avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Ce parere aveti despre EDD - Electronic Direct ...
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Ce parere aveti despre EDD - Electronic Direct Democracy?

Unu. Lasciate ogne speranza, voi ch'entratePolitologul Sheldon Wolin a inventat termenul "totalitarism inversat" pentru a descrie o societate in care marile corporatii domina statul, in loc ca statul sa domine totul, iar populatia, in loc sa fie angajata politic si chemata la manifestatii politice si mitinguri este stimulata sa stea intr-o stare de apatie politica, singura activitate politica dezirabila pentru un cetatean fiind votul. Intr-o astfel de societate zice Wolin, prezenta slaba la urne este un motiv de bucurie pentru politicieni pentru ca este indicatorul cel mai sigur ca majoritatea populatiei a renuntat la orice speranta ca guvernarea aleasa ii va rezolva problemele, fapt ce o face usor de manipulat prin mass-media. Intr-o astfel de societate, momentul culminant se petrece cand sunt alegeri nationale iar oamenii sunt chemati la urne ca sa aleaga intre cateva persoane in loc sa alega intre alternative. Cu toate ca Wolin se refera in lucrarile sale doar la Statele Unite se poate observa cu usurinta ca exista asemanari ca Romania, ca intrega Europa, urmeaza exemplul SUA.
Doi. Votul. Votul este simbolul democratiei, nu-i asa? Votul reprezinta puterea cetateanului asupra clasei politice care, periodic, are nevoie de votul omului simplu. In felul acesta simplul cetatean controleaza clasa politica :justcuz: . Asta se intampla insa numai in teoria politica pentru ca in practica lucrurile stau nitelus altfel iar sistemul politic actual este descris cel mai bine de afirmatia urmatoare: exista o clasa de cetateni politic-economic importanti, din interiorul careia sunt alesi prin vot cei care la momentul cand se face votarea formeaza cea mai puternica asociere in stare sa controleze rezultatul alegerilor.. Cu alte cuvinte, cei care ajung la guvernare au dobandit legitimitatea tocmai din alegerile al caror rezultat au invatat sa-l controleze.
Trei. Apatia politica. De fiecare data cand sunt alegeri se discuta aceeasi problema a apatiei politice de care sufera populatia care se prezinta in numar foarte redus la urne. Unii propun ca oamenii sa fie obligati sa voteze sub sanctiunea unei amenzi, altii vin cu propuneri mai radicale insa nu prea auzim nicio discutie privitor la cauzele apatiei. Apatia cauzata de lipsa de incredere in reprezentanti si lipsa de speranta in rezolvarea problemelor nu poate fi insa vindecata prin aplicarea unor amenzi. Se poate oare vindeca?
Patru Democratia directa vs democratia reprezentativa. Democratia reprezentativa s-a impus in defavoarea democratiei directe din motive pur tehnice pentru ca era absolut imposibil sa afli parerea fiecarui cetatean cu privire la o anumita problema odata ce populatie era mai mare de zece mii de cetateni Astfel, din motive tehnice s-a ajuns la democratia reprezentativa care se bazeaza pe fictiunea ca reprezentantul face ceea ce alegatorii sai l-au mandatat sa faca . Exista insa un defect. Unul major pentru ca odata cu mandatul public se transmite numai puterea de a hotara, nu si vointa :hm: iar cel ales nu poate fi controlat in nici un fel (eventual te poti declara tepuit si refuzi sa-l mai votezi in viitor). Insa problema aceasta tehnica, esentiala pentru democratie, are o solutie ... pa-pa-ra-pa-pam! (astea erau tobele) teh-ni-ca. Se numeste Democratie Directa Electonica si repreznita solutia la problema "Cum aflam in timp util opinia fiecarui cetatean?" si sfarsitul - cat mai apropiat sper eu - al democratiei reprezentative in care reprezentantii sunt stapanii celor reprezentati.
[ link extern ]
Vreau sa aflu parerea voastra despre subiectul acesta. Haideti, curaj, oricum nu avem prea multe de pierdut :weg:
Cel mai recent răspuns: lee_vue , utilizator 15:07, 22 Ianuarie 2015
fain:)
traim vremuri grele in care multi universitari/intelectuali pricep ce se intampla
teza propusa e, cred de multa vreme verificata..si probabil sigura in proportie de 95%
5% sunt IT-stii care nu prea inteleg dreptul sa zicem, fiind de alta profesie
EDD poate fi o solutie, dar mi se pare a fi, la noi cel putin, iluzorie, atata timp cat politicul isi doreste ca apatia sa ramana o stare de fapt a populatiei, iar manipularea prin mass media un mijloc de a insela votantul cu imaginea unei persoane si nu oferindu-i alternativa.
In parlament, desi exista posibilitatea votului electronic, nu se aplica de fiecare data. In unele situatii - nu stiu cat de frecvent - se voteaza prin ridicarea mainii, deci prin controlul absolut al votului de catre partid sau prin bile - o parere de vot democratic unde, am vazut cu totii, arar se poate defecta de la votul de partid (se voteaza cu bilele la vedere).
Nimic nu ma indreptateste sa cred ca s-ar dori aplicarea EED.
Sa apara din neant o dorinta dominanta de a-l impune? Sa vrea cineva cu putere reala din gasca politica sa-l impuna, chiar nu cred in asta

S-ar putea, daca in UE s-ar impune acest mod de a vota. Si o speranta mica cat o "luminita de la capatul tunelului" ar putea veni de la tarile nordice unde se pare ca democratia reala mai are un dram de vlaga. Nu ma astept ca Franta sau Italia sa propuna asa ceva, ca sa dau un contraexemplu.
Dar cum la noi exista aceasta tendinta centrifuga de la principiile europene, ma tem ca visam la o utopie.

Si cand te gandesti ca este atat de usor de aplicat!
Ne aflam in fata unei vitrine de magazin la a carui usa de intrare nu avem acces din locul in care ne aflam si durerea e cu atat mai mare cu cat ce vedem in vitrina ne-ar putea fi accesibil.
Doar sa gasim calea catre usa de intrare in magazin...
Zice u.b.i.k. în invitaţia la discuţie pe care mi-a trimis-o:

Spre deosebire de discutiile in care injuram politicienii, discutia aceasta ar putea sa aiba intr-o zi o finalitate.

Io, mai hîrşit (sau mai pesimist, cum vreţi s-o luaţi), am oareşce îndoieli cu privire la acest aspect. Sigur, o discuţie n-a omorît pe nimeni pînă acum, dar, în domeniul supus dezbaterii, nici nu a prea înviat multe lucruri.

Soluţia propusă (aia însoţită de bătăi de tobe) e nefezabilă din singurul motiv că niciun politician (şi, cu atît mai puţin, clasa politică în ansamblul ei) nu va fi dispus să-şi pună juvăţul pe gît (sau, mai plastic, belciugul în rît). Ca atare, soluţia nu poate porni decît de jos în sus, lucru greu de realizat într-o Românie placidă. Vede cineva o revoluţie, o mişcare de mase, milioane de români ieşind în stradă (precum parizienii, cînd a fost vorba despre drepturile lor), întru susţinerea acestei idei? Eu nu.

Aşa că ideea va fi îmbrăţişată pentru scurtă, foarte scurtă vreme, de vreun partiduleţ dornic de popularitate (sau chiar de vreun partid mai mărişor, aflat în opoziţie şi dornic să-şi lăfăie şuncile în fotoliile ceva mai largi ale puterii), dar va fi repede şi temeinic uitată îndată după înşurubarea (la fel de temeinică) a dosurilor aleşilor în mult rîvnitele scaune. Motivul? Cuiele în talpă nu sunt tocmai comode, ceea ce înseamnă că încălţările cu pricina vor fi degrabă înlocuite cu altele, mai acceptabile pentru lungul marş de patru ani prin încăperile şi pe culoarele puterii.

Onorabile u.b.i.k., chiar credeţi că politicianul căţărat vremelnic în cîrca puterii vrea să cunoască în timp util opinia fiecărui cetăţean? Iar dacă nu (aşa cum am eu convingerea că gîndiţi), cum l-am putea determina să-i germineze sămînţa aceea, să facă frunze şi apoi un vrej îmbîrligat pe circumvoluţiunile alesului (sau circumvoluţiunea, după caz), care să-i dea îndelungi dureri de cap la gîndul că nu e la curent cu ce vrea alegătorul?

Soluţia ( pa-pa-ra-pa-pam!) e simplă. Dar, aplicînd legile lui Murphy la chestiune (şi nu avem cum să facem abstracţie de ele), vom conchide că, în politica românească cel puţin, complexitatea punerii în practică a unei soluţii este invers proporţională cu simplitatea soluţiei.

Exemple concrete, la tot pasul.

Vom rămîne, prin urmare, cel puţin noi, copiii noştri şi copiii copiilor noştri (puterea mea de previziune avînd şi ea nişte limite obiective) la formula actuală: îi votăm pentru a avea pe cine să înjurăm. ªi-i vom spune democraţie participativă originală, ca pînă acum.


Cred ca oamenii sunt interesati de spatiul macro in masura in care resimt efectele in spatiul micro in care se misca. Daca spatiul micro e ostil o parte (de regula, cea mai valoroasa) va migra spre zari mai bune.

Stiind ca si votul direct si cel reprezentativ sunt limitate in conditiile lipsei libertatii de miscare, consider ca e bine sa lupt sa se aplice unul intr-unele din cazuri iar celalalt in altele.

Imi doresc o lume, daca e sa vorbim de utopii, fara granite pentru oamenii liberi si cinstiti. Pentru infractori, inclusiv sau mai ales pentru cei ce conduc tari, nu exista granite. Si in aceasta lume, zic eu, libera, e loc pentru ambele tipuri de vot.
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Martie 2013
Iulian MANEA, Contabil
macro sau micro...
votul e vot si e personal/unilateral...
e vb daca-i controlat ori nu...si cum exercita autoritatea controlul intelectualilor..VOTANTI
ASTA ZICE DESTEPTUL ASTA DE UBIK CRED:D

Alte discuții în legătură

Taxa radio-tv - persoana juridica, legalitate pavel72 pavel72 Ce parere aveti despre faptul ca suntem obligati ca si persoane juridice sa platim aceasta taxa chiar daca nu ai radio-tv,nu ai curent electric pentru ca nu ... (vezi toată discuția)
Ce este democratia ? handsu handsu Indiferent de sistem , toate regimurile sustin , ca functioneaza ,in exclusivitate numai el , pe temeiul democratiei , sub toate aspectele democratiei. ... (vezi toată discuția)
Care ar putea fi distinctia juridica dintre democratie, meritocratie si cretinocratie? ContSters184021 ContSters184021 Subiectul mi-a fost sugerat, ca nuanta, de o prietena de pe av-net. Nu-i divulg identitatea. Dragi prieteni, va provoc sa comentati acest subiect, al ... (vezi toată discuția)