avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 379 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Persoane fizice autorizate......
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Persoane fizice autorizate......

O femeie de servici pensionara si o alta persoana ,de asemenea pensionara in ce baza poate fii angajata la o institutie?potrivit Codului Civil pot fi angajati in baza unor contracte de prestari servicii .Dar am inteles ca trebuie sa aiba calitatea de persoana fizica autorizata.Este adevarat?
Cel mai recent răspuns: Smart Contab Expert S.R.L. , Contabil 11:24, 16 Februarie 2009
Pot cumula pensia cu salariul persoanele pensionate pentru limita de varsta (8 ore/zi) si persoanele care beneficiaza de pensie pentru invaliditate gradul III (4 ore/zi).

Ambele categorii de pensionari pot fi angajate cu contract individual de munca.
Ultima modificare: Luni, 16 Februarie 2009
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Astfel, legea impune ca orice activitate de munca sa fie prestata in temeiul unui contract individual de munca, avand dispozitii derogatorii fata de dreptul comun, reprezentat de locatiunea de servicii prevazuta de Codul Civil. Specificul raporturilor de munca si necesitatea realizarii obiectivelor de protectie si securitate sociala au impus reglementarea imperativa a relatiilor sociale stabilite cu prilejul desfasurarii activitatilor care se incadreaza in cuprinsul notiunii de ‚munca’ – activitate remunerata prestata in folosul angajatorului si in raport de subordonare fata de acesta.
De aceea, pt.situatiile in care activitatea desfasurata este redusa din punct de vedere al timpului de munca sau este sezoniera, legea a prevazut forme speciale ale contractului individual de munca, tocmai in intentia de a preveni fraudarea legii in scopul incheierii unor conventii civile care nu asigura garantiile specifice contractului individual de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conventie ramonaduna ramonaduna Cate conventii se pot incheia cu aceeasi firma? De cate ori se poate reinnoi? (vezi toată discuția)
Conventia civila de prestari servicii hevior hevior Am carnetul de munca la o unitate bugetara cu program de 7h pe zi. Cu aproximativ 4 luni de zile in urma am incheiat o Conventie civila de prestari servicii cu ... (vezi toată discuția)
Conventia civila suciu_diana suciu_diana Buna ziua, stiu ca notiunea de conventie civila s-a abrogat din codul Muncii in 2006. Din cate am inteles totusi se poate lucra, in continuare (legal) in ... (vezi toată discuția)