avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 562 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Fisa de aptitudine=decizie a org.comp.de expertiza ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Fisa de aptitudine=decizie a org.comp.de expertiza medicala?!

Buna ziua!

De cateva zile "sap" cu indarjire la lamurirea unui aspect:

- fisa de aptitudine este echivalenta cu o „decizie a organelor competente de expertiza medicala”, in contextul prevederilor art.61 litera c) din Codul Muncii si daca aceasta fisa de aptitudine, vizata de medicul de medicina muncii, este suficienta pentru a demara procedura de concediere pentru inaptitudine fizica si/sau psihica a unui salariat?

In cazul in care considerati ca fisa de aptitudine nu este suficienta pentru inceperea procedurii de concediere pentru inaptitudine fizica si/sau psihica, va rog sa indicati :

a)organismul legal („organele competente de expertiza medicala”) ce vor emite decizia privind inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului;

b) procedura legala de expertizare a capacitatii de munca a unui salariat in vederea confirmarii/infirmarii concluziei medicale din fisa de aptitudine.

OBSERVATII: Nu sunt interesat de procedura in sine de concediere pt.inaptitudine care este clara (notificare AJOFM, preaviz, loc de m-ca vacant, decizie emisa in 30 de zile de la constatarea inaptitudinii, etc) ci doar de natura actului formal care atesta inaptitudinea (acea deciziei a organelor competente de expertiza medicala).
Am facut adresa si la Insititul National de Expertizare a Capacitatii de Munca si la serviciile lor teritoriale, din subord.Caselor Jud.de Pensii...dar...nimic.O fi vorba de MEDICINA LEGALA?
Mai stiu ca art.12 (2) din Hotararea 355 din 11.04.2007 precizeaza ca „toate cazurile de inaptitudine permanenta vor fi rezolvate de catre medicii de medicina muncii in colaborare cu medicii de expertiza capacitatii de munca, care se vor informa reciproc asupra rezolvarii situatiei de fapt”;de aici incolo...pauza.

Multumesc foarte mult pentru raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 18:39, 12 Iulie 2016
Am si eu aceeasi intrebare :
In cazul concedierii pentru inaptitudine fizica, fisa de aptitudine are aceeasi valoare ca si decizia organelor competente de expertiza medicala (formulare care e inscrisa in CM) ?

Multumesc!
1. Fisa de aptitudine spune, sec, daca salariatul este apt, apt conditionat, inapt temporar, sau inapt pentru postul respectiv.
2. Medicul de medicina muncii trebuie sa pastreze confidentialitatea diagnosticului iar salariatul trebuie sa inteleaga ca, daca medicul spune ca este inapt, este spre binele lui sa accepte un alt loc de munca, daca este posibil, sau sa fie concediat.
3. Un exemplar din fisa de aptitudine se inmaneaza salariatului care, daca considera ca verdictul este neadevarat, poate face contestatie la DSP.
Consider ca medicul de medicina muncii prin avizul dat este organismul care, cf reglemenatrilor din codul muncii si OUG 355, este cel care are dreptul si obligatia de a stabili daca angajatul eset sau apt medical pentru un anumit pots.
Aptitudinea medicala data este doar pentru acel post de lucru, angajatul nefiind neap[arat in situatia de inapt de munca in general,

Avand in veder ca un contract de munca se poate desfasura cu conditia expresa si absoluta de a exisat avizul de apt pt acel post, in momentu in care aptitudinea costatat de medicaina muncii se schimba, angajatorul este obligat sa inecteze relatia de munca in baza Avizului medical (fisa de aptitudine)

in oug 355 se defineste:
Art. 12. - (1) Inaptitudinea permanentă în muncă, în sensul prezentei hotărâri, reprezintă incapacitatea medicală permanentă a lucrătorului de a desfăşura activitatea la locul de muncă în profesia/funcţia pentru care se solicită examenul medical privind aptitudinea în muncă.
coul muncii:
Art. 27. - (1) O persoană poate fi angajată în muncă numai în baza unui certificat medical, care constată faptul că cel în cauză este apt pentru prestarea acelei munci.
(2) Nerespectarea prevederilor alin. (1) atrage nulitatea contractului individual de muncă.

Deoarece medicul de medicina muncii este cel care supravegheaza starea de sanatate a angajatilor, avizul medical dat de el (avand la baza fisa de expunere la riscuri profesionale, dosarul medical al angajatului, examinarile medicale efectuate), are o importanta majora in ceea ce priveste continuarea sau nu a activitatii angajatului pe acel loc de munca. Daca pt. un angajat primiti aviz medical inapt, consider ca ar trebui prima data sa-i propuneti alte locuri de munca din cadrul unitatii si, medicul de medicina muncii sa emita o noua fisa privind aptitudinea pe acele posturi. Daca si pe acele posturi de lucru este inapt, puteti incepe procedura cu AJOFM.
Daca aveti de ex. un angajat pentru care primiti avizul inapt temporar cu recomandarea de reevaluare peste 1 luna si sa nu manipuleze greutati mai mari de 2 kg, iar specificul functiei implica manipularea de greutati mai mari, puteti face o instiintare medicului de medicina muncii, reamintindu-i factorii de risc ai locului de munca mentionati in fisa de expunere la riscuri profesionale. in situatia aceasta, medicul va da inapt si dvs. trebuie sa-i propuneti alte locuri de munca, ...
Intrebarea initiala pune inradevar un semn de inrebarea:

este medicul de medicina muncii "organul competent de expertiza medicala" ?

adevarul este ca nu am gasit raspunsul la inrebarea, dar pe de alta parte, este clara ca un angajat cu aviz "inapt" nu poate lucra si esti obligat sa-i incetezi cntractul

Singurul lucru pe care l-am mai gandit este ca responsabilitatea avizul de inapt este o decizie a organelor de expertiza medicala, cade asupra medicului de medicina muncii, care "in colaborare cu medicii de expertiza capacitatii de munca" va stabili inaptitudinea.

Alte discuții în legătură

Este legala concedierea pt inaptitudine fizica a unui angajat apt conditionat Anastasia12 Anastasia12 Buna ziua! In cazul unui angajat cu probleme de sanatate multiple ce ocupa un post ce presupune munca fizica, iar angajatul in mod cert nu mai face fata, ... (vezi toată discuția)
Examen medicina muncii-rezultat negativ luizaioana_luizaioana luizaioana_luizaioana Buna ziua. Am si eu o intrebare referitoare la examenul de medicina muncii. Ce se intampla cand in urma examenului anual medicul spune despre un angajat ca nu ... (vezi toată discuția)