avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 413 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Probleme cu reintoarcerea la munca dupa CCC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Probleme cu reintoarcerea la munca dupa CCC

In aprilie ar trebui sa revin in campul muncii, dar angajatorul meu mi-a dat de inteles ca nu ar mai avea nevoie de mine, ca postul meu nu ar mai exista.
As vrea sa stiu care sunt obligatiile angajatorului fata de mine si la ce ma pot astepta in mod concret in momentul in care voi face cererea de reincepere a activitatii.
Din cate am inteles acea perioada de protectie a mamei ( 6 luni ) care revine in campul muncii dupa concediul de crestere a copilului este doar pe hartie, pentru ca practic angajatorul daca vrea sa te concedieze va merge pe varianta restructurarii posturilor.
Daca tot se ajunge la concediere pe motiv de desfiintare de post, beneficiez de cele 20 de zile lucratoare de preaviz platite? , de un salariu compensatoriu ? si de dreptul de a lipsi de la munca pe perioada celor 20 de zile de preaviz jumatate de program pentru a-mi gasi un alt loc de munca ?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ValeaJiului , utilizator 15:17, 17 Martie 2013
1. - Pe perioada cat ati fost in CCC ati avut contractul individual de munca (CIM) suspendat adica erati tot salariata acelui angajator numai ca nu prestati munca si nu primeati salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa va reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.

2. Inainte de terminarea CCC faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.

3. - Daca locul de munca al dvs. a fost sau va fi desfiintat atunci angajatorul va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Pentru asta angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii adica sa va acorde o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare (in care veti merge la serviciu si veti primi salariu) si apoi sa emita decizia de concediere.

4. Daca in contractul colectiv de munca (CCM) aplicabil unitatii sau in Regulamentul intern al unitatii se prevede ca in timpul preavizului sa lucrati numai jumatate de norma si sa primiti si salarii compensatorii atunci angjatorul este obligat sa respecte aceste prevederi.

1. Art.10 alin 7 din Legea nr. 202/2002:
La incetarea concediului de maternitate sau a concediului de crestere si ingrijire a copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca sau la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei.

2. Art. 25 alin. 2 din Ordonanta de urgenta nr. 111 din 2010:
Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
.....
(3) Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate.

3. Daca se va decide concedierea dvs atunci :
- benefuciati de un preaviz de minm 20 zile lucratoare
- aveti dreptul de a contesta in instanta decizia de concediere
- aveti posibilitatea de a beneficia de salarii comepnsatorii numai daca acordarea lor este prevazuta in c.i.m., in c.c.m aplicabil sau in reg.intern al angajatorului ...
- aveti posibilitatea sa beneficiati de somaj.
- durata timpului de munca in perioada de preaviz este cea prevazuta in c.i.m., daca nu exista alte prevederi contrare in c.i.m., in c.c.m aplicabil sau in reg.intern al angajatorului
Va multumesc frumos pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intoarcere din concediu ingrijire copil Dnvs Dnvs Buna ziua Am nascut in august 2010 si am beneficiat de concediul de ingrijire copil de doi ani, urmand a ma intoarce la serviciu in ziua urmatoare ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa concediu crestere copil ?? augustana26 augustana26 buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca o mamica ce se intoarce din ingrijire copil la implinirea varstei de 2 ani poate beneficia de somaj. Multumesc, (vezi toată discuția)
Indemnizarie somaj Aurora79 Aurora79 Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti si pe mine. Eu sunt in concediul de crestere al copilului cu handicap pana la varsta de 3 ani si din pacate, la firma la care ... (vezi toată discuția)