avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... drepturi in perioada de preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

drepturi in perioada de preaviz

Buna ziua ,
fiica mea a primit o Informare de incetare a contractului de munca conform legii 53/2003, art 65,iar contractul de munca va inceta in termen de 20 zile .Mai este anuntata ca va beneficia de art 64(2),67,din Codul Muncii si art 78 din Contractul Colectiv de Munca .
intrebari ;1. ce drepturi are pe perioada preavizului ?
2.(poate sa se invoaiasca sa plece in timpul programului sa participe la interviu tinand cont ca programul ei de lucru este de la 9 l 17?
3.-poate sa negocieze sau sa impuna suma ce i se cuvine conform art 78 din Contractul colectiv de Munca ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:09, 15 Februarie 2013
1. Daca se dispune concedierea in temeiul art. 65, atunci angajatorul nu e obligat sa-i ofere un alt loc de munca vacant in unitatate.
2. Daca in c.i.m, CCM sau RI nu este prevazuta reducerea programului de lucru in preaviz, atunci salariatul are obligatia de a se prezenta la lucru cele 8 ore.
3. Nu stim ce contine art. 78 din CCM la nivelul acelui angajator. Daca ne dati detalii, va putem raspunde. Daca este vorba de acordarea unei compensatii in caz de concediere, aceasta este obligatoriu de acordat iar cuantumul ei este probabil specificat in CCM. Obtinerea altei sume poate fi facuta doar prin negociere directa cu angajatorul.
Tirma respectiva comercializeaza piatra din import (travertin , marmura ..s.a ), iar in Informar
e n u=i este precizat decat ;
,, Beneficiezi de art 64(2)si 67 din Codul muncii si art .78 din Contractul colectiv de munca ,, nici o lata lamurire sau completare in ceea ce priveste ,,beneficiile ,,
Mai poate beneficia de acea lege i ncare lucra 4 ore - in vederea gasirii unui nou loc de munca ,si era considerat 8 ore de munca ? sau poate face o cerere catre firma sa beneficieze de 4 ore de munca pentru a putea sa participe la interviuri in ore agreeate de firmele angajatoare?
Acea prevedere era continuta in CCMUNN care a expirat la 31.12.2010. Asa cum v-am spus mai devreme, daca in c.i.m, CCM sau RI nu este prevazuta reducerea programului de lucru in preaviz, atunci salariatul are obligatia de a se prezenta la lucru cele 8 ore.
Daca angajatorul accepta ca salariatul sa lipseasca de la locul de munca in perioada preavizului este numai la latitudinea lui. Incercati sa negociati cu el.
Referitor la acele beneficii din CCM, cereti angajatorului CCM-ul spre consultare si reveniti cu detalii.
Pur si simplu sa-i spun ficei mele sa faca o cerere scrisa pentru a consulta Contractul Colectiv de Munca ? Asta inseamna ca il si primeste?Imi cer scuze fatza de d-vstra , imi vine sa surad la gandul cum vor reactiona la cererea ficei mele ,cand in sine ii desfiinteaza postul abuziv , post care oricum nu avea pra multe in comun cu ceea ce era scris ,ea facand de toate asa cum se obisnuieste in Romania , cu siguranta altcineva v fi angajat pentru acelasi lucru insa pozitia postului va purta alta nume ,,,acceasi Marie cu alta palarie ,,trist ..da, o sa-i recomand sa faca acest lucru printr-un e-mail catre conducerea firmei ,,, si sa vedem daca i lsi primeste :D.. o sa va tin la curent ; va multumesc!
Daca nu il primeste de la angajator, sa apeleze la reprezentantul sindicatului.

Orice decizie de concediere poate fi atacata in instanta, daca salariatul considera ca a fost una fictiva.

Codul muncii:

Art. 78. - Concedierea dispusa cu nerespectarea procedurii prevazute de lege este lovita de nulitate absoluta.
Art. 80. - (1) In cazul in care concedierea a fost efectuata in mod netemeinic sau nelegal, instanta va dispune anularea ei si va obliga angajatorul la plata unei despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul.

Alte discuții în legătură

Reducere post calin andrei calin andrei buna ziua;va rog sa-mi raspunde-ti la urmatarea problema:mi s-a comunicat ca se reduce postul pe care sint angajat;motivul era nerealizarea target-ului de ... (vezi toată discuția)
Număr zile preaviz și contract colectiv de munca Mihai. Ana Mihai. Ana Bună seara, Vin cu câteva întrebări în urma unei concedieri. În data de 31.03 am fost informata ca, conform art 65 art. 1, se desființează postul ... (vezi toată discuția)
Concedierea colectiva elenadragoi2008 elenadragoi2008 salut, firma la care lucrez se inchiriaza iar patroni noi ne preiau pe unii dintre noi, iar ceilalti intra in somaj, va rog sa imi spuneti ce drepturi avem, ... (vezi toată discuția)