avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Cand o condamnare ramane definitiva?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Cand o condamnare ramane definitiva?

Pe data de 7.04.2004 am fost condamnat la 4 ani cu executare in lipsa. Nu a fost facut nici un recurs.

Din studierea dosarului, am descoperit ca pe data de 12 iunie 2004 a fost emis un mandat de arestare pe numele meu pentru aceasta condamnare.

Intrebarea mea este, cum se socoteste ramanerea definitiva? De la data pronuntarii sentiintei sau de la data emiterii mandatului de arestare?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: portospirate , utilizator 12:02, 20 Aprilie 2013
In cazul dvs. sentinta se considera definitiva dupa ce se implineste termenul exercitarii caii de atac.
De la data la care a rămas definitivă hotărârea de condamnare.
Art. 420
Punerea în executare a pedepsei închisorii sau detenţiunii pe viaţă
Pedeapsa închisorii şi pedeapsa detenţiunii pe viaţă se pun în executare prin emiterea mandatului de executare. Mandatul de executare se emite de judecătorul delegat al instanţei de executare în ziua rămânerii definitive a hotărârii la instanţa de fond sau, după caz, în ziua primirii extrasului prevăzut în art. 418 alin. 3, se întocmeşte în trei exemplare şi cuprinde: denumirea instanţei de executare, data emiterii, datele privitoare la persoana condamnatului prevăzute în art. 70, numărul şi data hotărârii care se execută şi denumirea instanţei care a pronunţat-o, pedeapsa pronunţată şi textul de lege aplicat, timpul reţinerii şi arestării preventive care s-a dedus din durata pedepsei, menţiunea dacă cel condamnat este recidivist, ordinul de arestare şi de deţinere, semnătura judecătorului delegat, precum şi ştampila instanţei de executare.

În cazul în care cel condamnat se află în stare de libertate, odată cu emiterea mandatului de executare a pedepsei închisorii sau a pedepsei detenţiunii pe viaţă, judecătorul delegat emite şi un ordin prin care interzice condamnatului să părăsească ţara. Ordinul se întocmeşte în trei exemplare şi cuprinde: denumirea instanţei de executare, data emiterii, datele privitoare la persoana condamnatului prevăzute în art. 70, pedeapsa pronunţată împotriva acestuia, numărul şi data hotărârii de condamnare, denumirea instanţei care a pronunţat-o, numărul mandatului de executare a pedepsei emis pe numele condamnatului, dispoziţia de interzicere a părăsirii ţării, semnătura judecătorului delegat, precum şi ştampila instanţei de executare.


Hotararea instantei de fond ramane definitiva la data expirarii termenului caii de atac, insa termenul de apel/recurs dupa caz ( care este de 10 zile), curge de la data comunicarii dispozitivului in cazul in care partea a lipsit de la judecata si pronuntare, iar dvs. vad ca ati lipsit.

Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Aprilie 2013
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Sentiinta a fost pe 7.04.2004. Nu exista nici un apel la aceasta.

Insa după cum înțeleg eu, deoarece nu am fost prezent este posibil ca aceasta condamnare sa fi rămas definitiva după doua luni de la pronuntarea sentiintei datorită întârzierii in comunicare?

Este cumva specificat ca data fixa undeva in dosar aceasta data definitiva ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mandat de executare termen bianca12 bianca12 As vrea sa stiu in cate zile(maxim) de la pronuntarea unei decizii definitive se pune in aplicare mandatul de executare a unei pedepse cu inchisoare. (vezi toată discuția)
Sentinta: executarea pedepsei cu inchisoarea 9 luni sacre_blue28 sacre_blue28 Buna ziua. As dori sa stiu umatoarele: la o condamnare de 1 an si 4 luni ( prima instanta) pentru vatamare corporala din culpa, s-a ajuns la 9 luni cu ... (vezi toată discuția)
Mandatul de arestare daniela2276 daniela2276 La cat timp se emite mandatul de arestare dupa ce o sentinta este data de un forum superior (vezi toată discuția)