avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 114 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Calcul indemnizatie de maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Calcul indemnizatie de maternitate

Buna ziua,

Sunt insarcinata si lucrez din octombrie. In august am terminat masterul. In februarie intru in concediu prenatal. Stiu ca indemnizatia de maternitate se calculeaza facandu-se o medie a salariilor brute pe ultimele 6 luni anterioare lunii in care intru in prenatal.

Eu am avut salariu numai oct, nov, dec, ian, deci numai 4 luni din cele 6. In aug am absolvit masterul, iar in sept am fost in perioada in care mi-am cautat de lucru.

Imi puteti spune va rog, in cazul meu, cum se calculeaza indemnizatia de maternitate?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Catalina13 , utilizator 11:28, 19 Iunie 2013
Din Normele de aplicare a OUG 158/2005:

Art. 73. -
(1) Media zilnica a bazei de calcul a indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate se determina ca raport intre suma veniturilor realizate in ultimele 6 luni, pe baza carora s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii, si numarul total de zile pentru care s-a achitat contributia in aceasta perioada, astfel:

Mzbci = SUMA V: NTZ,

in care:
Mzbci = media zilnica a bazei de calcul a indemnizatiilor;
SUMA V = suma veniturilor din ultimele 6 luni, pe baza carora s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii;
NTZ = numarul total de zile lucrate din ultimele 6 luni, pe baza carora s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii.
Numarul de zile pentru care s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii in aceasta perioada nu poate fi mai mare decat numarul zilelor lucratoare corespunzatoare fiecarei luni din perioada luata in considerare pentru baza de calcul, potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile ulterioare.
(2) In cazul in care persoana asigurata a realizat venituri pe o perioada mai mica de 6 luni, baza de calcul a indemnizatiilor o constituie media veniturilor realizate pe baza carora s-a achitat contributia.
Exemplul nr. 1

- lei -
luna 1 2 3 4 5 6
V - - 500 500 500 500
NZ - - 21 20 21 20

In acest caz, media zilnica a bazei de calcul a indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate se determina ca raport intre suma veniturilor realizate in lunile 3, 4, 5 si 6, pe baza carora s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii, si numarul total de zile pentru care s-a achitat contributia in aceasta perioada.
Daca nu aveti cele 6 luni lucrate indemnizatia pentru concediul de matyernitate se calculeaza luand ca baza de calcul numai cele 4 luni.
Am nevoie de o lamurire... In luna mai au fost 2 zile libere de la stat, deci un total de 21 de zile lucratoare. Indemnizatia de maternitate a fost calculata ca 21Xindemnizatia zilnica. Zilele libere de la stat nu se platesc?
Deoarece aceste zile au fost libere prin recuperare ele trebuie platite iar indemnizatia pentru concedii medicale (inclusiv concediu de maternitate) trebuie calculata la 23 de zile lucratoare (pentru luna mai).
Lucrez la privat, deci ma refer la zilele de 1 mai si 6 Mai, zile libere legale. Zilele nu au fost recuperate, sunt sarbatori legale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calculul ind pt maternitate fifi58 fifi58 o persoana are 2 locuri de munca fiecare cu 8/zi la al 2-lea loc de munca este angajata nu mai din septembrie 2016 Cum se calculeaza la al 2-lea loc de m ... (vezi toată discuția)
Concediu medical pt. hepatita a pauladrumcea pauladrumcea va rog sa-mi spuneti care este procentul din salariu de care beneficiez avand concediu medical pt. hepatita A , boala infectocontagioasa grupa A cod 12 si cod ... (vezi toată discuția)
Calcul concediu medical miruna82 miruna82 Buna ziua Va rog sa imi spuneti daca se poate calcula un concediu medical in cazul unui salariat care nu a lucrat 6 luni in firma si nici nu a prezentat de la ... (vezi toată discuția)