avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 624 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Actualizare drepturi castigate in instanta
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Actualizare drepturi castigate in instanta

Buna seara. Intr-un proces cu fostul angajator, am castigat plata salariilor incepand cu 01.06.2011 pana la data reintegrarii efective pe post ( am obtinut in data de 20.02.2013 hotararea definitiva si irevocabila). La momentul concedierii salariul de incadrare era minimul pe economie- 670 lei. In momentul de fata salariul minim este 750 lei. La ce valoare trebuie sa se faca plata despagubirilor ? Multumesc anticipat .
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:11, 24 Iulie 2013
Pana la 01.01.2012 calculul se va raporta la salariul minim de 670 lei ... de la 01.01.2012 pana la 01.01.2013 se va raporta la 700 lei si dupa 01.01.2013 la 750 lei.
Angajatorul a refuzat plata drepturilor castigate in instanta, hotararea fiind pronuntata in data de 13.12.2012 si comunicata la data de 20.02.2013. Pentru ce perioada trebuie facut calculul pentru achitarea drepturilor banesti ( pe hotarare apare "pana la data reintegrarii efective pe post"). Cine este in masura sa faca aceste calcule ? Pot solicita executorului judecatoresc si recuperarea obligatiilor la bugetul de stat aferente salariilor ? Multumesc.
Buna seara. Ma confrunt cu aceasi situatie si as dori sa aflu cum se procedeaza in acest caz, daca angajatorul refuza plata salariilor , care sunt pasii care trebuiesc urmati. Multumesc
@ Rentzu

!. Executorul judecatoresc este indreptatit sa faca astfel de calcule ... calcul se va face pe perioada cuprinsa intre data incetarii raportului de munca si data efectiva a reintegrarii pe post.

2. Recuperarea obligatiilor la bugetul de stat nu este in competenta unui executr judecatoresc si acei bani nu va revin dvs ...

3. Refuzul angajatorului poate constitui o infractiune ... art.261 C.mun. prevede ca, neexecutarea unei hotărâri judecătoreşti definitive privind plata salariilor în termen de 15 zile de la data cererii de executare adresate angajatorului de către partea interesată constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 6 luni sau cu amendă.


@ Bogdanelul2

1. Obligatia stabilita prin hotararea unei instante sau printr-un alt titlu executoriu
se aduce la indeplinire de bunavoie.
In cazul in care debitorul nu executa de bunavoie obligatia sa, aceasta se aduce la
indeplinire prin executare silita, care incepe odata cu sesizarea organului de executare, potrivit
dispozitiilor Codului de procedura civila, daca prin lege speciala nu se prevede altfel.

2. De asemenea, daca in termen de 15 zile de la data cand ati inregistrat cererea la angajator sa va plateasca drepturile stabilite in hot.judecatoreasca acesta nu si-a indeplinit aceasta obligatie, atunci puteti depune o plangere penala impotruva acestuia pentru savarsirea infractiunii prevazute si pedepsite de art.261 C.mun.
Problema este ca angajatorul nu a respectat nici hotararea pentru reintegrarea pe post, in acest caz pana la ce data trebuie calculate drepturile castigate in instanta ?

Alte discuții în legătură

Dobanzi si inflatia la zi pentru drepturi banesti castigate in instanta Lungu Constantin Lungu Constantin Va rog cum se calculeaza actualizarea cu rata inflaţiei precum şi cu dobânda legală la suma respectivă, a drepturilor banesti castigate in instanta ? (vezi toată discuția)
Dobanzi moratorii prin actiune separata?? aidu aidu Instanta a admis dobanzi legale. Pot sa introduc actiune separata pt dobanzi moratorii?? Sau s\'a prescris?? (vezi toată discuția)
Hotarare definitiva si irevocabila adisoi adisoi Prin solutia Curtii de Apel a fost anulata decizia de concediere si obligat angajatorul sa mi plateasca ore suplimentare ,ore de noapte,zile de repaus ... (vezi toată discuția)