Buna ziua, am si eu o problema la care sper sa imi puteti da o cale de rezolvare, am cerut la firma la care lucrez o adeverinta de salariat si fisa fiscala pentru a face un credit bancar, dar au zis ca nu vor sa imi elibereze nimic.
Mentionez ca sunt salariat la aceasta firma de 7 ani timp in care nu am avut nici o problema la locul de munca.
Imi puteri spune va rog daca este normal sau legal sa imi refuze dreptu de a face un credit bancar??
angajatorul are obligatia sa va elibereze adeverinta, potrivit dispozitiilor Codului Muncii art. 40 parca....va puteti adresa in scris Inspectoratului teritorial de munca
Potrivit prevederilor art. 8 alin. 3 din HG 500/2011, la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.
Refuzul angajatorului de a elibera aceste documente constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 la 1000 lei. Daca dupa cele 15 zile nu primiti niciun document de la angajator, sesizati ITM-ul.