avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... In instanta fara avocat
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

In instanta fara avocat

Salut.

Pentru ca nu am votat cum a vrut decanul in consiliul facultatii, a pus comisia de etica sa ma sanctioneze pe un motiv mult exagerat (inregistrarile o dovedesc) pentru a fi dat afara din consiliu. A fost sesizat Senatul universitar care a constituit o comisie de analiza, iar comisia de analiza a intocmit un raport. In sedinta urmatoare de senat comisia de analiza a recomandat senatului sa fie sesizata Comisia de etica, ceea ce s-a intamplat si am fost sanctionat cu avertisment scris. Totodata, comisia de analiza a mai recomandat Senatului sa sesizeze ligile studentesti ale universitatii pentru a mi se retrage mandatul in cazul in care sunt sanctionat.

1. Comisia de etica a fost sesizata la mai mult de o luna de la incidentul care ar constitui abatere etica. Am facut plangere administrativa, dar mi s-a raspuns ca e neintemeiata pentru ca ar fi fost seizata de comisia de analiza prin inregistrarea raportului (wtf?). De ce ar mai recomanda comisia de analiza senatului sa sesizeze o alta comisie, daca deja a fost seizata (pentru ca exact asa scrie in extrasul din procesul verbal: recomanda...)? Plus ca in hotararea comisiei de etica scrie: ~Ca urmare a sesizarii Senatului din data de ... prin HS nr. ...~.

2. Nu am primit inca avertismentul scris. Doar hotararea comisiei de etica.
3. Senatul mi-a revocat mandatul la mai mult de o luna de la hotararea comisiei. In regulament scrie ca in maxim 30 de zile, Rectorul pune in aplicare hotararea CE cu aprobarea Senatului.
4. Nu inteleg cum Senatul poate sa revoce mandatul unui reprezentant al studentilor cand un mandat poate fi revocat doar de catre cei care l-au oferit: adica printr-un numar egal de voturi exprimate de studenti. Eu am fost propus de liga, dar ales de studenti. Deci ce treaba au celelalte ligi? Si nu era si principiul acela conform carora pentru o fapta se aplica o pedeapsa? Eu am fost pedepsit si cu avertisment scris, si cu revocarea mandatului si nici nu mai pot candida la alte algerei pentru ca prin Carta le este interzis celor care au fost sanctionati etic sa aiba functii de reprezentare in structurile de conducere.

Pe scurt:
- e o situatie de exceptie de prescriptie a termenului de sesizare (comisia de etica a fost sesizata mai tarziu decat prevede regulamentul)
- Senatul a aprobat si pus in aplicare hotararea comisiei de etica mai tarziu decat prevede regulamentul
- Senatul a hotarat o sanctiune care nu e prevazut in lege, carta sau regulament. In Carta scrie ca pot fi sanctionat fie cu avertisment scris, fie cu exmatriculare. Mie mi-au revocat mandatul la propunerea ligilor din universitate care n-au niciun fel de autoritate in a decide asta (nici nu m-au vazut la fata presedintii vreodata). Iar in regulament scrie ca mandatul poate fi revocat doar de catre cei care l-au oferit.

Am vorbit cu un avocat si-mi ia 1240 ron ca sa ma reprezinte. Asa ca zic pas.
Am vorbit si cu un judecator si chiar mi-a recomandat sa ma duc singur in instanta.

Deci am sanse sa castig? Pot folosi inregistrarea sedintei in care ma acuza ca as fi avut atitudine neacademica si sa chem un martor care sa confirme ca ce se aude e autentic? Inregistrarea nu e oficiala si nici nu stia cineva de ea. Dar se aude bine. Daca as dovedi ca tot stresul cu audierea si sanctionarea nejustificata mi-ar fi declansat vreo tulburare anxioasa am sanse la daune morale pentru suferinte psihice :whistle: ?

Si e normal ca registratura universitatii sa refuze sa-mi inregistreze plangerile administrative si sesizarile? Iar de fiecare data cand duc una, intra la prorector, sta 10 minute si abia dupa ce obtine acordul prorectorului o inregistreaza.
Cel mai recent răspuns: Radu9 , utilizator 12:52, 13 Februarie 2013
Din explicatiile furnizate de dvs. se pare ca au fost incalcate un intreg set de regulamente si proceduri, asa ca daca puteti aduce si dovezi in sprijinul celor afirmate, mergeti mai departe.

Sansele de castig cat si cele de a pierde actiunea, depind de modul in care sunt administrate probele (inscrisuri, martori, expertize, probe audio - raman doar cele incuviintate de instanta), de motivarile facute de dvs. (daca renuntati la avocat), eventual si note scrise intre termene cat si de convingerea intima a judecatorului, atunci cand va da sentinta.

In privinta inregistrarii plangerilor administrative si a sesizarilor puteti apela cu incredere la Posta Romana, expediind-le prin recomandata, astfel aveti dovada. Cand plicul ajunge la destinatie, primiti si dvs. talonul doveditor.

Mulțumesc pentru timpul acordat. Ați fi surprinsă să aflați câte regulamente și chiar legi organice și penale se încalcă la universitatea aceasta :)) . Mă voi duce pentru că am regulamentele și am actele care le încalcă. Sper să fie destul de simplu:yeah:
Eu nu recomand reprezentarea in instanta fara aparator licentiat in drept decat in cazul in care stapaniti suficient procedura civila si principiile de drept. Sunt suficiente exceptii de procedura si decaderi din drept pe care daca nu le stapaniti exista o mare probabilitate sa pierdeti actiunea chiar in cazul in care pe fond aveti dreptate. In cazul in care nu va permiteti onorariul avocatului, daca veniturile dumneavoastra sunt sun 500 lei, puteti beneficia de ajutor public judiciar iar cheltuielile de judecata inclusiv onorariul avocatului sau mediatorului vor fi suportate din fondul ministerului justitiei.
Avand in vedere ca divergentul dumneavoastra este pretabil la procedura medierii, pentru celeritate si rezolvare eleganta, luati in calcul posibilitatea de solutionare prin mediere.
Normal că am venit sub 500 de lei. Sunt student în anul II. Nu am niciun venit.
Mă gândeam să îmi iau avocat în cazul unui recurs.
Cred că recursul grațios (plângerea prealabilă) se poate considera o tentativă de mediere pe care universitatea a refuzat-o. Să fie sănătoși.
Plângerea administrativă a fost depusă în mai puțin de 30 de zile.
Nu au trecut 6 luni de la primirea răspunsului.
Ce alte excepții de procedură și decăderi din drept (decăderea parcă era după un an și se sesiza instanța din oficiu, față de excepție când o invocă sau nu avocatul) mai sunt?
Exceptând fondul, faptul că două decizii s-au luat mai târziu de termenele legale, nu e suficient de a câștiga?
Am găsit și în jurisprudență un caz în care o profesoară de la aceeași universitate a fost sancționată pentru a i se interzice dreptul de a candida la anumite funcții pe 3 ani și la fel au făcut și atunci: au schimbat datele, au spus că sesizarea s-a făcut cu înregistrarea raportului, au pus sancțiunea în aplicare și prin rector și prin biroul senatului etc.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Februarie 2013
Radu9, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Unde se atacă un proces verbal? Radu9 Radu9 Bună seara. O perioadă am fost reprezentantul studenților în Consiliul facultății la care învăț, până diferențele de opinie dintre mine și ... (vezi toată discuția)
Examene restanta... simpleway simpleway Sunt studenta in anul 1 la Litere. Am o profa, care incearca nervii tuturor studentilor care trec pe mana ei. Am dat la ea a 3-a restanta si am picat-o. Oare ... (vezi toată discuția)
Buna seara! sunt studenta in anul 2 la o universitate de prestigiu ... Eliza Ioana Eliza Ioana Buna seara! Sunt studenta in anul 2 la o universitate de prestigiu din Bucuresti. In martie 2021, s-a afisat metodologia in care se specifica faptul ca ... (vezi toată discuția)