avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 479 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii retinere salar
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

retinere salar

va rog frumos sa ma ajutati cu o problema - in baza unei sentinte judecatoresti definitive si irevocabile trebuie sa fac niste retineri din salar. Intrebarea este ce documente se intocmesc pentru a instiinta salariatul si cu cat timp inainte trebuie instiintat ca i se va retine din salar? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Dragos Stefan , Consultant resurse umane 13:25, 21 Februarie 2013
Nu trebuie instiintat de catre angajator. Sigur si lui i s-a comunicat hotararea judecatoreasca.
Dvs. faceti retinerea si atat.
hotararea judecatoreasca se executa prin executorii judecatoresti daca debitorul refuza plata debitului. daca debitorul(salariatul) doreste sa plateasca , atunci nu ramane decat sa incheiati un acord cu el prin care stabiliti modul de stingere al debitului.
Nu are cum sa refuze plata debitului deoarece angajatorul are calitatea de tert poprit... si are obligatia sa faca retinerile...

Din CPC:

Art. 632. - (1) Executarea silită se poate efectua numai în temeiul unui titlu executoriu.
(2) Constituie titluri executorii hotărârile executorii, hotărârile definitive, precum şi orice alte hotărâri sau înscrisuri care, potrivit legii, pot fi puse în executare.
Art. 782. - (1) Poprirea se înfiinţează fără somaţie, în baza încheierii de încuviinţare a executării, prin adresă în care se va preciza şi titlul executoriu în temeiul căruia s-a înfiinţat poprirea, ce va fi comunicată celei de-a treia persoane arătate la art. 780 alin. (1), împreună cu încheierea de încuviinţare a executării sau un certificat privind soluţia pronunţată în dosar. Despre măsura luată va fi înştiinţat şi debitorul, căruia i se va comunica, în copie, adresa de înfiinţare a popririi, la care se vor ataşa şi copii certificate de pe încheierea de încuviinţare a executării sau de pe certificatul privind soluţia pronunţată în dosar, şi titlul executoriu, în cazul în care acestea din urmă nu i-au fost anterior comunicate.
Art. 783. - (1) Din momentul comunicării adresei de înfiinţare a popririi către terţul poprit sunt indisponibilizate toate sumele şi bunurile poprite. De la indisponibilizare şi până la achitarea integrală a obligaţiilor prevăzute în titlul executoriu, inclusiv pe perioada suspendării urmăririi silite prin poprire, terţul poprit nu va face nicio altă plată sau altă operaţiune care ar putea diminua bunurile indisponibilizate, dacă legea nu prevede altfel.
(2) Când se popresc sume cu scadenţe succesive, indisponibilizarea se întinde nu numai asupra sumelor ajunse la scadenţă, ci şi asupra celor exigibile în viitor.
Ultima modificare: Joi, 21 Februarie 2013
Dragos Stefan, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retinerea din salariul angajatului la solicitarea unui tert otilia13 otilia13 Buna ziua, S-a comunicat societatii noastre o instiintare de plata prin retinerea din veniturile salariale ale unui angajat, instiintare comunicata de o ... (vezi toată discuția)
Obligatie poprire LIVIU NISTEA LIVIU NISTEA Pe adeverinta unui salariat pentru obtinerea unui credit de la o banca, firma a taiat acel paragraf care prevedea angajamentul firmei de a retine bani din ... (vezi toată discuția)
Popriri din salar carasclaudiu carasclaudiu Buna ziua. Daca ptrintr-o sentinta judecatoreasca am de primit o suma (taieri de salarii ilegale) aferenta anului 2010, iar momentan am o poprire care a fost ... (vezi toată discuția)