avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1547 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... bani imprumutati si garantati cu bilet la ordin
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

bani imprumutati si garantati cu bilet la ordin

buna ziua,
va rog sa ma ajutati si pe mine cu o informatie
am imprumutat pe cineva cu o suma de bani destul de mare si mi-a dat ca garantie un bilet la ordin. nu am nici un contract sau martor.daca ii bag biletul in banca spre decontare ca persoana fizica unde imi sunt virati banii ?
sau ce se intampla daca il refuza la plata?
Cel mai recent răspuns: Marius Stirbu , Consilier juridic 17:08, 23 Februarie 2009
Teoretic, circuitul ar trebui sa fie urmatorul: Tu duci biletul la ordin la banca unde ai deschis contul; banca ta il trimite bancii debitorului, care, la scadenta, ia banii din contul lui si ii vireaza in contul tau; din cate stiu, daca nu are bani in cont la data scadentei, intra in incidenta de plata, ceea ce, printre altele, inseamna ca nu mai are dreptul sa isi deschida cont la sucursala respectiva a bancii o perioada de 1 an (care poate sa difere in functie de procedura interna a fiecarei banci); totodata, din cate stiu eu, emiterea de instrumente de plata fara acoperire este considerata infractiune; chiar zilele astea a fost inaintat un recurs in interesul legii la ICCJ, prin care se solicita ca biletul la ordin sa fie titlu executoriu, adica sa fie suficient pentru executare, fara a mai fi nevoie de o hotarare a instantei, ceea ce ar fi de dorit, reducandu-se practic timpul in care poti sa iti recuperezi banii... Pentru mai multe detalii, vezi L 58/1934 asupra cambiei si biletului la ordin; acum nu am timp, dar o sa ma interesez zilele urmatoare asupra acestor aspecte si voi reveni...
chiar daca eu persoana fizica am imprumutat administratorul firmei si mi s-a garantat cu un bilet la ordin emis de firma administratorului?
ca de fapt eu nu am niciun contract de imprumut cu firma si nici cu administrtorul. am numai biletul la ordin
Chiar acum ma uitam pe legea respectiva si nu am intalnit ca si conditie esentiala de validitate a biletului la ordin precizarea operatiunii din care decurge obligatia de plata; chiar am discutat si cu cativa colegi si opinia generala este ca atata timp cat cuprinde urmatoarele elemente stipulate expres in lege:
"Biletul la ordin cuprinde:
1) denumirea de bilet la ordin trecută în însuşi textul titlului şi exprimată în limba întrebuinţată pentru redactarea acestui titlu;
2) promisiunea necondiţionată de a plăti o sumă determinată;
3) arătarea scadenţei;
4) arătarea locului unde plata trebuie făcută;
5) numele aceluia căruia sau la ordinul căruia plata trebuie făcută;
6) arătarea datei şi a locului emiterii;
7) semnătura emitentului."

biletul la ordin este perfect valabil;
Mergi la banca unde ai deschis contul si fa-le o intrebare.
dar biletul la ordin reprezinta titlu executoriu? se poate executa silit suma respectiva in cazul in care este refuzat la plata sau trebuie actionat in instanta administratorul sau firma? precizez ca biletul la ordin este model vechi.
multumesc frumos
Ultima modificare: Luni, 23 Februarie 2009
alynabica, utilizator
In Legea cambiei si a biletului la ordin este considerat titlu executoriu, numai ca in realitate nu se intampla intotdeauna asa; mai asteapta putin sa se solutioneze recursul in interesul legii, de care vorbeam mai sus si atunci vom sti cu certitudine.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bilet la ordin mihaimo mihaimo Sunt beneficiarul unui bilet la ordin emis in mai 2009, si care nu are data scadentei mentionata pe bilet, cu clauza ,,fara protest\", avalizat de ... (vezi toată discuția)
Cum se completeaza un bo silvia_1 silvia_1 Buna ziua, As dori informatii legate de urmatoarea problema: Am mai multe bilete la ordin de la diferiti clienti care au fost refuzate de catre banca ... (vezi toată discuția)
Bilet la ordin xerxes xerxes buna seara! daca o societate comerciala a emis un B.O. cu titlu de garantie, fara a mentiona data scadentei, iar creditorul a completat ulterior data ... (vezi toată discuția)