avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... examen medicina muncii-rezultat negativ
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

examen medicina muncii-rezultat negativ

Buna ziua.
Am si eu o intrebare referitoare la examenul de medicina muncii. Ce se intampla cand in urma examenului anual medicul spune despre un angajat ca nu este apt?

Care sunt pasii care trebuie urmati? Exista o legislatie in acest sens? Cine vorbeste cu angajatul? Cum tratam problema din punctul de vedere al confidentialitatii rezultatelor medicale?

Mentionez ca nu am un exemplu concrent.Trebuie sa compilez regulamentul intern si la capitolul despre medicina muncii trebuie sa vorbesc si despre ce se intampla intr-o astfel de situatie.

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:02, 29 Noiembrie 2014
HG nr.355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare reglementeaza supravegherea starii de sanatate a lucratorilor.
Medicul specialist de medicina muncii, in urma efectuarii examinarii medicale periodice a lucratorilor, completeaza fisa de aptitudine a lucratorului, un exemplar din aceasta fiind data angajatorului.
In plus, la terminarea examinarii medicale periodice, medicul specialist de medicina muncii intocmeste un material pe care il prezinta angajatorului, material care se analizeaza si in Comitetul ssm de la nivelul firmei.
Angajatorul are obligatia sa respecte recomandarile medicale facute de catre medicul specialist de medicina muncii si poate schimba locul de munca/ postul de lucru, daca acest lucru este posibil, in cadrul firmei si daca lucratorul in cauza poate desfasura activitate pe noul post de lucru/ loc de munca oferit.
Daca nu se poate desfasura nicio activitate care sa se incadreze in recomandarea medicala, lucratorul este declarat INAP, atunci poate fi trimis in somaj, cu respectarea Codului muncii.
Confidentialitatea rezultatelor medicale se pastreaza, in fisa de aptitudine fiind mentionat apt/ inapt/ apt conditionat (pentru care se fac recomandari medicale).
HOTARARE nr. 355 din 11 aprilie 2007 actualizata
privind supravegherea sanatatii lucratorilor


ART. 10
In conditiile in care medicul de medicina muncii face recomandari de tip medical, aptitudinea este conditionata de respectarea acestora, iar in fisa de aptitudine anexa nr. 5, avizul medical va fi "apt conditionat".
ART. 11
(1) Inaptitudinea temporara in munca, in sensul prezentei hotarari, reprezinta incapacitatea medicala a lucratorului de a desfasura activitatea la locul de munca in profesia/functia pentru care se solicita examenul medical privind aptitudinea in munca, pana la reevaluarea sanatatii de catre medicul de medicina muncii.
(2) In situatia in care lucratorul se afla temporar, din cauza unei boli, in situatia de incapacitate medicala privind desfasurarea activitatii la locul de munca in profesia/functia pentru care se solicita examenul medical de medicina muncii, medicul de medicina muncii stabileste inaptitudinea temporara pana la disparitia cauzei medicale, iar in fisa de aptitudine - anexa nr. 5, avizul medical va fi "inapt temporar".
ART. 12
(1) Inaptitudinea permanenta in munca, in sensul prezentei hotarari, reprezinta incapacitatea medicala permanenta a lucratorului de a desfasura activitatea la locul de munca in profesia/functia pentru care se solicita examenul medical privind aptitudinea in munca.
ART. 19
Efectuarea examenului medical periodic are urmatoarele scopuri:
a) confirmarea sau infirmarea la perioade de timp stabilite a aptitudinii in munca pentru profesia/functia si locul de munca pentru care s-a facut angajarea si s-a eliberat fisa de aptitudine;
b) depistarea aparitiei unor boli care constituie contraindicatii pentru activitatile si locurile de munca cu expunere la factori de risc profesional;
c) diagnosticarea bolilor profesionale;
d) diagnosticarea bolilor legate de profesie;
e) depistarea bolilor care constituie risc pentru viata si sanatatea celorlalti lucratori la acelasi loc de munca;
f) depistarea bolilor care constituie risc pentru securitatea unitatii, pentru calitatea produselor sau pentru populatia cu care lucratorul vine in contact prin natura activitatii sale.

ANEXA 1

F I S E
privind serviciile medicale profilactice detaliate in functie
de expunerea profesionala


EXPLICAREA FISELOR
3. Contraindicatii:
a) contraindicatiile sunt relative; ele necesita evaluarea raportului dintre gravitatea bolii si factorii constitutivi ai conditiei de munca si evaluarea efectuata de catre medicul de medicina muncii;
b) inaptitudinea psihologica datorata lipsei potentialului atitudinal si aptitudinal psihologic profesional reprezinta contraindicatie pentru ocupatia/functia sau locul de munca respectiva/respective;
c) contraindicatiile mentionate sunt valabile atat pentru examenul medical la angajare, cat si pentru examenul medical periodic


LEGE nr. 53 din 24 ianuarie 2003 (*actualizată*)
CODUL MUNCII
ART. 61
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;

Ultima modificare: Vineri, 28 Noiembrie 2014
inspectorSSM, utilizator
1. Din Codul muncii:

Art. 61
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
...

c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;
...

Art. 62
(1) In cazul in care concedierea intervine pentru unul dintre motivele prevazute la art.61 lit.b)-d), angajatorul are obligatia de a emite decizia de concediere in termen de 30 de zile calendaristice de la data constatarii cauzei concedierii.
...
(3) Decizia se emite in scris si, sub sanctiunea nulitatii absolute, trebuie sa fie motivata in fapt si in drept si sa cuprinda precizari cu privire la termenul in care poate fi contestata si la instanta judecatoreasca la care se contesta.

Art. 64
(1) In cazul in care concedierea se dispune pentru motivele prevazute la art. 61 lit. c) si d), precum si in cazul in care contractul individual de munca a incetat de drept in temeiul art. 56 alin. (1) lit. e), angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.

(2) In situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante potrivit alin. (1), acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale si/sau, dupa caz, capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.

(3) Salariatul are la dispozitie un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului, conform prevederilor alin. (1), pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit.

(4) In cazul in care salariatul nu isi manifesta consimtamantul in termenul prevazut la alin. (3), precum si dupa notificarea cazului catre agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca conform alin. (2), angajatorul poate dispune concedierea salariatului.

(5) In cazul concedierii pentru motivul prevazut la art. 61 lit. c) salariatul beneficiaza de o compensatie, in conditiile stabilite in contractul colectiv de munca aplicabil sau in contractul individual de munca, dupa caz.


2. Concedierea cu art.61, lit.c) din Codul muncii permite salariatului sa beneficieze de indemnizatie de somaj daca indeplineste conditia stagiul de cotizare la somaj.

3. Vorbiti direct cu angajatul respectiv, ii aratati concluziile si decizia medicului de medicina muncii si ii aratati prevederile legale din Codul muncii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

"inapt temporar" Danaioana Danaioana Un angajat din cadrul unei institutii publice prezinta angajatorului fisa de aptitudine de la medicul de medicina muncii din care rezulta faptul ca ... (vezi toată discuția)
Pot fi declarat inapt de munca condiționat?!buna ziua ! lucrez în comerț în market,mă puteți ajuta va ... Lavinia1307 Lavinia1307 Buna ziua ! Lucrez în comerț în market,mă puteți ajuta va rog?! Cu un diagnostic dorsalgie joasa 653-M54-4,pot fi declarata inaptă de muncă,de către ... (vezi toată discuția)
Angajat cu afecțiune psihică. cum se procedează legal în asemenea cazuri? CristianaGh CristianaGh Buna ziua, am rugamintea de a ma ajuta in urmatoarea situatie, nevand informatii in acest domeniu sau o baza legala. Intrebarile sunt urmatoarele: 1) Din ... (vezi toată discuția)