avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 380 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii salariul farmacista
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

salariul farmacista

buna ziua
sint farmacista.am terminat in octombrie 2012.lucrez la o farmacie ,,privata,,
as dori sa stiu :
care este salariul unei farmaciste(net,brut),salariul minim pe cartea de munca
de ce sint obligata(fortata) sa am salariul minim pe cartea de munca
exista termenul de salariu variabil?(adica zimbesti mai mult la patron si poti fi platit mai bine!!!!!!!!!!!!!
daca in data de 15 nu primesc salariu pe luna trecuta,se intirzie cu cite 2,3 saptamani fara a anunta,fara a cere scuze,ca salariata cum ma apar????
Cel mai recent răspuns: Nicolaie Ciobotaru , Consultant resurse umane 20:45, 21 Februarie 2013
Salariul in mediul privat nu poate fi mai mic decat salariul minim pe economie, care la ora actuala este de 750 lei.

Daca in c.i.m, CCM la nivelul angajatorului sau RI exista prevederi legate de anumiti coeficienti de ierarhizare, atunci acesta este obligat sa ii aplice. In lipsa acestor prevederi, nimeni nu-l poate obliga pe angajator sa va dea mai multi bani.

Daca nu va primiti salariul la timp, aveti posibilitatea de a actiona angajatorul in instanta pentru a-l obliga la plata de daune-interese, cf. prevederilor art. 166 alin. 4 Codul muncii:

Intarzierea nejustificata a platii salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune- interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului.

De asemenea, plata salariului cu intarziere va da dreptul de a demisiona fara preaviz:

Art. 81 alin. (8) Codul muncii:

Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.
Ultima modificare: Joi, 21 Februarie 2013
Dragos Stefan, Consultant resurse umane
blonda00 a scris:

...care este salariul unei farmaciste (net,brut),salariul minim pe cartea de munca


Salariul (net,brut) in mediu privat se negociaza intre patron si salariat. Si nu numai salariul, ci si programul de lucru, conditii de calitate a serviciului prestat, etc si nu poate fi mai mic decat minimul pe economie pentru un timp de lucru complet.


...de ce sint obligata (fortata) sa am salariul minim pe cartea de munca.


Nu va forteaza nimeni sa acceptati un anume nivel de salarizare. Piata fortei de munca este asa cum este. Mergeti la lucru si castigati un salariu, mic e adevarat dar existent. Nu il acceptati stati acasa (daca va permiteti) si cautati o aferta mai favorabila. Dar mai bine e sa lucrati in continuare si sa va cautati alceva mai favorabil din punctul de vedere al salarizarii si nu numai.


...exista termenul de salariu variabil ?


Da exista. In functie vanzari poate exista un procent consemnat in contractul de munca.


(adica zimbesti mai mult la patron si poti fi platit mai bine!!!!!!!!!!!!!


Uneori da alteori nu. Depinde ce il intereseaza pe patron. Cat de bine vindeti sau cat de bine raspundeti la anumite cerinte personale. Sau si una si alta. Cred ca in vanzari zambetul este un ingredient al nivelului vanzarilor dar sunt convins ca alte comportamente si elemente comerciale sunt mult mai importante


...daca in data de 15 nu primesc salariu pe luna trecuta,se intirzie cu cite 2,3 saptamani fara a anunta, fara a cere scuze, ca salariata cum ma apar????


Exista cai legale teoretice multe. Sunt specialisti in dreptul muncii care sigur va vor indruma. Dar apelarea la ele va complica relatia cu patronul. Patronul nu plateste din mai multe motive. Cele mai importante sunt situatia economica a farmaciei sau lipsa de omenie.

In acest caz sunt de parere ca singura cale realista de aparare este sa "il lasati cu ochii in soare" cand ii e lumea mai draga. Aveti acest drept prin lege.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot sa-mi dau demisia si sa nu stau in preaviz daca nu mi s-a dat salarul la timp? mirela.dionisie mirela.dionisie Buna ziua. Lucrez la un angajator care de citeva luni intirzie foarte mult plata salarului la timp. Intrucit am nevoie de bani mi-am cautat un alt job. Mi-am ... (vezi toată discuția)
Salariul minim alonso_first_one alonso_first_one Daca salariul minim este de 540 ron, poate cineva sa ia 500 ron+1% din incasari?dar daca pe contract apare salariul minim pe economie si de fapt acesti bani nu ... (vezi toată discuția)
Salariu carte de munca SLorena SLorena Buna ziua, urmeaza sa ma angajez la o firma ca reprezentant vanzari servicii voce si date pentru clienti persoane juridice. Mi s-a spus ca salariul fix va ... (vezi toată discuția)