Am un frate de 60 de ani diagnosticat cu oligofrenie. Locuieste cu mama mea, in varsta de 92 de ani, care are un ochi afectat in totalitate de cataracta, iar celalalt partial, care il si ingrijeste : gateste, spala. Fiind o persoana foarte optimista, nu se plange de treaba pe care trebuie sa o faca, are si o vorba : Doamne, cat pot munci, e bine, cand n-oi mai putea, ia-ma.
Problema este ca de la o vreme fratele meu are un comportament agresiv, in sensul ca :
- atunci cand merge la cumparaturi, lipsind ore in sir de acasa, cu toate ca magazinele sunt in apropiere, cateodata vine fara bani si minte spunand ca i-a furat cineva; daca mama il intreaba unde a intarziat atat, incepe sa urle, o injura, o face senila, nebuna, astfel ca se aude pe toata scara;
- nu se spala cu lunile, invocand diverse motive, cum ca, ba nu e apa calda, ba ca apa a venit neagra, astfel incat in casa la ei este un miros de nesuportat;
- nu-si ingrijeste camera in care sta, mama neputand sa faca, la varsta ei, curat in toata casa, ea isi face la ea in camera, in baie, pe hol si in bucatarie.
Pentru mama mea a devenit o situatie de nesuportat si nu stiu ce pot face. Tot ea crede ca ar fi fost ademenit de persoane "suspecte" (locuiesc in Ferentari) dar nu are cum sa verifice.
Poate ma veti intreba de ce nu o iau pe mama sa locuiasca la mine acasa. Din doua motive : unul ca nu am spatiul necesar, iar al doilea, pentru ca si eu o fata de 33 de ani diagnosticata cu oligofrenie si am problemele mele.
Am cautat o institutie unde sa-l internez, preturile sunt insa de neatins pentru noi. Cu ce sfat ma puteti ajuta ? Va multumesc anticipat.
Consum apa
danuttan
Normele de igiena stabilite prin lege prevad un minim de 50 l/zi/persoana pentru acoperirea necesarului fiziologic, igienei individuale şi preparării ... (vezi toată discuția)