avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 267 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzucapiunea
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzucapiunea

As dori sa ma ajutati cu un sfat:
Parintii mei stapanesc un teren agricol din 1990, platesc impozit la primaria comunei si nu au probleme cu vecinii nici cu rudele, deoarece acel teren a fost al bunicilor mei, decedati in prezent (bunicul 27.10.1996 si bunica 17.11.2003).
Titlul de proprietate este pe numele bunicului cf L18/1991 emis in data de 18.07.1996 iar terenul a fost considerat ca zeste fata de mama mea, fara sa existe un act scris doar intelegeri verbale in familie (pana acum nimeni nu i-a contestat faptul ca foloseste acel teren, rolul fiscal este pe numele mamei).
Nu s-a dezbatut succesiunea deoarece sunt 11 frati (unul decedat) iar cheltuielile implicite ar fi mai mari decat masa succesorala (fiind in diferite localitati din tara si dinafara tarii), dar as dori sa stiu cum poate obtine un act de proprietate asupra acelui teren.
1.invocand uzucapiunea de 10 pana la 20 de ani pe cine cheama in judecata - pe bunicul meu decedat care este inscris in titlul de proprietate sau pe unchii mei care au calitatea de mostenitori?
2.o parte din unchii mei cu care am luat legatura sunt de acord sa renunte in favoarea mamei mele pentru acel teren prin procura notariala dar cum trebuie intocmita procura?
3. pot cumula 2 actiuni in instanta respectiv dezbaterea succesiunii si invocarea uzucapiunii; ce acte trebuie sa depun la dosar.
Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 16:35, 18 Februarie 2009
Uucapiunea de la 10 la 20 de ani presupune existenţa unui just titlu. Nu cred că vă aflaţi în situaţia de a putea invoca uzucapiunea.

Dacă terenul espe pe numele bunicului decedat, soluţia este dezbaterea succesiunii. Fie că ceilalţi fraţi sunt neacceptanţi, şi atunci mama dumneavoastră este singura moştenitoare, fie (dacă ceilalţi fraţi sau unii dintre ei au acceptat succesiunea) se va proceda la partaj.

Cred că prin invocarea uzucapiunii nu faceţi decît să pierdeţi timpul. ªi banii de taxe.
puteti face o tranzactie in instanta in care dumneavoastra sa ii chemati pe toti fratii mamei care sa spuna ca renunta la mostenire in favoarea ei. Nu va trebuie decat copie de pe actele de stare civila si de pe titlul de proprietate. Cu uzucapiunea e traba mai complicata si nu sunteti in situatia dea invoca uzucapiunea
Daca exista titlu de proprietate valabil ce uzucapiune sa mai invocati?:stunned:

Mergeti cu actele la un avocat sa vada despre ce e vorba.

Mostenirea o puteti rezolva pe cale amiabila in fata instantei de judecata.

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire teren extravilan cfilip20 cfilip20 Buna dimineata. Va prezint urmatoarea situatie: Bunicul mamei mele a detinut o parcela de pamant la tara, cred ca este vorba de 13 hectare. A avut trei ... (vezi toată discuția)
Succesiunea după 30 de ani de la decesul bunicilor? Mara77! Mara77! Buna seara! Bunicii mei din partea mamei au decedat acum vreo 25- 30 de ani, întâi bunica, apoi bunicul la ani distanță. Bunicii mei au avut 5 copii. ... (vezi toată discuția)
Anulare renuntare la mostenire darek40 darek40 Buna ziua, In urma decesului bunicului meu urmata de cel al tatalui meu ne-am prezentat in fata notarului pentru dezbaterea succesiunii. Masa succesorala a ... (vezi toată discuția)