avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executorul face o somatie de plata cu greseli
Discuție deschisă în Executare silită

Executorul face o somatie de plata cu greseli

Buna ziua !
Am primit de la un executor , o comunicare prin care sunt somat sa platesc la el ,la birou,o suma reprezentand c/val taxa despagubire ( ptr lipsa rovinieta ) ptr CNADR , ( conform procesului verbal atasat la somatie ) , si ptr el ( ca executor ) cheltuieli de executare.
Motivul pentru care am scris pe acest forum este următorul :
Executorul aflat in eroare , face o confuzie ( deși are procesul verbal , din care se vede clar ce suma trebuie plătită ) si mă Someaza sa platesc 28 euro in condițiile in care pe procesul verbal tariful de despagubire este de 720 euro.
Am sa va explic , cat de succint pot întreaga situație.
In 2 dec 2010 ora 4 dimineata , camionul nostru este surprins de camere ( nu de agent ) ca circula fara rovinieta . Același camion, pe 3 dec ora 21 , la întoarcere , este surprins de aceleași camere ( din același loc , de pe DN ) ca circula tot fara rovinieta. Dupa câteva luni ne vin la firma ,2 procese verbale ptr situația prezentată anterior. Noi am plătit doar amenzile din cele 2 procese verbale , nu si taxa de despagubire , adică 2* 720 euro ( ptr ambele procese verbale) . E fara sens , acum , sa mă justific ca , șoferul a uitat sa cumpere rovinieta , ca se putea face o contestatie pe care sa o susțin la o adică , cu toate celelalte roviniete de dinainte si de dupa momentul incidentului , din care sa reiasa ca a fost un singur caz ...si nu este un obicei al societății...etc...
Acum , revin la timpul prezent si va spun ca acest executor a greșit in 3 " locuri" :
1. atat in somatie cat si in comunicarea pe care ne- o face sub forma unui proces verbal, deși mentioneaza clar, ca e vorba de doua procese verbale de contraventie , el ataseaza copie DOAR dupa un singur proces verbal de contraventie .
2. Probabil din cauza ca a atasat un singur proces verbal , executorul mă Someaza la plata unui singur tarif de despagubire ( 28 euro) plus cheltuielile lui de executare in jurul la 300 RON.
3. Si ultima greșeală , si cea mai mare , este valoarea creantei ( cum zice somatia ) care este de 28 euro , in timp ce in realitate este de 720 euro de doua ori ( 1440 euro ) ptr ambele procese .
Ce șanse credeți ca am " sa scap " de 1440 euro si sa platesc , ASA cum cere somatia , doar 28 euro ?
As vrea sapt viitoare sa merg sa platesc si vreau sa stiu ce pot face.
Multumesc , si doresc tuturor o Primavara calda si linistita
Klara
Cel mai recent răspuns: clautugui , utilizator 09:17, 11 Martie 2013
Prin procesul verbal se stabileşte plata cvalorii rovignetei cât şi amenda aferenta. Procesele verbale, dacă nu sunt contestate în termen de 15zile de la comunicate, devin titluri executorii şi se comunica administraţiei finanţelor publice unde contravenientul are rolul fiscal declarat, devin deci creanţe fiscale, somaţia executorului este nelegala în cazul dvs.
Raspunsul anterior ar putea fi eronat. Atata vreme cat nu vedem cererea de executare a creditorului nu puteti primi un raspuns corect. Este foarte posibil ca CNADR sa fi solicitat executarea doar pentru suma de 28 Euro ( s-a mai intamplat). asta nu inseamna ca nu poate fformula o noua cerere de executare pentru diferenta.Chiar daca somatia ar fi gresita in sensul ca sunteti somat sa achitati mai putin decat datorati, nu ati avea calitatea procesuala sa solicitati anularea deoarece nu ati suferit niciun prejudiciu. Cu privire la nelegalitatate somatiei intemeiat pe faptul ca despagubirea datorata CNADR este creanta fiscala, raspunsul anterior este sigur gresit, deoarece sunt creante fiscale doar sumele datorate bugetului general consolidat sau bugetelor locale. CNADR este persoana juridica de drept privat, astfel ca bugetul sau nu este nici buget general nici buget local. Ar trebui sa luati legatura cu executorul. In mod sigur plata conform somatiei este cea mai buna solutie deocamdata.
Trebuie sa vedeti ce scrie in cererea creditorului. Eu ma indoiesc ca au cerut 1440 euro si executorul va cere doar 28. Probabil, atat s-a cerut...Si va mai spun ceva...daca datoria solicitata de creditor ar fi fost de 1440 euro (executorul ar fi trecut gresit 28 euro), cheltuielile de executare nu ar fi fost doar 300 lei, pt ca onorariul ar fi fost mai mare, numai acesta ar fi ajuns pe la 500 lei, plus costurile executarii.
Multumesc ptr răspunsuri si chiar dacă poate mă repet , revin cu câteva detalii .
Ceea ce eu am primit de la executor este așa :
1. O pagina format A5 cu titlu Comunicare , din care se vede data postei , expeditorul si destinatarul
2. O pagina cu titlu , Proces - verbal , prin care mi se spune ca. ,
ref la cererea creditoarei CNADNR împotriva debitoarei ( adică eu ) " având ca obiect recuperarea sumei de 28,00 EUR , reprezentând debit EUR , am procedat la intocmirea prezentului proces verbal de stabilire a cheltuielilor de executare . "
Si apoi urmează o insiruire de operațiuni cu tariful fiecăreia in parte . Dupa care ,
" suma totala ( creanta + cheltuieli executare ) la care debitorul este obligat este de 28 EUR + 297 lei . "
3. O pagina cu titlu , Somatie in care scrie așa :
" in baza titlului executoriu investit cu formula executorie , respectiv : proces verbal de constatare a contraventiei seria ......, si proces verbal de constatare a contraventiei seria ..... , de pe care anexam copie la prezenta , va somam ca in termen de 1 zi de la primire , sa va conformati intru totul dispozitiilor de mai sus - mentionatul titlu , in sensul ca sunteți obligați ca in termenul de mai sus sa achitati suma de 28 euro + 297 lei , ce reprezintă Creanta si cheltuieli de executare , stabilite conform procesului verbal de cheltuieli atasat " ( adică pagina despre care am scris la pct 2 )
Tot pe aceasta pagina , mi se indica si unde sa fac plata , la biroul executorului .
4. Si ultima pagina , este o copie dupa procesul verbal de contraventie. Dar , deși este vorba de 2 procese verbale , ei au atasat doar unul .
Asta este tot ce am primit , si va multumesc dacă veți găsi ragaz ptr încă câteva sugestii:
Sa merg si sa plătesc așa cum cere somatia , sau sa discut cu executorul si sa ii spun despre nelamurirea mea ? Dvs ați spus ca oricum , dacă se constata ca au greșit vor revenii cu încă o simpatie .... Plus din nou alte cheltuieli , ... Așa ca poate nu se merita sa astept , nu ?!
Mergeti si discutati cu executorul, oricum daca e o greseala se va repara. Asa ca luati legatura cu el si vedeti ce s-a cerut.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita amenda rovinieta cristina1993 cristina1993 la inceputul lunii decembrie 2010 am fost sanctionat de un agent al CNADR pt ca am circulat fara rovinieta. am platit amenda si tariful de despagubire. la o ... (vezi toată discuția)
Rovinieta (taxa despagubire) Klara77 Klara77 Buna ziua , Am următoarea problema si înainte sa iau o decizie , poate primesc si câteva sfaturi . Acum câteva zile am primit de la CNADR , SOMATIE de ... (vezi toată discuția)
Cnadnr /tarif despagubire factura cu tva Klara77 Klara77 Buna ziua ! In 2011 , am avut trei procese verbale de contraventie pentru lipsa rovinetei . Am platit amenda propriu zisa , dar am refuzat sa platesc ... (vezi toată discuția)