Sunt din Galati si as dori sa stiu daca legea 175/2010 mai are aplicabilitate in 2013;Si daca da,in ce conditii.
Mentionez ca abia in acest an am aflat de aceasta lege.
Anul trecut am platit penalitati destul de mari la debitul restant ,iar cei de la asociatie nu au pomenit nimic de aceasta lege!
Probabil ca vor aparea comentarii pe tema ca exista internet,TV etc.
Nu sunt un specialist in legi, H.G.-uri si alte chestii din astea!
Acesta este si motivul pentru care am facut aceasta postare aici!
Va multumesc anticipat si astept cu interes raspunsul Dvs;!
Doamna elga, va dau dreptate , atunci ce facem cu Hotararile Adunarii Generale ? eu stiu ca numai acestea pot fii atacate in justitie , facem pomeni , la bloc , nu te obliga nimeni sa locuiesti, asa cum eu si altii ne straduim sa achitam " datoriile " la bloc , asa sa procedeze si ceilalti. Inteleg o luna , doua , dar cand se aduna mai mult , de unde platesti , apelezi la mila ! Asi dori sa i au legatura cu Dumneavoastra in problema D112 de care am mai povestit .
Nu vad legatura cu ce i-am raspuns eu lui @mihaicostandache. Nu se intampla la blocul dv., se intampla, asa cum scrie aici, la blocul lui. Deci e bine sa-l lasam pe el sa ne clarifice problema, nu credeti?
Am adresa de email in profile, asa ca puteti sa-mi scrieti acolo.
Nu am obiceiul sa intru in polemica cu cineva , cu Dumneavoastra , nici atat si imi cer scuze daca v am suparat si ma intereseaza si pe mine ce se discuta aici , se intampla multe si la mine in asociatie si de aceea vine cu unele intrebari suplimentare . Dar ,am gresit cu ceva cand am intrbat ce facem cu Hotararile Adunarii Generale ? Comitetul Executiv poate anula o hotarare a Adunarii Generale ? de aceea am intrvenit , poate acele scutiri au fost aprobate de adunarea generala
AG hotaraste doar infiintarea sistemului de penalizare.
Restul procedurii apartine comitetului executiv, asa cum scrie si in lege.
Iar comitetul executiv poate decide la un moment dat, in lipsa mare de numerar din cauza multor restantieri sau unor sume mari restante, sa admita scutirea de plata a penalizarilor, temporar, sa zicem, a celor care vin si achita suma restanta deodata sau in doua rate.
Se poate decide sa li se scada un anumit procent din penalizari, oricum pana la concurenta sumei datorate ca penalizare catre furnizori (daca e cazul).
Adica orice masura care ar duce la accelerarea ritmului de incasare a debitelor.
Comitetul executiv, in principal presedintele si administratorul stiu ce bani are asociatia, ce datorii, cum se poate ajunge sa aibe bani mai multi pentru a achita restantele la furnizori.
Daca stiu ca scutirea de plata penalizarilor nu acceleaza incasarea de sume suficient de mari, evident ca nu vor scuti pe nimeni de plata acestora.
Nu AG horaste scutirea sau nescutirea de plata penalizarilor, ca oamenii se strang o data la cativa ani sau cine stie cand si ar hotari lucruri despre care n-au habar cum se intampla si poate ar face mai rau asociatiei decat bine.
Acum cativa ani avand mai multi restantieri "profesionisti" am incercat mai multe metode, sa-i determinam sa-si plateasca datoriile. I-am invitat la asociatie, i-am notificat, am instituit privilegiu imobiliar, am actionat in instanta, de la caz la caz.
In discutiile purtate cu restantierii le-am oferit o facilitate si anume reducerea penalizarilor cu 50% daca achita in cateva zile tot. Aceasta oferta era valabila daca proprietarul platea inainte de a fi actionat in instanta.
Dar unul nu a inteles sa vina la asociatie, sa discutam, sa solicite o amanare, o esalonare... Actionandu-l in instanta la primul termen a solicitat acordarea altui termen pentru a angaja aparator. Instanta a stabilit urmatorul termen peste o luna.
Dupa 3 zile apare omul la asociatie cu banii in mana si cu rugamintea sai reducem din penalizari, ca face eforturi, ca nu are de unde... Am acceptat banii si i-am radiat o parte din penalizari. A avut noroc pentru ca nu apelasem la avocat si nu am facut cheltuieli cu onorariu, actiunea fiind introdusa de presedinte care a reprezentat asociatia si in instanta.
Nu cred ca trebuie convocata adunarea generala pentru asemenea situatii cand comitetul executiv gestioneaza in avantajul asociatie ca si in avantajul proprietarului. Asociatia a incasat banii mai repede si nu dupa 2-3 ani de judecata iar proprietarul a fost scutit de o parte din penalizari fiind si el ajutat in necazul lui.