avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 699 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Recuperare drepturi salariale POSDRU
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Recuperare drepturi salariale POSDRU

Lucrez de aproximativ 2 ani in cadrul unei asociatii care se ocupa cu implementare de proiecte in cadrul POSDRU. In luna Martie a anului trecut au inceput sa apara probleme intr-unul din proiectele pe care aveam contract si rambursarile au fost amanate. Cateva luni mai tarziu au aparut probleme la nivel national si platile au fost suspendate. In toata aceasta perioada, contractul meu a fost activ, am venit la birou zi de zi, mi-am respectat atributiile, etc. Din cauza blocarii fondurilor au aparut probleme financiare, s-au blocat conturi nu au mai fost bani pentru plata furnizorilor, taxe la bugetul de stat, salarii.
In ultimul an, am primit cam 30% din ce drepturi salariale mi se cuveneau.

ACUM, CAND S-AU DEBLOCAT FONDURILE SI S-AU FACUT PLATI DE LA UNIUNEA EUROPEANA, presedintele asociatiei si seful meu, mi-a spus : pentru ca "s-a intamplat ce s-a intamplat, nu se astepta nimeni, ce vrei sa fac eu?", in alte cuvinte, sa-mi iau gandul de la ce bani mi s-ar cuveni...

Ca o mica paranteza, fara a semna vreun document, vreo cerere, am fost trecut perioade lungi (luni de zile) in concediu fara plata...

Exista vreo modalitate de a-mi recupera banii cuveniti?

Multumesc anticipat
Ultima modificare: Luni, 4 Martie 2013
eduardvalalex, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:54, 4 Martie 2013
Neplata salariului poate face obiectul unei sesizari la ITM si/sau obiectul unei actiuni in instanta..
ITM-ul ii va pune in vedere sa va achite drepturile salariale restante, iar in caz de neindeplinire a acestei masuri il va sanctiona cu amenda, dar nu il poate obliga sa va achite aceste drepturi.
Instanta de judecata, prin hotararea pronuntata il obliga sa va achite aceste drepturi, iar in caz de refuz, angajatorul va raspunde penal.
Actiunea in instanta se depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Multumesc pentru raspuns, si pentru promptitudine. Aveti idee cam cat ar putea dura un eventual proces in cazul in care sesizarea ITM nu este suficienta pentru a convinge angajatorul sa-mi plateasca sumele restante?

Si o ultima intrebare, este indicat sa fiu prezent la locul de munca in timpul controlului? Poate pentru a evita eventuale incercari de falsificare documente...

Multumesc,
O zi buna!
Ultima modificare: Luni, 4 Martie 2013
eduardvalalex, utilizator
Dureaza ceva timp .... de la cateva luni pana la cativa ani

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie cu salariu neplatit cturcu2004 cturcu2004 Buna ziua, Situatia mea este urmatoarea: sunt angajat al unei firme care implementeaza proiecte prin POSDRU. Si evident in lipsa rambursarilor din ultima ... (vezi toată discuția)
Neplata salariului dupa 4 luni de zile??? ce este de facut din punct de vedere legal maxim63 maxim63 AM LUCRAT PE O PERIOADA DETERMINATA DE 3 LUNI DE ZILE(CONTRACT DE 120 DE ZILE ).IN ACEST RASTIMP NU AM PRIMIT NICI UN SALARIU . la terminarea celor 120 de zile ... (vezi toată discuția)
Ce fel de actiune trebuie sa deschidem? ivangabriela ivangabriela De 2 ani de zile, eu si inca vreo 200 de persoane din tara, suntem angajate cu contract absolut legal pentru desfasurarea de activitati de formare in calitate ... (vezi toată discuția)