avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 551 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA 9%
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA 9%

Buna ziua!
Am rugamintea sa ma lamuriti, lucrez la o optica, la rame si lentile pot sa aplic tva 9%?art.141 alin(1), HG NR.44/2004 , Legea 571/2003 privind codul fiscal zice ca se poate aplica , deoarece este un dispozitiv medical.Firmele cu care lucram, unii au aplicat 9%, ceilati 24%, nu stim care e corect.

Multumesc







Cod fiscal:
"Art 140 (2) Cota redusă de 9% se aplică asupra bazei de impozitare pentru următoarele prestări de servicii şi/sau livrări de bunuri:
c) livrarea de proteze şi accesorii ale acestora, cu excepţia protezelor dentare;
d) livrarea de produse ortopedice;
e) livrarea de medicamente de uz uman şi veterinar;"

Norme:
"(4) Cota redusă de taxă de 9% prevăzută la art. 140 alin. (2) lit. c) din Codul fiscal se aplică pentru protezele medicale şi accesoriile acestora, exclusiv protezele dentare care sunt scutite de taxa pe valoarea adăugată, în condiţiile prevăzute la art. 141 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal. Proteza medicală este un dispozitiv medical care amplifică, restabileşte sau înlocuieşte zone din ţesuturile moi ori dure, precum şi funcţii ale organismului uman; acest dispozitiv poate fi intern, extern sau atât intern, cât şi extern. Accesoriul unei proteze este un articol care este prevăzut în mod special de către producător pentru a fi utilizat împreună cu proteza medicală."

In acceptiunea codului fiscal, cred ca:
lentila=proteza, care amplifica/imbunatateste una dintre functiile organismului uman - vazul;
rama=accesoriu, fara de care nu poate fi folosita lentila.

Este corecta cota de 9%.
Multumesc pt.raspuns in legatura cu Tva 9% la rame si lentile, as mai vrea va rog sa ma lamuriti , daca montez un ochelari(rame, lentile) si la manopera pot sa adaug tva 9%?
(art.141 alin(1))
multumesc
Manopera/serviciile nu sunt prevazute pentru aplicarea cotei reduse.
Buna ziua!
Art.141 alin(1), HG.nr.44/2004,L.571/2003 prevede ca la rame optice si lentile se poate alica Tva 9%, problema mea e ca firmele cu care lucram nu toti aplica Tva 9%, de exemplu daca eu cumpar o rama cu 24%, pot sa vand cu 9% tva?
Ar fi corect sa am Tva mai putin de platit?!
multumesc frumos!
Buna ziua,
Conform Codului fiscal atat ramele cat si lentilele pot fi vandute cu tva 9%. Ministerul Sanatatii spune deasemenea ca atat ramele cat si lentilele sunt proteze. Totul bine si frumos pana faci import si ajungi la vama. Aici lucrurile nu mai au legatura nici cu Codul Fiscal nici cu Min.Sanatatii pentru ca vama este stat in stat , lucreaza dupa niste clasificari internationale in care iti rupi capul daca intri (asta este si scopul- de a renunta) si or sa-ti spuna ca lentilele si ramele nu sunt proteze ( sunt in masura ei sa decida ce este si ce nu proteza) si ca de fapt aceste marfuri se importa cu tva de 24%.
Concluzia mea in acest caz este ca Ministerul Sanatatii este inutil atata timp cat vama iti spune ce este proteza si ce nu, Ministerul de Finante de asemenea pt ca acest Cod Fiscal nu se armonizeaza cu TARIC, NESA si tot ce-ti mai flutura vama prin fata in incercarea de a te face sa renunti la a mai solicita cota de tva redusa.
Si toate astea pentru ca indraznesti sa faci import din spatiul extracomunitar. Daca aduci marfa din uniune lucrurile se schimba pentru ca nu mai platesti tva in vama si atunci traiesti fericit.
Cred ca imi intelegeti frustrarea dar situatia asta este de-a dreptul hilara avand in vedere ca firme cu acelasi obiect de activitate , care comercializeaza aceleasi marfuri beneficiaza de tratamente fiscale diferite doar pt ca unele au legatura cu vama si altele nu. De aceea uni pot vinde cu tva 9% si altii nu.
Si ca toate sa fie ca la Romania, am raspuns afirmativ de la Min Sanatatii, am raspuns afirmativ de la Min.Finantelor respectiv ANAF dar primesc raspuns negativ de la vama , care culmea este subordonata Min. de Finante.

Alte discuții în legătură

Tva 9% miri12 miri12 Buna ziua, Am o firma care comercializeaza lentile corectoare, rame de ochelari de vedere, accesorii pentru ochelari, lentile de contact sisolutii de ... (vezi toată discuția)
Cota tva aplicabila vanzarii aparatelor dentare (brackets) sorimoldovan sorimoldovan Buna ziua, Am primit opinii diferite, inclusiv de la finante, privind posibilitatea aplicarii cotei de TVA de 9% la vanzarea de aparate dentare (brackets). ... (vezi toată discuția)
Tva 9% alinafay_bv alinafay_bv Buna ziua, va rog sa ma ajutati intr-o problema privind TVA. Cumpar de la un furnizor-\\"truse lentile de corectie cu dioptrie\\"-pe care mi le factureaza cu ... (vezi toată discuția)