avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 460 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Protejarea unei idei de afacere
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Protejarea unei idei de afacere

Am o idee de afacere si urmeaza sa ma intalnesc cu niste potentiali investitori. Cum as putea sa o protejez, ca sa nu ajung in situatia in care potentialii investitori sa inceapa afacerea pe cont propriu, astfel furandu-mi ideea. #-o Imi este in acest sens folositor "Plicul cu idei" de la OSIM?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Sorin IANCU , Consultant proprietate industriala 08:44, 11 Iunie 2009
~ Conținut șters la cerere ~
Axinte Ion a scris:

Am o idee de afacere si urmeaza sa ma intalnesc cu niste potentiali investitori. Cum as putea sa o protejez, ca sa nu ajung in situatia in care potentialii investitori sa inceapa afacerea pe cont propriu, astfel furandu-mi ideea. #-o Imi este in acest sens folositor "Plicul cu idei" de la OSIM?

Multumesc


Din pacate, legislatia romaneasca nu permite protejarea unei idei ( fie ea plan de afaceri; format de show de televiziune sau orice altceva ).
Plicul de idei poate fi folosit pentru dovedirea unei date "certe"; in brevetarea unei inventii sau a unui model tehnic.

Totusi in speta dvs ar fi doua solutii :prima, pentru a fi sigur ca "investitorul " nu actioneaza pe cont propriu la o prima intalnire puteti sa nu i dezvaluiti chiar toate amanuntele ideii de afaceri, urmand sa le dezvaluiti mai tarziu. Doi, ati putea semna inainte cu el un contract de confidentialitate, in care sa specificati expres ca este interzis ca respectiva persoana sa se lanseze intr o astfel de afacere pe cont propriu, sau cu o terta persoana, fara consimtamantul dvs.

Trebuie sa stiti ca o clauza de confidentialitate nu va garanteaza dreptul de proprietate a ideii. Daca nu vreti sa riscati, apelati la un expert OSIM si un jurist daca e cazul, sa va pregateasca un contract cu clauze concrete privind datele confidentiale si dreptul exclusiv de proprietate intelectuala a produsului / procesului dumneavostra.
In schimb, daca e numai o idee, din urma careia, Dvs. considerati ca poate fi dezvoltata o afacere profitabila zonei si oportunitatilor pe care considerati ca le-ati identificat, e numai o idee.
Nu stiu daca in afara de SUA exista alta tara in care s-ar putea breveta asa ceva (poate Japonia sau Australia). Alta lume, alt sistem iar asa zisele "business method" nu au ingradiri in obtinerea protectiei (evident daca respecta criteriile de brevetabilitate).
In Romania problema dvs. ar putea fi cel mai usor asimilata "secretului comercial". Insa protectia oferita de Legea 11/1991 privind concurenta neloiala, este extrem de slaba si se aplica doar unor afaceri deja incepute si inteleg ca nu e cazul.
Ce va ramane ? Din punctul meu de vedere doar "know-how-ul". Cu siguranta ideea dvs. de afaceri contine cateva elemente esentiale fara de care afacerea nu ar functiona. Incercati sa identificati aceste elemente si vedeti daca puteti prezenta ideea dvs. in fata investitorilor fara a fi nevoit sa la dezvaluiti. Este o practica si in lumea inventiilor brevetate. Cele mai puternice brevete ocolesc acest "know-how".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce este copyright ? / copyright pe idee ? oarfa oarfa Conceptul relativ de copyright (drept de autor) il inteleg. Nu pot ma pot lauda ca ii stiu toate ascunzisurile ca e absurd pentru un simplu \"citizen\". Ce ... (vezi toată discuția)
Idee joc online brandon5 brandon5 Buna ziua. Am o idee de joc online, joc care nu este cunoscut nici national, nici international. Cum ma pot proteja fata de un eventual furt de idee, ... (vezi toată discuția)
Idee inregistrata la osim iahim87 iahim87 Buna ziua, Am si eu o intrebare: Am o idee cu care as putea sa ma duc la diverse companii si cu aceasta idee, companiile pot sa-si creasca cifra de ... (vezi toată discuția)