avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Cota TVA aplicabila vanzarii aparatelor dentare ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Cota TVA aplicabila vanzarii aparatelor dentare (brackets)

Buna ziua,

Am primit opinii diferite, inclusiv de la finante, privind posibilitatea aplicarii cotei de TVA de 9% la vanzarea de aparate dentare (brackets).

Astfel, conform art. 140 alin (2) lit c), se aplica cota de 9% livrarii de proteze si accesorii acestora.

Mai departe, in Normele Metodologice aferente este data o definitie a acestor proteze, care este una medicala si interpretabila. Si nu rezulta deloc daca aparatele dentare intra in aceasta definitie.

In practica am inteles ca se utilizeaza cota de TVA de 9%, dar nu inteleg pe ce baza legala. Stie cineva sa existe undeva o lista (de ex. la Ministerul Sanatatii) cu produsele care intra in categoria acestor proteze medicale?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Elis Ismail , Contabil 11:34, 8 Aprilie 2014
Protezele dentare sunt scutite de tva- art. 140 alin2. lit. c din CF+ norme
"ART. 140 Cotele
(2) Cota redusă de 9% se aplică asupra bazei de impozitare pentru următoarele prestări de servicii şi/sau livrări de bunuri:
c) livrarea de proteze şi accesorii ale acestora, cu excepţia protezelor dentare;"

Norme CF: "4) Cota redusă de taxă de 9% prevăzută la art. 140 alin. (2) lit. c) din Codul fiscal se aplică pentru protezele medicale şi accesoriile acestora, exclusiv protezele dentare care sunt scutite de taxa pe valoarea adăugată, în condiţiile prevăzute la art. 141 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal."
Buna ziua,
Da, protezele dentare sunt scutite, dar eu nu ma refer la proteze dentare (care inlocuiesc dintii), ci la aparate dentare (care indreapta dintii). Sunt diferite.

Multumesc.
Buna ziua!
Nu sunt de "meserie", dar presupun ca tehnicianul dentar face si aparatul dentar, si, prin analogie, si aparatul dentar este scurit de tva.-art.141 alin. (1) lit. b) din CF. Asta este parea mea.

Ultima modificare: Marți, 8 Aprilie 2014
Elis Ismail, Contabil
Din pacate, nu. Aparatele dentare sunt montate de ortodonti, care le cumpara de la distribuitori. Eu am cazul unui astfel de distribuitor, care importa aparatele si le vinde in Romania. SI trebuie sa stabilieasca cota de TVA utilizata.
Asa este, sunt montate de ortodonti, dar nu sunt facute de tehnicieni dentari?
Ma rog... nu conteaza.
Dar daca sunt importate si vandute, nu sunt considerate marfa si vandute ca atare cu cota de tva de 24%?
Cum ati zis si dvs. nu intra in categoria de proteze, si deci nu se aplica cota de 9%.
Ultima modificare: Marți, 8 Aprilie 2014
Elis Ismail, Contabil

Alte discuții în legătură

Tva intracomunitar -produse ortodontie grigore iuliana grigore iuliana buna ziua , am o mare rugaminte , daca ma poate ajuta cineva.La un cabinet stomatologic profilat pe servicii de ortodontie , facem achizitii de aparate ... (vezi toată discuția)
Tva 9% Brenntag srl Brenntag srl unde se mentioneaza ce bunuri intra la tva 9 % ? exista o clasificare undeva ? multumesc (vezi toată discuția)
Tva 9% gazdatunde gazdatunde Buna ziua! Am rugamintea sa ma lamuriti, lucrez la o optica, la rame si lentile pot sa aplic tva 9%?art.141 alin(1), HG NR.44/2004 , Legea 571/2003 privind ... (vezi toată discuția)