avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajare

Buna seara
Va rog sa ma ajutati si pe mine cu niste lamuriri legate de angajare . Sunt proaspat medic specialist medicina de familie , mi-am terminat rezidentiatul (absolvit exament de specialitate) de curand si mi-am bagat dosarul pentru somaj . Intrebarea mea este , daca angajatorul primeste conform ultimelor legi in vigoare vreo indemnizatie din partea statului pentru faptul ca m-a angajat din timpul somajului sau exista vreo specificatie legala legata de angajarile in domeniul medical (reduceri impozite , etc...). Va multumim foarte mult
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:54, 27 Februarie 2013
Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 80.
(1) Angajatorii care încadreazã în muncã pe duratã nedeterminatã absolvenţi ai unor instituţii de învãţãmânt sunt scutiţi, pe o perioadã de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurãrilor pentru şomaj, aferentã absolvenţilor încadraţi, şi primesc lunar, pe aceastã perioadã, pentru fiecare absolvent:
a) o sumã egalã cu valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data încadrãrii în muncã, pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau ai şcolilor de arte şi meserii;
b) o sumã egalã cu de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data încadrãrii în muncã, pentru absolvenţii de învãţãmânt secundar superior sau învãţãmânt postliceal;
c) o sumã egalã cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data încadrãrii în muncã, pentru absolvenţii de învãţãmânt superior.

(2) Angajatorii care încadreazã în muncã pe duratã nedeterminatã absolvenţi din rândul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, sumele prevãzute la alin. (1) pe o perioadã de 18 luni.

(3) Nu beneficiazã de prevederile alin. (1) şi (2) angajatorii care au obligaţia, potrivit legii, de a încadra în muncã absolvenţi ai instituţiilor de învãţãmânt, pentru absolvenţii din aceastã categorie.

Art. 83.
(1) Angajatorii care încadreazã absolvenţi în condiţiile art. 80 sunt obligaţi sã menţinã raporturile de muncã sau de serviciu ale acestora cel puţin 3 ani de la data încheierii.
...
Art. 84.3.
(1) Angajatorii care creeazã noi locuri de muncã şi care încadreazã în muncã, pe locurile de muncã nou - create, şomeri aflaţi în evidenţa agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncã pentru o perioadã de cel puţin 3 luni consecutive de la data înregistrãrii în evidenţa acestor agenţii beneficiazã, din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, de o sumã egalã cu de 8 ori valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data încadrãrii în muncã, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncã sau de serviciu cel puţin 3 ani.
...
Art. 85.
(1) Angajatorii care încadreazã în muncã pe perioadã nedeterminatã şomeri în vârstã de peste 45 de ani sau şomeri care sunt pãrinţi unici susţinãtori ai familiilor monoparentale sunt scutiţi, pe o perioadã de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurãrilor pentru şomaj, aferentã persoanelor încadrate din aceste categorii, şi primesc lunar, pe aceastã perioadã, pentru fiecare persoanã angajatã din aceste categorii, o sumã egalã cu valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncã sau de serviciu cel puţin 2 ani.
...
(5) Angajatorii care încadreazã în muncã, potrivit legii, şomeri care în termen de 3 ani de la data angajãrii îndeplinesc, conform legii, condiţiile pentru a solicita pensia anticipatã parţialã sau de acordare a pensiei pentru limitã de vârstã, dacã nu îndeplinesc condiţiile de a solicita pensia anticipatã parţialã, beneficiazã lunar, pe perioada angajãrii, pânã la data îndeplinirii condiţiilor respective, de o sumã egalã cu valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare, acordatã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj.


2. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei
Va multumesc de raspuns , dar as mai avea o nelamurire legata de categoria in care sunt incadrati medici rezidenti . Pot fi considerati la sfarsitul perioadei de rezidentiat absolventi ai unei institutii de invatamant ? (pentru ca ei au contract de munca cu Ministerul Sanatatii pe o perioada determinata) . Va multumesc
Rezidentiatul este o forma de invatamant postuniversitara ..... prin urmare, la sfarsitul acestei perioada persoana respectiva se considera absolventa a unei forme de invatamant postuniversitara ...
Va multumesc foarte mult . Sa inteleg ca forma de invatamant post universitara este echivalenta cu forma de invatamant superior ? (conform termenilor folositi in art.80 Legea76/2002 ) . Va multumesc tare mult
Am mai gasit o nelamurire legata de aceasta lege "Legea 76/2002" . Am gasit o varianta a acestei legi , forma actualizata este valabila de la 28 februarie 2011 pana la data selectata 21 ianuarie 2013 . [ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 26 Februarie 2013
VeroRAM, utilizator

Alte discuții în legătură

Subventie pentru absolventi andreea_popescu andreea_popescu daca am urmat cursurile unei facultati la id, un angajator poate beneficia de subventie pt. mine?Multumesc (vezi toată discuția)
Cuantumul indemnizatiei de somaj pentru absolventi jupiter2 jupiter2 Buna ziua. A terminat o facultate si m-am inscris la somaj pentru terminarea unei forme de invatamant , precizez ca am o vechime in munca de 20 de ani , cat ... (vezi toată discuția)
Angajare proaspat absolvent de liceu ramo1305 ramo1305 Buna ziua, este vreun beneficiu legat de angajarea unui absolvent de liceu? Vreo subventie de la stat sau altceva? (vezi toată discuția)