avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 218 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... sentinta: executarea pedepsei cu inchisoarea 9 luni
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

sentinta: executarea pedepsei cu inchisoarea 9 luni

Buna ziua. As dori sa stiu umatoarele: la o condamnare de 1 an si 4 luni ( prima instanta) pentru vatamare corporala din culpa, s-a ajuns la 9 luni cu executare (dupa recurs) deoarece s-a recunoscut fapta.
1. pedeapsa considerata ramane cea de 9 luni si tot aceasta se calculeaza in toate situatiile? (adica la stabilirea regimului de detentie, la calcului reabilitarii,etc)
2. daca e cu executare, se mai pune perioada de incercare, sau cand intervine reabilitarea? (adica sa rezulte cazierul gol)
3. dupa cat timp se poate redobandi carnetul de conducere in acest caz? ( la 6 luni dupa trecerea celor 9 luni de executare sau la 6 luni dupa trecerea a 4,5 luni, in cazul in care se obtine eliberarea conditionata?)

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: doberv , utilizator 19:55, 24 Februarie 2013
1. Da, pedeapsa este de 9 luni si aceasta va fi avuta in vedere la calculul termenelor
2. In cazul pedepsei sub 1 an veti fi reabilitat de drept daca in termen de 3 ani nu mai savarsiti alte infractiuni
3.la 1 an de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare
Multumesc
Cum se procedeaza cu inceperea executarii pedepsei? Am inteles ca se emite un mandat de executare, dar noi trebuie sa asteptam sa il primim acasa, sau vine cineva sa il ridice pe cel condamnat?
poate merge la politie sa se predea sau poate astepta sa vina politia acasa.
oricum la pedeapsa asa mica o sa fie la regim deschis si daca se comporta corespunzator in 6 luni e acasa.
Secţiunea I
Punerea în executare a pedepselor principale

#M50
ART. 420
Punerea în executare a pedepsei închisorii sau detenţiunii pe viaţă
Pedeapsa închisorii şi pedeapsa detenţiunii pe viaţă se pun în executare prin emiterea mandatului de executare. Mandatul de executare se emite de judecătorul delegat al instanţei de executare în ziua rămânerii definitive a hotărârii la instanţa de fond sau, după caz, în ziua primirii extrasului prevăzut în art. 418 alin. 3, se întocmeşte în trei exemplare şi cuprinde: denumirea instanţei de executare, data emiterii, datele privitoare la persoana condamnatului prevăzute în art. 70, numărul şi data hotărârii care se execută şi denumirea instanţei care a pronunţat-o, pedeapsa pronunţată şi textul de lege aplicat, timpul reţinerii şi arestării preventive care s-a dedus din durata pedepsei, menţiunea dacă cel condamnat este recidivist, ordinul de arestare şi de deţinere, semnătura judecătorului delegat, precum şi ştampila instanţei de executare.
În cazul în care cel condamnat se află în stare de libertate, odată cu emiterea mandatului de executare a pedepsei închisorii sau a pedepsei detenţiunii pe viaţă, judecătorul delegat emite şi un ordin prin care interzice condamnatului să părăsească ţara. Ordinul se întocmeşte în trei exemplare şi cuprinde: denumirea instanţei de executare, data emiterii, datele privitoare la persoana condamnatului prevăzute în art. 70, pedeapsa pronunţată împotriva acestuia, numărul şi data hotărârii de condamnare, denumirea instanţei care a pronunţat-o, numărul mandatului de executare a pedepsei emis pe numele condamnatului, dispoziţia de interzicere a părăsirii ţării, semnătura judecătorului delegat, precum şi ştampila instanţei de executare.
#M50
ART. 421
Trimiterea spre executare a mandatului de executare a pedepsei şi a ordinului de interzicere a părăsirii ţării
Pentru aducerea la îndeplinire a mandatului de executare, se trimit două exemplare, după caz, organului de poliţie, când condamnatul este liber, comandantului locului de deţinere, când condamnatul este arestat, sau comandantului unităţii militare unde condamnatul face serviciul militar.
Pentru aducerea la îndeplinire a ordinului de interzicere a părăsirii ţării, se trimite de îndată câte un exemplar organului competent să elibereze paşaportul şi Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră.
În cazul în care cel condamnat se află în stare de libertate, organele de executare prevăzute în alin. 1 şi 2 au obligaţia de a lua măsurile prevăzute de lege în vederea punerii în executare a mandatului de executare a pedepsei şi a ordinului de interzicere a părăsirii ţării, în ziua primirii acestora.
#M50
ART. 422
Executarea mandatului de executare a pedepsei şi a ordinului de interzicere a părăsirii ţării
#B
(1) Pe baza mandatului de executare organul de poliţie procedează la arestarea condamnatului. Celui arestat i se înmânează un exemplar al mandatului şi este dus la locul de deţinere cel mai apropiat, unde organul de poliţie predă celălalt exemplar al mandatului de executare.
#M50
(1^1) În vederea punerii în executare a mandatului emis în executarea unei hotărâri definitive de condamnare, organul de poliţie poate pătrunde în domiciliul sau reşedinţa unei persoane fără învoirea acesteia, precum şi în sediul unei persoane juridice fără învoirea reprezentantului legal al acesteia.
#B
(2) Dispoziţiile art. 161 sunt aplicabile în mod corespunzător, obligaţia de încunoştinţare revenind organului de poliţie.
#M50
(3) Dacă persoana împotriva căreia s-a emis mandatul nu este găsită, organul de poliţie constată aceasta printr-un proces-verbal şi ia măsuri pentru darea în urmărire, precum şi pentru darea în consemn la punctele de trecere a frontierei. Un exemplar de pe procesul-verbal împreună cu un exemplar al mandatului de executare se trimit instanţei care a emis mandatul.
#M36
(3^1) Dispoziţiile art. 184 alin. 3^1 se aplică în mod corespunzător.
#B
(4) Comandantul unităţii militare, primind mandatul de executare, înmânează un exemplar condamnatului şi ia măsuri pentru trimiterea acestuia la locul de executare a pedepsei.
(5) Când condamnatul se află arestat, un exemplar al mandatului de executare i se înmânează de către comandantul locului de deţinere.
(6) Comandantul locului de deţinere consemnează într-un proces-verbal data de la care condamnatul a început executarea pedepsei.
(7) O copie de pe procesul-verbal se trimite instanţei de executare.
#M50
(7^1) Pe baza ordinului de interzicere a părăsirii ţării, organele în drept refuză celui condamnat eliberarea paşaportului sau, după caz, procedează la ridicarea acestuia şi iau măsuri pentru darea condamnatului în consemn la punctele de trecere a frontierei.
#B
Va multumesc pentru raspunsuri.
Referitor la executarea pedepsei, eliberarea conditionata se poate cere dupa executarea a jumatate din pedeapsa sau 2 treimi? Daca totul decurge bine, cand poate fi eliberat, dupa 4,5 luni sau dupa 6 luni?
Multumesc

Alte discuții în legătură

Mandat de executare termen bianca12 bianca12 As vrea sa stiu in cate zile(maxim) de la pronuntarea unei decizii definitive se pune in aplicare mandatul de executare a unei pedepse cu inchisoare. (vezi toată discuția)
Sentinta definitiva- in cat timp se emite mandatul de arestare? dumutaadrianred dumutaadrianred In cazul unei sentinte definitive, cu executare, in cat timp se emite mandatul de arestare sau de a duce persoana in arestul politiei? (vezi toată discuția)
Cand o condamnare ramane definitiva? portospirate portospirate Pe data de 7.04.2004 am fost condamnat la 4 ani cu executare in lipsa. Nu a fost facut nici un recurs. Din studierea dosarului, am descoperit ca pe data de ... (vezi toată discuția)