avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Trecere din gradul 2 de handicap in gradul 1
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Trecere din gradul 2 de handicap in gradul 1

Buna ziua,
Doresc sa va intreb ce se poate face ca mama mea sa treaca in gardul I de handicap ea avand gradul II accentuat grav pe astm cortico dependenta.Doresc sa mentionez ca mama mea nu mai poate sta fara insotiitor boala avansand, acest lucru reiese si din ultimele internari.Cum pot demonstra acest lucru si care sunt etapele care trebuiesc facute ?Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:27, 9 Decembrie 2013

Buna seara revin si eu cu o problema,careia nu I-am gasit rezolvare:
Doresc sa va intreb ce se poate face ca mama mea sa treaca in gardul I de handicap ea avand gradul II accentuat grav pe astm cortico dependenta.Doresc sa mentionez ca mama mea nu mai poate sta fara insotiitor boala avansand, acest lucru reiese si din ultimele internari.Cum pot demonstra acest lucru si care sunt etapele care trebuiesc facute ?Va multumesc


Mama mea s-a pensionat pe caz de boala ,ea sufera de mica de astm bronsic si cei din comisia de handicap I-au dat incadrat boala la gradul de handicap -GRAV ACCENTUAT GRADUL II.Asta era in 2005.Acum boala mamei s-a agravat are si diabet si un inceput de cataracta si nu se mai poate deplasa fara ajutorul cuiva ,de fapt nu mai sta singura si nu poate sta singura.Cum sau ce trebuie sa fac ca tata sa devina insotitorul ei? Am inteles ca gradul 2 nu primeste insotitor dar boala ei s-a depreciat si chiar nu poate sta fara cineva.Ce ma sfatuiti sa fac sa demonstrez ca este asa.
Trebuie sa mergeti la comisia de expertiza cu documentele medicale si sa faceti cerere de revizuire medicala.



Legea nr.263/2010:
ART. 71
(1) Evaluarea capacităţii de muncă, în vederea stabilirii gradului de invaliditate, se face, la cerere, de către medicul specializat în expertiza medicală a capacităţii de muncă din cadrul CNPP, denumit în continuare medic expert al asigurărilor sociale, iar în cazul persoanelor prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c), de către comisiile de expertiză medicomilitară de pe lângă spitalele din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională.
(2) Pentru evaluarea capacităţii de muncă, cererea şi documentele medicale ale solicitantului se depun la cabinetul de expertiză medicală a capacităţii de muncă din cadrul casei teritoriale de pensii competente, în funcţie de domiciliul solicitantului, sau, după caz, la comisiile de expertiză medicomilitară de pe lângă spitalele din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională.
(3) În urma examinării clinice şi analizării documentelor medicale, medicul expert al asigurărilor sociale completează raportul de expertiză medicală a capacităţii de muncă şi emite decizia medicală asupra capacităţii de muncă. În cazul persoanelor prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c), comisiile de expertiză medico-militară de pe lângă spitalele din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională emit decizii medicale de încadrare într-un grad de invaliditate, care vor fi avizate de comisia centrală de expertiză medico-militară a Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor sau a Serviciului Român de Informaţii, după caz.
(4) În situaţia în care, pentru emiterea deciziei medicale prevăzute la alin. (3), sunt necesare investigaţii sau examinări de specialitate suplimentare, medicul expert al asigurărilor sociale propune, după caz, prelungirea duratei concediului pentru incapacitate temporară de muncă, în condiţiile legii.
(5) Decizia medicală prevăzută la alin. (3) se emite în termen de 45 de zile de la data înregistrării cererii şi se comunică în termen de 5 zile de la emitere. În situaţiile prevăzute la alin. (4), termenul de emitere a deciziei medicale se prelungeşte corespunzător.
(6) Decizia medicală asupra capacităţii de muncă poate fi contestată, în termen de 30 de zile de la comunicare, la comisiile medicale de contestaţii sau la comisiile centrale de expertiză medico-militară ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii, după caz.
(7) Comisiile medicale de contestaţii funcţionează în cadrul centrelor regionale de expertiză medicală a capacităţii de muncă şi Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă.
(8) Contestaţia prevăzută la alin. (6) se soluţionează în termen de 45 de zile de la înregistrare. Decizia emisă în soluţionarea contestaţiei se comunică în termen de 5 zile de la data soluţionării.
(9) Deciziile comisiilor medicale de contestaţii şi ale comisiilor centrale de expertiză medico-militară ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii date în soluţionarea contestaţiilor prevăzute la alin. (8) pot fi atacate la instanţele judecătoreşti competente în termen de 30 de zile de la comunicare.
(10) Deciziile medicale asupra capacităţii de muncă, precum şi deciziile prevăzute la alin. (9) necontestate în termen rămân definitive.


HG nr.257/2011:
ART. 94
(1) La solicitarea pensionarului, revizuirea medicala se poate efectua şi înaintea termenului stabilit în decizia medicala a capacitaţii de munca, indiferent de gradul de invaliditate, dar numai pâna la împlinirea vârstelor standard pentru obţinerea pensiei pentru limita de vârsta.
(2) Cererile de revizuire pentru agravare sau ameliorare, împreuna cu documentele medicale care atesta starea de sanatate, se depun la cabinetul de expertiza medicala a capacitaţii de munca ori la comisiile de expertiza medico-militara, dupa caz.
Ultima modificare: Duminică, 8 Decembrie 2013
ana-cer, moderator
Pentru modificarea gradului de handicap trebuie sa va adresati comisie pentru persoane cu handicap din cadrul DGASPC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical - pensie de invaliditate Punk_Kitty Punk_Kitty Buna ziua, Ma numesc Mihaela si as vrea sa-mi raspunde-ti la urmatoarea intrebare : In ultimul an calendaristic am acumulat un numar de 67 de zile de ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate jeandaniel99 jeandaniel99 Cum obtin pensia de invaliditate?Am 42 ani .Am handicap accentuat cu decizia primita acum 3 zile de la comisia de expertiza a persoanelor cu handicap.Boala a ... (vezi toată discuția)
Pensionare persoana cu handicap gr. 2 permanent, salariat, 23 ani vechime Dorel1969 Dorel1969 Buna ziua ! Am 44 ani , barbat, si 23 ani vechime, din 1988 din iulie; handicap gr2, permanent, data ivirii handicapului, congenital ! Cand ma pot pensiona ... (vezi toată discuția)