avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Munca in plus
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Munca in plus

Buna ziua,

Fratele meu lucreaza la o firma privata. Clientul firmei a cerut sa preia atributiile unui angajat de al lor care a fost dat afara. In momentul de fata clientul l-a numit oficial pe fratele meu ca inlocuitor in fata celorlati participanti la proiect. Sefii fratelui meu nu au dorit sa discute aceasta situatie, au tot amanat. Fratele meu le-a spus ca toata lumea presupune ca el va prelua aceste atributii, dar pe el nu l-a intrebat nimeni si ar dori sa discute in ce conditii le preia sau sa le preia altcineva. Sefii din nou nu au dorit sa clarifice sau sa discute. In momentul de fata vin cerinte de la client numindu-l pe fratele meu. As vrea sa va intreb ce optiuni are avand in vedere ca preluarea acestor atributii presupune o munca mai mult decat dubla, responsabilitate destul de mare. Desi tehnologiile folosite ar fi aceleasi, nu cunoaste departamentul respectiv si ar trebui sa faca multa analiza pentru a raspunde corespunzator avand in vedere ca nici nu a facut training cu colegul plecat.
As vrea sa precizez ca sefii fratelui meu ar dori sa dea aceasta munca unui coleg mai tanar dar in momentul de fata el nu are suficienta experienta si clientul nu il doreste. Sefilor le-ar conveni ca sotul meu sa se ocupe acum cand e mai greu iar mai apoi sa preia colegul tanar.
Poate invoca ceva din legislatie pentru a refuza aceste atributii noi sau pentru a fi remunerat in plus pentru atributii in plus? (nu se va modifica fisa postului)
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: cathy1220 , utilizator 14:13, 15 Martie 2013
Poate invoca art.41 si art.48 C.mun...

Art. 41 C.mun.
(1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.
(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
....

art.48 C.mun.
Angajatorul poate modifica temporar locul şi felul muncii, fără consimţământul salariatului, şi în cazul unor situaţii de forţă majoră, cu titlu de sancţiune disciplinară sau ca măsură de protecţie a salariatului, în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
Va multumesc pentru raspuns, sunt utile aceste articole.
Problema e ca angajatorul in continuare nu doreste sa discute acest subiect.
In aceste conditii , se mai poate invova si incalcarea principiului libertatii muncii ... Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.

Printr-o actiune in instanta se poate pune partile in situatia naterioara, daca angajatorul va impune preluarea acelor atributii fara a se semna un anumit document.
Pana la urma fratele meu a acceptat responsabilitatile, in ideea ca situatia ar fi ca ori accepta ori isi cauta in alta parte si momentan nu are alta optiune. Va multumesc pentru raspuns si va doresc o zi buna!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligata sa preiau gestiune Valiver Valiver Buna seara! Va rog frumos daca ma poate ajuta cineva... Lucrez intr-o institutie bugetara si mai am 5 ani pana la pensie. Deoarece suntem foarte putini - unii ... (vezi toată discuția)
Variante posibile ? petrulili petrulili Datorita unei otite am capatat hipoacuzie de o luna, iar directorul dorea sa ma mute la relatii cu clientii desi eu nu doream acest lucru prin preluarea de ... (vezi toată discuția)
Preluare atributii din fisa postului .... pana unde se poate ajunge....100% ? doareu2008 doareu2008 Lucrez intr-o institutie publica, unde dupa cum se stie s-au facut mari restructurari in 2011. S-au modificat fisele de post, iar asa cum este normal .... se ... (vezi toată discuția)