avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Infiintare filiala ONG
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Infiintare filiala ONG

Buna ziua,

am o mare nelamurire. Am infiintat acum cativa ani, in 2007, un ONG in judetul Gorj in orasul natal, de care nu m-am putut ocupa tocmai petru ca eram studenta in Bucuresti si imi era f greu sa ma deplasez acolo. Acum vreau sa infiintez o filiala a acestui ONG in Bucuresti. Ce trebuie sa fac? Imi trebuie alt statut si alt act constitutiv, sau trebuie sa fie aceleasi, membrii fondatori trebuie sa fie aceeasi sau altii? Nu inteleg nimic din legislatie :(

Ma puteti ajuta? Imi puteti spune, va rog care sunt pasii?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 22:44, 2 Decembrie 2019
Pentru a va infiinta filiala cu personalitate juridica, veti depune cererea de înscriere, împreună cu hotărârea de constituire a filialei data de ong mama, statutul ong mama, actul constitutiv al ong filiala si procesul verbal al adunarii generale de constituire filiala in care aprobati acel act constitutiv, actele doveditoare ale sediului ong filialaşi patrimoniului iniţial al ong filiala, la judecătoria în a cărei circumscripţie teritorială urmează să-şi aibă sediul filiala.
Numele il folositi ca in exemplul: ong filiala Braila si nu veti avea nevoie de acea rezervare de denumire.
Va avea stampila, cod fiscal proprii. Va putea face angajari, va depune declaratii fiscale si bilant si va plati impozite. Va putea semna contracte cu tertii fara sa implice responsabilitatea ong mama.
Membrii fondatori pentru filiala vor fi alte persoane diferiti de cei din asociatia mama. Aveti in vedere ca pentru membrii fondatori trebuie sa depuneti cazier fiscal si sa stiti dinainte fiecare cum sta ca sa nu-l mai treceti in acte.
Puteti sa mutati sediul asociatiei in Bucuresti, fasa sa mai deschideti o filiala aici.
Da, cred ca ar fi o idee mult mai buna. Insa nu stiu care este procedura. Iar pe unul din membrii fondatori am dori sa il scoate din acte, este inactiv, nu isi plateste cotizatia...este posibil acest lucru oare?

Va multumesc mult pentru ajutor!
Membrii fondatori raman acolo in acte permanent. In timp, daca din anumite motive, inclusiv acesta ca nu respecta statutul asociatiei, doriti sa excludeti o persoana, trebuie mai intai sa aduceti in asociatie o noua persoana ca membru cu drepturi depline si asociatia sa ramana permanent cu minim 3 membrii, iar apoi prin decizie a adunarii generale, se exclude acea persoana. Persoanele care se primesc in asociatie in timp, sau care sunt exclusi, nu se mai comunica la judecatorie. Trebuie sa aveti in vedere ca daca persoana ocupa si functii de conducere, la excluderea sa se fac alegeri pentru completarea functiei vacante si se anunta la judecatorie.
Asta nu ar fi o problema, pentru ca organizatia are 4 membrii fondatori si cred ca si persoana respectiva ar dori sa fie exlclusa din oNG pentru ca nu doreste sa se implice in activitatile noastre.

Va multumesc mult de tot pentru ajutor! Acum stiu ce am de facut pentru inceput. Daca pe parcurs intampin nelamuriri, o sa va deranjez din nou cu intrebari, sper ca nu va fi nevoie.

Alte discuții în legătură

Atestarea hotararii cd de schimbare a sediului oana_cat oana_cat Am urmatoarea situatie. Un ONG format din 4 membri fondatori, dintre care 2 sunt in CD, vrea sa isi schimbe sediul. Pentru aceasta, CD-ul va face o hotarare, ... (vezi toată discuția)
Notificare schimbare componenta consiliu director asociatie iuliana26 iuliana26 Buna ziua, Ma puteti ajuta cu mai multe detalii referitoare la notificarea pe care trebuie sa o fac judecatoriei Sector 3 cu privire la schimbarea ... (vezi toată discuția)
Inscriere membru in ong Liciu Liciu Buna ziua, In dosarului ce urmeaza a fi depus la judecatorie pentru infiintarea ONG-ului mi s-a cerut sa fie prezente cazierele fiscale si juridice ale ... (vezi toată discuția)