avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 478 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Dobanzi si inflatia la zi pentru drepturi banesti ...
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Dobanzi si inflatia la zi pentru drepturi banesti castigate in instanta

Va rog cum se calculeaza actualizarea cu rata inflaţiei precum şi cu dobânda legală la suma respectivă, a drepturilor banesti castigate in instanta ?
Cel mai recent răspuns: rosu gheorghe , utilizator 21:27, 3 Noiembrie 2013
Partea in proces interesata, solicita instantei de judecata, sa aprobe ca obiectiv al expertizei judiciare, calcularea drepturilor banesti cuvenite, actualizate cu rata inflatiei si cu dobanda cuvenita la suma respectiva.
Se efectueaza o expertiza judiciara contabila de catre un expert autorizat de catre MJ. Instanta de judecata se pronunta asupra valorii mentionate de catre expert in raportul de expertiza tehnica judiciara.
Daca instanta admite expertiza judiciara, cine va plati cheltuielile de judecata ( onorariu expert, taxe judiciare etc), reclamantul sau paratul (debitorul) ?
La terminarea procesului, partea care pierde procesul, la cererea expresa formulata de catre partea care a castigat procesul, adresata instantei de judecata, plateste cheltuielile de judecata, acestea fiind aprobate de catre instanta prin hotararea pronuntata.
Initial taxele judiciare de timbru se platesc de catre partea care deschide actiunea in instanta. Onorariile pentru expert se platesc de catre partea care solicita expertiza.
Doar daca este vorba de sume in valuta se poate discuta despre asa ceva.
Ma refer la actualizare.
Dobanzi nu se dau decat daca asa scrie in hotararea judecatoreasca.
Lungu Constantin a scris:

Va rog cum se calculeaza actualizarea cu rata inflaţiei precum şi cu dobânda legală la suma respectivă, a drepturilor banesti castigate in instanta ?

Dobanda legala se ia de pe site-ul Bancii Nationale iar rata inflatiei de pe cel al Institutului National de Statistica. Eu am castigat un proces cu Casa de Pensii, cu plata dobanzii legale din momentul nasterii debitului pana in momentul platii. Casa a calculat ea, mi-a aratat calculul, l-am verificat si era corect. A fost un caz fericit. Daca nu se inteleg partile, se poate recurge la un executor judecatoresc. Se poate cere si instantei sa calculeze, daca aceasta admite.

Alte discuții în legătură

Dobanzi moratorii prin actiune separata?? aidu aidu Instanta a admis dobanzi legale. Pot sa introduc actiune separata pt dobanzi moratorii?? Sau s\'a prescris?? (vezi toată discuția)
Actualizare drepturi castigate in instanta Rentzu Rentzu Buna seara. Intr-un proces cu fostul angajator, am castigat plata salariilor incepand cu 01.06.2011 pana la data reintegrarii efective pe post ( am obtinut in ... (vezi toată discuția)
Dobanda legala la hotarari judecatoresti LUMI1971 LUMI1971 Sunt castigate in invatamant hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea de daune-interese moratorii sub forma dobanzii legale.Cum se calculeaza pentru ... (vezi toată discuția)