avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 170 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cercetare disciplinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cercetare disciplinara

buna ziua!
doresc sa ma informez asupra urmatoarei spete:
daca un angajat cu functia de director,savarseste o abatere disciplinara, iar angajatorul doreste sa-l sanctioneze conform articolului 264(1) litera c,angajatul poate fi retrogradat inclusiv in funcia de muncitor?
va multmesc!
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 22:36, 16 Februarie 2009
Sancţiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul în cazul în care salariatul săvârşeşte o abatere disciplinară sunt:
a) avertismentul scris;
b) suspendarea contractului individual de muncă pentru o perioadă ce nu poate depăşi 10 zile lucrătoare;
c) retrogradarea din funcţie, cu acordarea salariului corespunzător funcţiei în care s-a dispus retrogradarea, pentru o durată ce nu poate depăşi 60 de zile;
d) reducerea salariului de bază pe o durată de 1-3 luni cu 5-10%;
e) reducerea salariului de bază şi/sau, după caz, şi a indemnizaţiei de conducere pe o perioadă de 1-3 luni cu 5-10%;
f) desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.

Sancţiunea disciplinară a retrogradării din funcţie nu presupune condiţia efectuării retrogradării în funcţia imediat inferioară, însă presupune cerinţa menţinerii aceleiaşi profesii.
Retrogradarea din funcţie, ca sancţiune disciplinară, trebuie efectuată în interiorul aceleiaşi profesii, însă nu trebuie să vizeze neapărat funcţia imediat inferioară, ci orice funcţie inferioară.
buna ziua domnule Vasile!

sa inteleg ca retrogradare se face intr-o functie inferioara numai in ceea ce priveste salarizarea?
angajatul in cauza prfesand in aceeasi functie dar cu salarizarea dintr-o functie inferioara?
va multumesc!
Aveti doua posibilitati :
1. pastrati functia si reduceti salariul de baza - lit.d sau lit.e
2. modificati functia si salariul - lit.c
In acest din urma caz, retrogradarea poatie fi dispusa doar cu respectarea profesiei celui sanctionat. Functia este diferita de profesie.
Oricum, sanctiunea disciplinara aplicata in conformitate cu articolului 264 alin 1 lit c) se aplica pentru maxim 60 de zile....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sfat practic: aplicare "retrogradare disciplinara" smeagull smeagull Buna ziua, Situatie teoretica: Se da un ... inginer constructor, pentru care angajatorul ar decide aplicarea unei sanctiuni disciplinare constand in ... (vezi toată discuția)
Sancitiune disciplinara inmihaela inmihaela daca am demisia inaintata,dar dupa ancheta reiese ca nu am o vina prea mare ,potfi sanctionata numai disciplinar fara desfacerea contractului de munca? (vezi toată discuția)
Penalizare salar sanda-popovici sanda-popovici Este legal ca un angajat sa fie penalizat pt abateri disciplinare cu 33% din salariul lunii martie? Angajatul respectiv a fost penalizat pt ca nu a imputat ... (vezi toată discuția)