avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cardul de Sanatate European
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cardul de Sanatate European

Buna ziua!
Am deschis acest nou subiect in speranta ca mi se va raspunde la intrebarile mele.-In primul rand,mi se pare normal sa explic prima data situatia.
Am varsta de 36 de ani,pana acuma nu am nici un an de munca pe cartea de munca:
-Vreau sa am si eu acest card european.
-Ce trebuie sa fac ca sa intru in posesia lui?
Astept raspuns...
Va multumesc pentru atentia acordata!
Salutarile mele Ioan!
Cel mai recent răspuns: danielovidiu , utilizator 08:55, 6 Martie 2013
mergeti la casa de sanatate si faceti o cerere.
Stiti cumva?Se percep taxe?Si aceasta cerere nu se poate face si pe net?
Documentul care conferă titularului asigurat în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate dreptul la prestaţii medicale necesare în cadrul unei şederi temporare într-un stat membru al Uniunii Europene (urgenţe medicale). Serviciile medicale se acordă în conformitate cu legislaţia statului membru UE în care se deplasează titularul cardului.

Persoanele care călătoresc în Europa pentru a urma un tratament în altă ţară decât ţara în care sunt asigurate nu sunt acoperite de card.

Cardul european se eliberează în termen de 7 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii la casa de asigurări de sănătate la care este luată în evidenţă persoana asigurată (certificatul provizoriu de înlocuire a cardului european se eliberează în termen de cel mult 3 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii). Persoanele luate în evidenţă la Casa OPSNAJ sau MTCT se vor adresa casei de asigurări de sănătate din judeţul în care îşi au domiciliul. Perioada de valabilitate a cardului european este de 6 luni de la data emiterii.

Cardul european se eliberează numai în situaţia deplasării asiguratului pentru şedere temporară într-un stat membru al Uniunii Europene: Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria.

De asemenea este valabil şi în ţările Zonei Economice Europene: Norvegia, Liechtenstein, Islanda, precum şi în Elveţia.

Documente necesare obţinerii cardului european / certificatului provizoriu de înlocuire a cardului:


cerere tip - furnizată de casa de asigurări de sănătate

copie carte de identitate sau buletinul de identitate, certificat de naştere (pentru minorii sub 14 ani)

dovada calităţii de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate pe întreaga perioadă de prescripţie fiscală (ultimii 5 ani). În cazul în care există intervale neacoperite de asigurare în ultimii 5 ani, se plateşte contribuţia aferentă celor mai recente şase luni din intervalul neacoperit de asigurare.
Pot beneficia de card european de asigurat toţi cetăţenii care au calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate sunt înscrişi la un medic de familie şi fac dovada achitării la zi a contribuţiei.

Persoanele care au obligaţia de a se asigura şi nu pot dovedi plata contribuţiei sunt obligate pentru a obţine calitatea de asigurat să achite contribuţia legală pe ultimele 6 luni, dacă nu au realizat venituri impozabile pe perioada termenelor de prescripţie privind obligaţiile fiscale.

Contribuţia în acest caz se calculează la salariul minim brut pe ţară în vigoare la data plăţii, calculându-se majorări de întârziere. Nivelul majorărilor de întârziere este cel în vigoare la data plăţii.

În situaţia în care persoana care a obţinut un card nu îndeplineşte toate condiţiile în baza cărora s-a eliberat cardul pe toată perioada de valabilitate a acestuia (inclusiv plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate) şi în această perioadă beneficiază de servicii medicale în cadrul unei deplasări într-un stat membru al Uniunii Europene, persoana în cauză va suporta contravaloarea acestor servicii.
Multumesc!Am inteles.
Pentru jhonyboxing.
Vreau sa cred ca ati inteles de ce v-am sugerat sa deschideti o noua discutie. Astfel ati primit raspunsul corect si complet la intrebarea dvs.
Punand intrebarea in cadrul altei discutii, am citit doar eu (ca moderator), dar care nu stiam raspunsul complet, asa cum l-ati primit de la Salcontsim.

Alte discuții în legătură

Card de sanatate european capsunar capsunar As vrea sa imi aduc mama si un frate in Spania pentru o perioada de aprox.3 luni.Mama e pensionara iar fratele are 40 de ani si este handicapat.Aici la medic ... (vezi toată discuția)
Cardul european de asigurare medicala theosia theosia buna ziua Eu si sotul meu nu suntem angajati cu carte de munca deci nu platim asig medicale. Vrem impreuna cu copilul de 4 ani sa plecam in uk .M-ar interesa ... (vezi toată discuția)