseste explicatia legala. Teoretic ar trebui sa fie ori in bani ori in natura.

E bine sa stiti totusi ca interesul copilului este reprezentat de plata in natura (in ideea ca exista bunavointa din partea parintelui nerezident), de aceea si modificarea adusa prin NCC.

Argumente in favoarea acestei variante puteti gasi aici:

[ link extern ]

Succes.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Februarie 2013
lonita, utilizator
Cred ca ar putea fi stabilita alternativ (natura, altfel in bani) si asta ar avea temei legal.
Despre hotarari de mai demult nu cred ca ar trebui sa amintim, s-a mai schimbat si atitudinea si modul de plata a unei pensii de intretinere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara daniella28 daniella28 buna ziua,vreau sa intreb la divort se da mamei pensia alimentara,ca tatal spune ca daca el participa la cheltuieli de ce sa dea pensie alimentara? (vezi toată discuția)
Pensie alimentara in natura spiridon123 spiridon123 Buna ziua. Fostul sot nu doreste ca plata pensiei sa o faca in bani,ci in natura.Exista vreo reglementare in acest sens?Precizez ca el locuieste in alt oras la ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara Severinada Severinada Buna ziua. Daca ma stabilesc definitiv in strainatate, impreuna cu copilul, care este in custodia mea, tatal ii mai plateste pensia alimentara ? Multumesc. (vezi toată discuția)