avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 818 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensionare anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensionare anticipata

Buna seara !nascuta 1954 luna iunie 25,lucrez de la 1 septembrie 1974 si pana-n prezent feb 2013,v-as ruga sa-mi spuneti ma pot pensiona anticipat ,fara a fi penalizata intr-un fel- varsta sau cotizatie- multumesc tare mult si pentru raspunsurile anterioare!
Cel mai recent răspuns: chis001 , utilizator 22:26, 22 Februarie 2013
Daca indepliniti conditia de stagiu de 37 ani si 6 luni,fara stagiu asimilat,puteti sa va deschideti drepturile la pensie anticipata fara penalizare,oricand doriti.Din cele postate,indepliniti aceasta conditie.
Pensie limita de varsta: in martie 2014, la 59 de ani si 9 luni
Stagiul complet de cotizare prevazut de lege: 29 de ani si 6 luni (necesar pentru pensie anticipata partiala si anticipata)
Stagiul realizat = 38 de ani si 6 luni

Pensie anticipata partiala: aveati dreptul din martie 2009, deci oricand doriti de acum inainte. Penalizarea este de 0,75% pentru fiecare luna de anticipare.

Pensie anticipata: este necesara depasirea stagiului complet cu cel putin 8 ani (29 de ani si 6 luni + 8 ani = 37 de ani si 6 luni). Conditia este indeplinita, puteti solicita oricand doriti pensie anticipata (fara penalizare).
Multumesc!sa inteleg ca la 59de ani si 9 luni voi avea aceeasi pensie ,pe care o voi avea acum?sau e valabila penalizarea de 0,75 in cazul meu?
Pensia va fi fara penalizare.Daca nu aveti stagiu asimilat,punctajul mediu anual va ramane nemodificat,atunci cand veti trece la limita de varsta.
multumesc si o seara buna !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata partiala - perioada de diminuare victoriac victoriac Buna ziua, ma numesc Victoria, sunt nascuta in oct. 1954 si cf anexei 6 din legea 263, data iesirii la pensie la limita de varsta este anul 2014 la un ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata sincaalina sincaalina Buna ziua! Am o colega care ar dori sa se pensioneze anticipat dar nu cunoaste conditiile in care o poate face si nici procentul de penalizare . Este nascuta ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata sau pensie anticipata partiala? buiavasi buiavasi buna ziua! A s dori sa imi precizati si mie in ce conditii se poate pensiona anticipat sau anticipat partial o femeie nascuta in iulie 1954 care are un stagiu ... (vezi toată discuția)