avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 456 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Neplata datorii
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Neplata datorii

Buna ziua,

Suntem o firma din Bucuresti si avem de recuperat niste bani de la restantieri, le-am trimis notificari prin care le aducem la cunostiinta faptul ca au uitat sa plateasca, ca le dam un ragaz de 10 zile si nimik....
Care este urmatorul pas???
In prezent aveti la dispozitie procedura ordonantei de plata, reglementata de art.1013 si urmatoarele din noul cod de procedura civila, o procedura destul d erapida si cu costuri mici, daca va incadrati in prevederile legale citate in cele ce urmeaza.

Art. 1013 -Domeniu de aplicare

(1) Prevederile prezentului titlu se aplică creanţelor certe, lichide şi exigibile constând în obligaţii de plată a unor sume de bani care rezultă dintr-un contract civil, inclusiv din cele încheiate între un profesionist şi o autoritate contractantă, constatat printr-un înscris ori determinate potrivit unui statut, regulament sau altui înscris, însuşit de părţi prin semnătură ori în alt mod admis de lege.


Art. 1014 -Comunicarea somaţiei

(1) Creditorul îi va comunica debitorului, prin intermediul executorului judecătoresc sau prin scrisoare recomandată, cu conţinut declarat şi confirmare de primire, o somaţie, prin care îi va pune în vedere să plătească suma datorată în termen de 15 zile de la primirea acesteia.

(2) Această somaţie întrerupe prescripţia extinctivă potrivit dispoziţiilor art. 2.540 din Codul civil, care se aplică în mod corespunzător.


Art. 1015 - Instanţa competentă

Dacă debitorul nu plăteşte în termenul prevăzut la art. 1.014 alin. (1), creditorul poate introduce cererea privind ordonanţa de plată la instanţa competentă pentru judecarea fondului cauzei în primă instanţă


Art. 1016 -Cuprinsul cererii

(1) Cererea privind ordonanţa de plată va cuprinde:

a) numele şi prenumele, precum şi domiciliul sau, după caz, denumirea şi sediul creditorului;

b) numele şi prenumele, codul numeric personal, dacă este cunoscut, şi domiciliul debitorului persoană fizică, iar în cazul debitorului persoană juridică, denumirea şi sediul, precum şi, după caz, dacă sunt cunoscute, codul unic de înregistrare sau codul de identificare fiscală, numărul de înmatriculare în registrul comerţului ori de înscriere în registrul persoanelor juridice şi contul bancar;

c) suma ce reprezintă obiectul creanţei, temeiul de fapt şi de drept al obligaţiei de plată, perioada la care se referă acestea, termenul la care trebuia făcută plata şi orice element necesar pentru determinarea datoriei;

d) suma ce reprezintă dobânzile aferente sau alte despăgubiri ce se cuvin creditorului, potrivit legii;

e) semnătura creditorului.

(2) La cerere se anexează înscrisurile ce atestă cuantumul sumei datorate şi orice alte înscrisuri doveditoare ale acesteia. Dovada comunicării somaţiei prevăzute la art. 1.014 alin. (1) se va ataşa cererii sub sancţiunea respingerii acesteia ca inadmisibilă.

(3) Cererea şi actele anexate la aceasta se depun în copie în atâtea exemplare câte părţi sunt, plus unul pentru instanţă.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Va rog sa ma ajutati - refuz plata, recuperare creanta vrica vrica Partenerul meu nu vrea sa-mi plateasca facturile emise de mine Aceste facturi au fost emise in baza unui contract Nu vrea sa-mi accepte situatiile de lucrari ... (vezi toată discuția)
Art 1014 - aplicabilitate dupa intrarea in vigoare a ncpc ContSters159316 ContSters159316 NOUL COD PROCEDURA CIVILA - ART 1014 SE APLICA SI ATUNCI CAND DEPUNEM SOMATIE DE PLATA PE OG 5/ SAU ORDONANTA DE PLATA PE OG 119??????????? Art. 1.014. - ... (vezi toată discuția)
Somatie de plata, notificare mihaiiovan mihaiiovan Buna ziua va rog sa-mi comunicati si mie , conform legislatiei in vigoare, o somatie de plata trimisa unui client(societate) trebuie trimisa doar cu ... (vezi toată discuția)