avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Idee de afacere --- trebuie contract la notar sau ...
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Idee de afacere --- trebuie contract la notar sau ajunge o simpla conventie, inscris sub semnatura privata ?

salut la toti!

am o idee de afacere f buna, si vreau sa o prezint unei firme X.
prin aceasta idee a mea, firma X va face multi bani

evident, vreau si eu o oarece compensatie pt ideea mea cea buna, deci va fi necesara o hartie prin care sa mi se recunoasca meritele ideii si firma X sa se poata folosi legal de ideea mea


prin acest act, vreau :
- firma X sa nu imi poata folosi ideea mea fara acordul meu (in caz contrar, daune in valoare de cateva mii de Euro platite mie)
- eu sa nu ma pot duce la alta firma, pana cand firma X nu imi comunica intr-un interval stabilit de comun acord, ca nu este de acord cu ideea (in caz contrar, daune in valoare de cateva mii de Euro platite firmei)
- in caz ca firma X este de acord cu ideea, sa imi achite suma convenita si ei sa se poata apuca de treaba implementand ideea mea in practica si facand bani

trebuie act notariat autentic, sau ajunge o simpla conventie sub semnatura privata ?


iertati-ma daca public unde nu trebuie, nu sunt sigur in ce categorie ar intra intrebarea mea!

daca am publicat gresit, va rog sa o mutati in forumul potrivit!

multumesc
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 18:56, 4 Martie 2013
Ideile de afaceri nu constituie proprietate industriala sau intelectuala. Firma X va dispune cum vrea de ideea respectiva sau vor zice ca asa ceva a gandit mai demult un angajat al lor. Iar o alta firma, Y, va fi libera sa aplice aceeasi idee de afaceri fara sa se sinchiseasca de dumneavoastra sau de firma X.
Indiferent de tipul de contract pe care il veti incheia cu partenerii Dvs., aveti nevoie de anexa acord de confidentialitate prin care protejati ideile Dvs. impotriva copierii, distribuirii sau exploatarii fara acord expres.
O discutie similara si sugestii in linkurile de mai jos:
www.avocatnet.ro/content/for...
[ link extern ]
L.C.
@tgeorgescu
iti multumesc pt raspuns,

problema e spinoasa .... deoarece, daca este cum spuneti dvs., eu pot de pilda, sa cumpar 1 singura carte, cu niste idei de afaceri (sa zicem unele mai deosebite, unice) si dupa aia sa le public ideile principale la liber, ruinind probabil vanzarile pentru firma care publica acele lucrari

...sau pot sa vb cu cineva si ii fur ideea pe sleau ...

sau, daca e sa imi pun imaginatia cu adevarat la contributie:
Xulescu are o idee de geniu, de n milioane Euro, o impartaseste cu o firma, si, aplicand cele spuse de dvs., compania respectiva ii aplica ideea, castiga o avere colosala, dar apoi se apara cu ,,un angajat de al meu a avut si el ideea mai demult''


deci practic ---> conform ipotezei dvs., <<ORICE>> idee creativa, de afaceri etc, cat debuna, poate fi luata si folosita de oricine sau orice entitate (firma in speta) fara nicio jena, cu suprema aparare ,,un angajat de al meu a avut ideea mai demult''

am inteles eu bine ?


@LauraCiobei

multumesc mult de tot :) acum citesc cu nesat totul

o zi buna la toti

Ultima modificare: Miercuri, 27 Februarie 2013
aztec11us, utilizator
Proprietate intelectuala constituie textul cartii, nu ideile de afaceri din ea. Daca preluati una, doua sau trei idei de afaceri din carte nu va poate face nimeni nimic. Daca preluati la greu din ea se cheama plagiat. Plagiatul poate fi si de text si de idei. Plagiatul de text este o violare a dreptulurilor de autor, plagiatul de idei este o violare a eticii universitare, nu cunosc daca e pedepsit inafara universitatii/diplomelor.

Iar contractul de confidentialitate obliga firma X sa pastreze secretul pana in momentul in care pune ideea in aplicare, dar nu are relevanta pentru firmele Y si Z, care pot sa copieze ideea la liber dupa ce o vad la firma X. Asta deoarece contractele din dreptul civil dintre doua persoane nu pot obliga terte persoane sa nu beneficieze de libertatea ideilor de afaceri.
Ultima modificare: Luni, 4 Martie 2013
tgeorgescu, utilizator
evident, ca odata ce am vazndut firmei X ideea, si dupa aia, alte firme, Y si Z o preiau si o folosesc si ele, sincer, nu ma mai intereseaza!

deoarece la acel moment, va fi problema firmei X si NU a mea!

eu deja voi fi vandut ideea mea firmei X, imi voi fi incasat banii !

ar fi treaba firmei X sa decida daca se razboieste cu firmele Y si Z sau nu, sau ce vrea sa faca etc!


deci dupa momentul critic, putin imi pasa ca alte firme ma copiaza!


doar pana in momentul implementarii si incasarii sumelor cuvenite sa fie confidentialitate si eu sa imi incasez sumele cuvenite! ATAT

o zi buna la toti

Alte discuții în legătură

Denuntarea / rezilierea unui contract de bursa intre o fundatie si un beneficiar pentru un stagiu de practica intr-o firma Teodoraior Teodoraior Buna ziua! Am nevoie sa primesc niste raspunsuri la urmatoarea situatie: Fundatia X si stagiarul Y, in calitate de cursant la fundatia X (denumit ... (vezi toată discuția)
Protejarea unei idei de afacere Axinte Ion Axinte Ion Am o idee de afacere si urmeaza sa ma intalnesc cu niste potentiali investitori. Cum as putea sa o protejez, ca sa nu ajung in situatia in care potentialii ... (vezi toată discuția)
Copierea unei idei de afacere ContSters156394 ContSters156394 Buna ziua. O persoana care are o idee de afacere, ceva nou, idee pe care ar derula-o printr-o PFA deja infiintata si isi prezinta oferta unor eventuali ... (vezi toată discuția)