Buna ziua, azi am primit o instiintare, ca datorez 3% din venit incepand cu anul 2010, la Fondul Cultural National. Firma mea se ocupa cu serigrafie respectiv tiparire (nu reproducem obiecte culturale). E legal sau ne pune in gat iarasi o taxa?
Va multumesc.
In primul rand, in lege se mentioneaza "imaginilor autocolante". Asta exclude din start etichetele, care presupun ca nu sunt imagini, ci texte instotite de o imagine sau sigla.
In al doilea rand, formularea nu este specifica si clara, astfel incat se poate interpreta de fiecare cum vrea. De ex. aceasta formulare "... afişelor, posterelor, imaginilor autocolante ori a tipăriturilor mixte." se refera strct la activitatea de producere/comercializare a suvenirurilor sau articolelor de papetarie.
De ex.: fac 1000 de postere/afise/autocolante cu Muntii Carpati/actor/peisaj/nava spatiala etc. cu scopul de a le revinde atunci datorez 3%.
Daca fac 1 afis publiciar/autocolant publictar/eticheta pentru un anumit produs, pentru o anumita firma, scopul acelui afis/poster/autocolant fiind de a promova un anumit produs, deci nu pt. revanzarea unor consumatori finali, atunci nu mi se pare normal sa datorez 3%.
Dar asta este doar parerea mea. Pana la urma, cred ca o decize finala daca se datoreaza sau nu nu puteti obtine decat in justitie. Pt. ca, dupa cum am spus la inceput, formularea fiind neclara, fiecare interpreteaza asa cum doreste. Iar FNAC va interpreta intotdeauna, astfel incat sa plateasca toata lumea.
Problema de fapt este urmatoarea: eu treb. sa dovedesc ca nu am tiparit nimic ce apartine de patrimoniul cultural. Trebuie sa sap in mormanele de acte si facturi si sa fac copii!
Cand depun declaratiile de TVA sau impozite etc., nu se depun si copii dupa facturi ca sa dovedesc cat am de platit TVA sau impozit. E o aberatie ce cer de la mine.
Cand am intrebat pe doamna de la AFCN de ce nu ne-au trimis somatia in 2010 si de ce au asteptat pana in prezent, si acuma cer si dobanzi si penalitati de intarziere si ne ameninta cu ANAF-ul, stiti ce raspuns am primit: ca e prea mica sa aduca vre-o alta decizie.
Conform Normelor din 8.02.2011 (Ordinul 2066) la Art. 3 litera d se spune: "cota de 3% prevãzutã la art. 21 alin. (1) lit. f) din ordonanţã este adãugatã la încasãrile totale, din care s-a dedus TVA aferentã, fiind datoratã de operatorii economici care au editat tipãriturile în cauzã"
- Deci doar cei care editeaza ar trebui sa plateasca taxa? Daca iti vine un client cu o fotografie cu carnatii pe care ii produce si iti cere sa ii tiparesti pe hartie 10 bucati fara sa faci nimic pe imaginea clientului in mod normal nu ar trebui sa platesti!
Citez o parte din adresa:
"........Conform afirmatiilor dumneavoastra inscriptionati etichete autocolante(SI, SSM, pt. stingatoare). Referitor la materialele tiparite de soc. va aducem la cunostinta ca etichetele (autocolante) se regasesc in categoria celor vizate de Ordonanta in referinta..
......................
In cazul in care activitatile de editare au fost desfasurate pe baza unui contract de prestari sericii, se vor adauga ldocumentelor solicitate si fotocopii certificate pentru conformitate cu originalul de pe contractele respective, insotite de facturile fiscale aferente.
In subsidiar va comunicam faptul ca ne rezervam dreptul de a efectua o vizita la sediul societatii dvs. in viitorul foarte apropiat, pentru a verifica veridicitatea afirmatiilor din raspunsul dvs. inregistrat sub nr. ....."