Buna ziua tuturor!Ma numesc Sergiu,cetatean roman,nascut in Romania pe 13/07/1971!Locuiesc in Italia din 2000!Impreuna cu partenera mea(necasatoriti legal) de viata,cetatean slovac am dat nastere in mai 2008 fiicei noastre, Melissa!Tin sa precizez ca toti trei avem domiciliul stabil in Italia si ca fetita e nascuta in Italia!Din motive de comoditate si de birocratie am ales de comun acord cu partenera mea sa ii dam fetitei cetatenia slovaca!Tot de comun acord am dori sa achizitionam pe numele minorei un teren pentru constructii si sa si construim pe acesta un imobil,totul fara sa ne deplasam in Romania!Care ar fi documentele necesare pentru delegarea unei terze persoane fizice sau juridice pentru realizarea acestei propuneri?Multumesc frumos!
Primul ar fi acela al capacităţii minorului, chestiune de drept internaţional privat, dacă avem în vedere cetăţenia slovacă a acestuia. Potrivit codului civil român, legea aplicabilă este aceea a legii sale naţionale (art.2572 C.Civil). Prin urmare, chestiunile legate de acest aspect vor fi soluţionate în conformitate cu legea slovacă.
Al doilea aspect este acela al necesităţii existenţei unei autorizări prealabile privind dobîndirea de către minor a unor bunuri. Cred că problema îşi găseşte rezolvarea în art.2611 C.civil, potrivit căruia Legea aplicabilă (protecţiei copilului, nota mea) se stabilește potrivit Convenției privind competența, legea aplicabilă, recunoașterea, executarea și cooperarea cu privire la răspunderea părintească și măsurile privind protecția copiilor, adoptată la Haga la 19 octombrie 1996, ratificată prin Legea nr. 361/2007, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 895 din 28 decembrie 2007. Prin urmare, această lege va stabili cine şi în ce formă trebuie să încuviinţeze actele de dispoziţie ale minorului, reprezentarea sau asistarea sa şi altele.
Al treilea aspect este soluţionat de legea română, respectiv de Legea privind dobandirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor de catre cetatenii straini si apatrizi, precum si de catre persoanele juridice straine, Legea nr 312/2005. Potrivit acesteia, nimic nu îl împiedică pe minor , cetăţean al unui stat membru UE, să dobîndească dreptul de proprietate asupra unui imobil în România.
După ce veţi soluţiona primele două chestiuni, puteţi împuternici pe oricine să vă reprezinte interesele în România, atît în problema cumpărării terenului, cît şi în problema obţinerii tuturor autorizaţiilor necesare şi, de ce nu, în aceea a contractării şi supravegherii lucrărilor de construire.
Singura problemă va fi aceea a găsirii unei persoane de încredere.
Multumesc din inima pentru interesul acordat subiectului propus de intrebarea mea!Nu pot sa zic-din motive evidente de necunoastere a dreptului de orice natura! :-) - ca acum lucrurile imi sunt cu mult mai clare dar evident ca am gasit raspunsul la intrebarea mea:SE POATE!Presupun ca nu are sa fie usor de dobandit toata documentatia necesara dar am sa ma mobilizez cu toate fortele pentru obtinerea acestora...pentru a transfera fetitei nu doar un pic din identitatea mea dar si o responsabilitate majora atunci cand are sa fie timpul!Multumesc domnule avocat ...multumesc in numele tuturor celor care intreaba primulk notar iesit in cale si ca si raspuns au doar banalitati de genul : de ce va complicati viata?...nu e posibil!...etc...o palma data tuturor acelor colegi ai dumneavoastra care au ramas in urma cu cel putin 20 de ani!Multumesc mult!