avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Nerespectare contract v-c in legatura cu locuri de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Nerespectare contract v-c in legatura cu locuri de parcare

Buna ziua,
In disperare de cauza apelez la acest forum si userii de aici poate imi puteti da vreun sfat/ajutor!
Incerc sa sintetizez insa sa spun cam tot ce ar fi important:
1.In 2006 incepe constructia unui ansamblu rezidential.
2.Prin 2008 platesc avans si ulterior rest pt garsoniera in ansamblu.
Loc de parcare nu cumpar (costa cca 9000E,f mult pt o suprafata de 10m2).
Unul din motivele pt care am cumparat aceasta locuinta a fost promisiunea initiala ca se vor construi locuri de parcare gratuite/comune si cu plata(contra cost-individuale).
Platim avansul,facem ante-contractul.Platim restul la cateva luni mai tarziu si semnam contractul.
In contract se specifica clar ca se vor construi 31 locuri de parcare.
Dovada o aveti aici:
[ link extern ]
Chestia e ca la acel moment,cand am dat restul de bani si am semnat contractual(am fost primul sau printre primii proprietari) blocul era in ultima faza de finisare iar suprafata parcarii inca nu era definitivata,asfaltata,trasata ,etc.
In cateva luni aceasta a fost gata,insa a fost redefinita putin fata de planul initial.S-au numeratat locurile de parcare(sub si supra teran) si fiind f putini proprietari la acel moment(cca 10 la aproape circa 80-90 locuri de parcare)nu se deranja nimeni pe nimeni.
Cu timpul,lumea incepea ca sa cumpere apartamente,unii luau si loc de parcare pana ne-am trezit,noi ,cei fara loc cumparat ca trebuie sa evacuam acele locuri pe care stateam pentru ca dezvoltatorul incepea sa le vinda pe toate.
Din discutiile cu alti proprietari se pare ca eu si inca cel putin 1 alt proprietar avem acel articol in contract,de la urmatorii(care au venit ulterior) acel model de contract s-a modificat si nu mai era acea clauza cu 31 locuri de parcare,unii nici macar nestind ca in trecut se promisesera acele locuri “publice”.
Practic,dezvoltatorul in acest moment si-a insusit toate locurile de parcare,a modificat planul din mers,una ne-a promis noua in contract,alta la restul si acum deja aproape toate locurile sunt vandute sau inca ale lui,practice,nefiind nicaieri delimitate acele 31 de locuri din totalul de X locuri in tot complexul.
Nici macar daca ar vrea sa le faca,nu mai are de unde pentru ca nu mai e spatiu comun de amenajare,iar banii deja i-a luat de la alti proprietari.
Nici macar nu pot zice ca a vandut spatiu cota indiviza doar pt el pt ca multi in contractile lor nu au acea clauza.
Deci,situatia e f alambicata.
In momentul de fata as vrea sa stiu inainte de a face tam-tam face to face cu dezvoltatorul daca am ceva “concret” cu care sa pot negocia ceva sau acea clauza(cea din poza din link-ul de mai sus) nu are nici o valoare.
Problema si mai mare e ca si de as castiga vreun eventual proces sau vreo reclamatie la primarie,etc,multi proprietari s-ar trezi(cred?) ca trebuie sa elibereze locuri de parcare cumparate abuziv(cred eu,fara stirea lor) din cauza ca eu “m-am revoltat” ,deci as fi intr-o situatie destul de incomoda.
E ca si cand ai turna un hot de telefoane si toti clientii lui acum trebuie sa restituie telefoanele furate cumparate de la el.
Din discutiile de pana acum cu office-ul lor(dep vanzari) nu am aduc aceasta clauza la iveala,ei nu stiu ca eu o am in contract.Momentan vreau sa nu fac “valuri” pana nu stiu daca am ceva concret la mana.
Corect era sa fi construit 60 locuri cu plata,iar pt restul inca 31.Prinzi loc intr-o,bine,nu prinzi,asta e,parchezi “afara”.Asa ,dezvoltatorul face bani si oamenii sunt obligati sa plateasca sau sunt dati afara din parcare.
Va rog foarte mult si as aprecia daca m-ati putea ajuta!!!

Ce ma sfatuiti?Cum sa procedez?

Cel mai recent răspuns: hadrian2013 , utilizator 17:39, 20 Mai 2013
In conditiile in care in contractul dvs incheiat cu dezvoltatorul nu este asumata obligatia acestuia a va asigura spatiu de parcare bine delimitat,restul ,inclusiv clauza invocata de dvs sunt prevederi ale contractului cadru
La acea vreme,dezvoltatorul s-a angajat sa construiasca locuri de parcare comune.Care nu au mai existat vreodata.
La fel de bine puteam sa dau banii,semnam contracul si nu aveam acoperis in final.
Nu pot face nimic?
PS:nu ma pricep f bine,la ce va referit prin contract cadru?
2.In cazul in care unui cumparator i se scrie in contract ca blocul are sau va avea lift si altuia nu,ce se poate face?

PS:in niste documente care le vazusem in trecut,as fi fost o schita a acelei parcari propuse,cu locurile cu si fara plata.Insa la final s-a modificat,ce-i drept,nu mult,insa per total oricum ar fi,cum se poate ataca acea clauza ca s-au amenajat dar nu s-au mai amenajat in final?
Ultima modificare: Marți, 26 Februarie 2013
hadrian2013, utilizator
Ideea este ca dv. vi s-a vandut o data cu apartamentul si o cota-parte indiviza care include si o catime de loc de parcare.
Asa cum vi s-a vandut cota-parte indiviza la lift, la instalatiile condominiului, din holurile comune etc, tot asa vi s-a vandut si o cota-parte de loc de parcare. Scrie in contractul dv.

Daca acum dezvoltatorul nu va pune la dispozitie pentru folosinta aceasta cota-parte indiviza, se cheama ca v-a inselat in contract.

Contractul de v/c trebuie respectat. Trebuie sa mai puteti dovedi ca el nu mai are cum sa amenajeze in viitor, si deci sa va si puna la dispozitie ceea ce v-a promis in contract, acea suprafata. Ganditi-va cum probati acest lucru pentru ca nu aveti alta solutie decat sa va cereti acest drept, pentru care ati platit pentru el, in instanta.
Daca ajungeti la proces puteti evita cearta cu vecinii cerand nu loc de parcare ci o despagubire baneasca pentru nerespectarea contractului.
Carturarul a scris:

Daca ajungeti la proces puteti evita cearta cu vecinii cerand nu loc de parcare ci o despagubire baneasca pentru nerespectarea contractului.

In primul rand tin sa va multumesc atat celor care au postat aici cat si celor caremi-au dat pm.
Cum dupa diverse tertipuri de-ale lor de a vinde unul cate unul locurile de parcare am discutat cu 2 persoane din cei implicati.
Eu spun ca in contract nu mi se promite clar acest lucru mie.Dupa 40min de discutii au evitat orice raspuns de ce nu s-au facut acele locuri de parcare.De fiecare data imi dadeau raspuns ca in contractul meu nu spune clar decat de ce drepturi beneficiez.De ce zone sunt cota indiviza.
Doar am fost invitat politicos ca sa cumpar un loc ca s-au ieftinit dar tot sunt niste preturi aberante.
Asa ca ,i-am amenintat cu reclama negativa cat se poate de multa,ca mai au apartamente de vanzare.
Pt mine in acest moment se ivesc 2 cai de atac si aparare la care cer din nou sprijinul comunitatii avocatnet
1.Merg pe partea justitiei.Sunt absolut paralel cu subiectul.Asa ca am nevoie de ceva informatii.
a.De unde iau un avocat?:D bun,ieftin si destept.
b.Cat ma costa in medie serviciile lui si taxele judiciare.Dar timp?
c.Care ar fi implicatiile unui proces.Timp,termene de judecata.Ce pot castiga,eu ca persoana fizica?Are rost toata tevatura asta doar pentru a castiga un proces unde...dezvoltatorul pune la dispozitie 31 locuri de parcare intr-un complex unde deja a vandut aproape toate locurile?
2.Merg pe partea de antireclama.Momentan mai sunt clienti care vin la bloc sa il vizioneze cu dezvoltatorul.
Ma gandesc si cer sprijin pentru alte idei:
a.Sa parchez masina "peste drum".Pun afise pe ea gen "promisiuni neindeplinite,proprietar pacalit,nu cumparati",ceva de genul asta,eventual cu pasajul ala din contract care l-am pus mai sus.
b.Un banner sau autocolant,ceva de dimensiuni mai mari pe geam sau pe balcon.Am unde.
c.Pe forumul X pe rubrica dedicata(nu dau nume) pot povesti si acolo.

Pof fi acuzat de ceva la asemenea gen de anti-reclama?Adica sa fiu trimis in judecata pentru calomnie sau ..stiu eu?Ce zice legea in cazul asta?
3.Stau linistit,ma resemnez cu ideea ca am fost pacalit si nu mai fac "valuri".
Va rog mult,ajutati-ma cu niste sfaturi,idei.
Multumesc anticipat!
Adrian

Alte discuții în legătură

Loc de parcare fara cota parte indiviza EUR/GBP EUR/GBP Buna ziua, Locuiesc intr-un complex rezidential construit in 2018. Complexul are o parcare subterana pe 2 nivele si una supraterana. Accesul la parcarea ... (vezi toată discuția)
Parcare privata Marc-Antonio Marc-Antonio Bună ziua , as vrea sa stiu care este diferenta denumiri dintre ; loc de parcare si loc ptr parcat ? Locuiesc într-un complex rezidențial din ... (vezi toată discuția)
Cadastrala pt parcare in complex rezidential mihaela bigu mihaela bigu Buna ziua Am achizitonat un apartament intr-un complex rezidential, impreuna cu un spatiu de parcare exterior. Dezvoltatorul a cumparat un teren pe care a ... (vezi toată discuția)