avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Conditii de indeplinit pentru concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Conditii de indeplinit pentru concediu crestere copil

Buna ziua,

De la 1 martie 2012 a intrat in vigoare legea prin care celalat parinte (in cazul nostru tatal) este obligat sa ia o luna de concediu de crestere copil (CCC). Tatal trebuie sa indeplineasca niste conditii, printre care si 12 luni cu venit impozabil.

Pe 5 martie 2012 tatalui i-a incetat contractul de munca in baza unei disponibilizari cu salarii compensatorii. De la 5 martie 2012 tatal nu a mai primit salariu impozabil ci salariu compensatoriu.

Pe 13 mai 2012 s-a nascut copilul. Strict legal, tatal nu are 12 luni complete cu venit salarial. Totusi nu stiu daca salariul compensatoriu intra in categoria venit salarial impozabil.

Intrebarile ar fi urmatoarele:

1. Salariul compensatoriu este impozabil?
2. In acest context, sotul indeplineste conditiile sa ia o luna concediu?
3. Daca nu indeplineste conditiile, care ar fi ultima zi in care mama se poate intoarce la serviciu si poate lua stimulentul de 500 ron (mama a optat pentru CCC un an)?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:43, 4 Martie 2013
1. Daca tatal a fost disponibilizat atunci a intrat in somaj iar aceasta perioada este eligibila pentru a beneficia de CCC o luna de zile.

2. - Daca este in somaj face o cerere catre Agentia de Somaj prin care solicita intrarea in CCC pentru o luna de zile.
- Indemnizatia de somaj se suspenda si se reia, de unde a ramas, dupa terminarea CCC de o luna.
tudorvaleriu a scris:


2. - Daca este in somaj face o cerere catre Agentia de Somaj prin care solicita intrarea in CCC pentru o luna de zile.
- Indemnizatia de somaj se suspenda si se reia, de unde a ramas, dupa terminarea CCC de o luna.



Vreti sa spuneti ca si somerii indemnizati aflati in CCC,va trebui sa reia somajul o luna de zile din 12 luni,iar sotia ( daca lucreaza ) sa stea acasa cu copilul o luna?
Stiam ca si tatii sunt obligati sa stea o luna in CCC din cele 12 luni,insa doar cei care lucreaza,asadar somerii cum sa se intoarca in somaj? Ce sa faca ei in somaj,ca tot acasa stau somerii indemnizati.
1. Se presupune ca somerii nu stau acasa ci ei sunt mereu plecati in cautarea unui loc de munca.

2. - OUG 0111/2010 spune ca perioada de somaj indemnizat este asimilata perioadelor de obtinere de venituri profesionale impozabile si es eligibila pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC.
- Legea 76/2002 spune ca pe perioada de CCC se suspenda indemnizatia de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa terminarea CCC.
Sotul nu este in somaj, nu a fost la fortele de munca si nu a completat niciun dosar de somaj. El a primit de la fostul angajator doar salariu compensator, fara alte formalitati.

Deci intrebarile raman valabile.
1. Inseamna ca in luna aprilie sotul nu a avut venit din salariu deci nu indeplineste conditia de a avea venituri in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului pentru a beneficia de CCC sau stimulent de insertie.

2. In acest caz mama va beneficia de tot CCC (pana la 1 an sau pana la 2 ani).

3. Salariile compensatorii sunt impozabile dar nu sunt asimilate salariilor si nu sunt luate in calcul pentru indemnizatia pentru CCC.

4. Nu strica sa intrebati si la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS), cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC si stimulentul de insertie.

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil RAMY82 RAMY82 Buna seara, Sunt incadrata in munca de la 01 oct 2012,in 13 august am nascut un baietel,am fost in concediu pre si post natal din 01 aug-31 oct,contractul de ... (vezi toată discuția)
Salarii compensatorii popyaly_cry popyaly_cry Buna ziua. La primirea de salarii compensatorii ca urmare a unei concedieri va rog sa-mi spuneti ce impozite si taxe salariale sunt trase din cuantumul ... (vezi toată discuția)
Ce dari trebuie platite la stat? fany74 fany74 Am lucrat la o firma din 2000 pana la jumatatea luni noiembrie,cand mi-am cerut bani pe luna noiembrie am fost dat afara,a doua zi am fost sa imi faca ... (vezi toată discuția)