avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 304 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Atributii lider de sindicat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Atributii lider de sindicat

Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti care este actul normativ in baza careuia functioneaza un sindicat. Cum se aleg reprezentantii salariatilor si liderul de sindicat si care sunt atributiile acestora? Este obligatorie achitarea unei taxe de sindicat?
Cum poate un angajat sa-si ceara drepturile daca nu este sustinut de catre sindicat?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:59, 30 Aprilie 2018
1. Legea nr.62/2011 , art.5 - 53, reglementeaza constituirea, organizarea şi funcţionarea organizaţiilor sindicale.

2. Constituirea, organizarea, funcţionarea, reorganizarea şi încetarea activităţii unei organizaţii sindicale se reglementează prin statutul adoptat de membrii săi, cu respectarea prevederilor legale.
Asadar, atibutiile conducerii sindicatului sunt prevazute in statutul organizației sindicale.

3. Codul Muncii, art. 221:
(1) La angajatorii la care sunt incadrati mai mult de 20 de salariati si la care nu sunt constituite organizatii sindicale reprezentative conform legii, interesele salariatilor pot fi promovate si aparate de reprezentantii lor, alesi si mandatati special in acest scop.
(2) Reprezentantii salariatilor sunt alesi in cadrul adunarii generale a salariatilor, cu votul a cel putin jumatate din numarul total al salariatilor.
(3) Reprezentantii salariatilor nu pot sa desfasoare activitati ce sunt recunoscute prin lege exclusiv sindicatelor.

4. Un angajata isi poate cere drepturile singur chiar daca nu are sprijinul organizatiei sindicale ...in acest sens, poate promova o actiune in instanta in nume propriu impotriva angajatorului
Multumesc mult!
Buna ziua! Va rog sa imi spuneti daca este legal ca liderii sindicali sa negocieze cu Ministrul Muncii majorarea salariilor din invatamant fara sa aiba mandat din partea membrilor si cum pot initia o actiune in instanta?
Precizez sa s-a negociat o marire de 25% a salarilor ceea ce a nemultumit foarte multi membri.
Dar cat ati fi vrut sa fie marirea ?

Alte discuții în legătură

Recuperare drepturi banesti stelarman stelarman poate un sindicat sa ii reprezinte in instanta si pe cei care nu sunt membrii de sindicat.? Daca da, in ce conditii? (vezi toată discuția)
Concediere presedinte de sindicat adriea2007 adriea2007 Un presedinte de sindicat la o societate este si angajat la aceeasi societate. Poate fi concediat? Cum il ptotejeaza legea dialogului social? (vezi toată discuția)
Sindicat rodicaneagu rodicaneagu Daca o societate are deja organizat sindicat, dar mai exista o parte din salariati care nu sunt membri la sindicatul respectiv, acestia isi pot numi un ... (vezi toată discuția)