avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 668 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot lucra si sa obtin indemnizatia pt CCC in acelasi ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot lucra si sa obtin indemnizatia pt CCC in acelasi timp?

Sotia mea nu a lucrat suficient pentru a cumula cele 12 luni necesare intrarii in concediul pt cresterea copilului.
Intrebarea mea este daca eu as putea in vreun fel sa lucrez in continuare si in acelasi timp sa pot obtine si vreo indemnizatie de crestere a copilului.
Mentionez ca eu am vechimea in munca necesara intrarii in ccc dar asta ar insemna sa traim numai din indemnizatie si alocatie.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:33, 13 Martie 2013
Daca veti lucra legal fara sa suspendati indemnizatia de CCC, veti fi obligat sa o restituiti.

OUG nr.111/2010:
ART. 16
(2) Dreptul la indemnizaţiile prevăzute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 şi art. 9 alin. (4) şi (5) se suspendă începând cu ziua următoare celei în care:
...
i) beneficiarul realizează venituri supuse impozitului şi copilul nu a împlinit vârsta de un an, 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap;...
Puteti depune dosarul pentru acordarea stimulentului de insertie , astfel incat sa puteti lucra si sa luati si stimulentul de insertie in locul indemnizatiei pentru CCC.

Ordinul nr.1474 din 06.05.2011
pentru aprobarea Instrucţiunilor de aplicare a unor prevederi din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor,

1. situatie
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

Solutie:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.
1. Daca mama copilului nu poate beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) atunci dvs. veti putea beneficia de stimulentul de insertie incepand cu data nasterii copilului.

2. Asta inseamna ca veti primi salariu pentru munca depusa iar de la stat veti primi inca 500 lei pe luna pana va implini copilul 2 ani.

3. Mergeti la Primarie si luati cererea tip si actele necesare pentru stimulentul de insertie.
Va multumesc foarte mult tuturor pentru informatiile oferite.
Buna seara ,D-l Tudorvaleriu, va rog sa ma lamuriti daca suma de 200 lei ce o primeste tatal copilului , ca indemnizatie pentru crestere copil pana la 2 ani ,(mai are pana in noiembrie 2013) se va suspenda daca cu 15.03.2013 se angajeaza cu CIM ? Trebuie sa anunte la Primarie ca se angajeaza si sa transfere acest drept sotiei care nu lucreaza ?multumesc

Alte discuții în legătură

Concediu ionny-ionela ionny-ionela pe 2 mai am nascut vreau sa stiu daca nu am lucrat de ce benificiez de la stat(alocatie, indemnizatie sau vrun ajutor) precizez k sotu lucreaza dar nu ... (vezi toată discuția)
Poate luat tatal indemnizatia de crestere copil si sa si lucreze? babyzana babyzana :-/Buna ziua va rog sa ma lamuriti si pe mine ca sunt total bulversata cu noile legi, sunt gravida si ma pregatesc sa nasc intrebarea ... (vezi toată discuția)
Ajutor de la stat la nasterea copilului horeaalexandru horeaalexandru Buna ziua, Am o intrebare la Dvs. Sotia in ultimele 12 luni a lucrat doar 2 luni, iar in curand va naste. Intrebarea mea ar fi daca are dreptul la vreun ... (vezi toată discuția)