avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 784 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general stoc
Discuție deschisă în Contabilitate în general

stoc

Buna, livrez marfa la un supermarket, acesta imi face retur de marfa la pretul de vanzare. In stoc cum pot sa inregistrez marfa. sau mai exact cand fac inventar eu am aceeasi marfa la doua preturi: de intrare si de vanzare.Ca urmare a returului mie imi crete valoarea stocului.
Cel mai recent răspuns: ContSters257414 , utilizator 13:07, 18 Februarie 2013
Nu inteleg. Daca faceti livrare, nu dvs intocmiti facturile de retur, in calitate de furnizor al supermarketului?

Daca preturile in depozit sunt exprimate in lei, nu vad nici un motiv pentru care sa facturati un retur la alt pret decat cel la care produsul a fost livrat.
Ultima modificare: Joi, 14 Februarie 2013
Mirela Durnea - Expert contabil, Contabil
Asa se procedeaza la [EDITAT si EDITAT- incalca pct. 2.8 din Regulament] (sper ca nu fac reclama), care in loc sa primeasca factura de retur de la furnizor ptr marfa respectiva, ei prefera sa o factureze.
La noi, aceste facturi primite de la ei nici nu le bagam in seama, nu le inregistram , iar noi emitem facturi de retur la pret corect. Aceste facturi le inregistram in contabilitate ca si retur de marfa.
Ultima modificare: Luni, 18 Februarie 2013
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
Nu este in regula cum procedati. Situatia de fapt este ca dumneavoatra declarati prin declaratiile fiscale si informative, date eronate, intentionat, si "nu bagati in seama" documente oficiale. Practic, sustrageti de la inregistrare, documente fiscale.


Cred ca aici se incadreaza faptele dumneavoastra:
Legea 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale:
"Art. 9. - (1) Constituie infracţiuni de evaziune fiscală şi se pedepsesc cu închisoare de la 2 ani la 8 ani şi interzicerea unor drepturi următoarele fapte săvârşite în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale:

b) omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate;
c) evidenţierea, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive;
d) alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau de alte mijloace de stocare a datelor;"

Practic, inregistrati in contabilitate continutul fals al unor facturi, si omiteti inregistrarea continutului real al altora.


Sper ca nu am inteles gresit: inregitrati niste facturi emise de dvs catre Metro sau Real, dar care la ei nu se regasesc, si "nu bagati in seama" (aruncati, rupeti?) facturile emise de ei catre dvs. Extrasul pe care l-am scos, este valabil pentru aceasta situatie: cazul in care am inteles corect cum procedati
Ultima modificare: Vineri, 15 Februarie 2013
Mirela Durnea - Expert contabil, Contabil
@ lidiao

Parerea mea este ca daca nu faceti retur, adica sa facturati dvs cu minus, inseamna ca faceti achizitie de la supermarket (stiu ca uneori contractele de colaborare cu supermarketurile foarte mari, nu sunt de fapt negociate, ci sunt impuse de acestea), si daca aceasta este singura varianta prin care puteti continua colaborarea, trebuie sa procedati ca atare.
Dupa ce inregistrati achizitia, puteti dumneavoastra sa faceti un proces verbal de diminuare a pretului (care este mai mare), astfel incat in depozit, produsele sa fie la acelasi pret.
Nu vreau sa fiu rautacioasa, dar credeti-ma ca nu este necesar sa imi dati extrase din lege ptr ca le cunosc foarte bine. Stiu ca nu este in regula din pct dvs de vedere sa nu bagam in seama aceste facturi, dar noi, cel putin, avem pe ce ne baza: in contractul cadru si in actele aditionale la contract nu exista specificatia ca marfa retur va fi facturata de catre ei. Deci, din acest punct de vedere noi suntem acoperiti, returul efectuandu-se asa cum este normal.

Alte discuții în legătură

Vanzare mijloc fix Contabilitate sector 4 evoCONTA Contabilitate sector 4 evoCONTA O soc.a vandut in luna dec.2012 un mijloc fix-auto-la o persoana juridica-cu factura. In ianuarie 2013 soc.cumparatoare se razgandeste si returneaza ... (vezi toată discuția)
Marfuri trimise in custodie elims_mn elims_mn Buna ziua, As vrea sa trimit marfuri in custodie. Trebuie sa fac si aviz de custodie si proces verbal de custodie? Sau se poate face doar una din ele. Imi ... (vezi toată discuția)
Venit inregistrat pe baza avizului a_andreea a_andreea Am rugamintea de a mi comunica opinia dumneavoastra vis a vis de urmatoarea speta: Livrez catre supermarketuri marfuri pe baza de aviz de expeditie. In ... (vezi toată discuția)