avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... PFA - concediu de maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

PFA - concediu de maternitate

buna, eu am un PFA si acum sunt insarcinata cum se procedeaza in caz ca vreau sa iau concediu de maternitate? unde trebuie sa merg? cu cine trebuie sa iau legatura ca sa-mi fac dosarul necesar? si daca nu iau concediu de maternitate cat o sa fie alocatia copilului meu (200 lei pana la 2 ani sau 42 lei cat e normal)?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:33, 11 Septembrie 2019
OK MULTUMESC FOARTE MULT
Buna ziua,
As vrea sa va rog sa ma ajutati cu un raspuns sau sa-mi faceti o redirectionare pe unde s-a mai discutat ( am cautat, dar din pacate eu nu am gasit).
Daca o persoana are PFA la venit real, cu un realizat de 108.000 ron pe anul 2012 si un estimat tot de 108.000 ron pe anul 2013, intra in mai 2013 in concediu prenatal. As vrea sa va rog sa-mi spuneti cum se calculeaza concediul de ingrijire copil.

108.000/12=9.000 ron 9.000*85%=7.650 ron sau 8.400*85%=7.140 ron (suma maxima plafonata dupa legislatia in vigoare)
Va multumesc si astept un raspuns din partea dvs.
Ultima modificare: Duminică, 26 Mai 2013
iarina2005, utilizator
1. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
În cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente şi ai căror copii se nasc în cursul unui an fiscal cum se calculează veniturile realizate de acestea: se iau în calcul veniturile distribuite uniform prin împărţirea venitului anual la numărul de luni în care s-a obţinut (adeverinţă eliberată de administraţia finanţelor publice şi decizia de impunere) sau veniturile declarate de partea contractantă, distribuite lunar în cuantum diferit?

Solutie:
Luna luată în calcul la stabilirea dreptului la indemnizaţie pentru creşterea copilului este luna suspendării activităţii respective. La stabilirea venitului lunar se va lua în calcul numărul de luni în care au fost realizate venituri din activitatea respectivă. De exemplu, dacă persoana naşte pe data de 31 martie 2010 şi abia pe data de 15 aprilie îşi suspendă activitatea, pentru a putea stabili venitul lunar realizat până la data suspendării activităţii se va ţine cont de informaţiile privind veniturile înscrise în adeverinţa eliberată de Direcţia generală a finanţelor publice (DGFP), pe baza plăţilor de impozit anticipate stabilite conform veniturilor estimate declarate de persoană. Astfel, se va ţine cont de adeverinţa de venit estimată eliberată de DGFP pe trimestrul I (ianuarie-martie 2010), precum şi de adeverinţa eliberată de aceeaşi instituţie şi care precizează data la care s-a făcut suspendarea efectivă a activităţii. Venitul estimat pe trimestrul I trecut în adeverinţă va fi împărţit la cele 3 luni pentru a se afla venitul lunar astfel realizat de respectiva persoană.

Situatie:
Referitor la persoanele fizice autorizate cărora Agenţia Naţională de Administrare Fiscală le impune o cotă de impozitare pentru tot anul, chiar dacă aceste persoane realizează sau nu un anumit venit.

Solutie:
În această situaţie, dacă persoana respectivă plăteşte impozit aferent unui an întreg, se va proceda astfel: se va împărţi venitul estimat sau realizat la numărul de luni în care au fost realizate, respectiv la douăsprezece luni ori până la data efectivă a suspendării activităţii.

2. Daca mai aveti nelamuriri, privind calculul indemnizatiei, le rezolvati la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS), cea care aproba si plateste indemnizatia pentru concediu crestere copil (CCC).
Buna ziua!
Am intrat de putin timp in concediu de maternitate in urma suspendări activități din PFA.intrebarea mea este...La cât timp dupa suspendarea activitati imi intra banii in cont si daca se plătesc toate cele 126 de zile ?
Sau se plătesc pana depun actele pentru Ccc?
Indemnizatia pentru concediu de maternitate se plateste lunar .

Daca stati toate cele 126 de zile, atunci vi se va plati toate aceste zile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poprire salariu indemnizatie cresterea copilului MihaelaNiculae MihaelaNiculae Buna ziua, Sper sa expun cat mai clar problema cu care ma confrunt. Eu voi naste un copil la inceputul lui august, deci in aprox 2 luni, iar sotul meu ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil pfa si cmi mariannastase mariannastase Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti privind acordarea indemnizatiei de crestere a copilului pana intr-un an in cazul in care am si PFA ( de aprox. 5 luni de ... (vezi toată discuția)
Ajutoare maternitate crisrian crisrian Detin un II dar nu sunt angajata cu contract de munca si nici nu am platit nimic nici la pensie nici la sanatate. Intre timp am ramas insarcinata Am ceva ... (vezi toată discuția)